sâmbătă, iulie 27, 2024
18 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Infracțiunea de distrugere, distrugere din culpă și distrugere calificată

 Distrugere – art 253 cod penal

Infracțiunea de distrugere este reglementată de dispozițiile art 253 Cod penal și constă în distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unui bun ce aparține altuia, ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, cât și înlăturarea măsurilor luate. Într-o asemenea situație, legiuitorul a stabilit pedeapsa închisorii de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, iar dacă va avea loc distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuințare a unor bunuri care fac parte din patrimoniul cultural, pedeapsa va fi închisoarea de la unu la 5 ani.

De asemenea, infracțiunea de distrugere săvârșită în anumite circumstanțe prevăzute de lege,  poate atrage incidența formei agravată a acesteia. Astfel, în măsura în care distrugerea privește un înscris sub semnătură privată, care aparţine în tot sau în parte altei persoane, și ar putea servi la dovedirea unui drept de natură patrimonială,  producându-se astfel o pagubă, infracțiunea se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. 

Aceeași sancțiune este stabilită de legiuitor în cazul distrugerii unui dispozitiv electronic de supraveghere folosit pentru monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare sau execuţional penale.

Totodată, distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun, săvârşită prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc şi dacă este de natură să pună în pericol alte persoane sau bunuri, este sancționată cu o pedeapsă cuprinsă între 2 și 7 ani de închisoare.

În situația în care, distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare este realizată asupra unui bun ce aparține altuia, ori asupra unui înscris sub semnătură privată, care aparţine în tot sau în parte altei persoane, acțiunea penală se va pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.

Dezastrul – art 254 cod penal

Dezastrul este definit de art 254 Cod penal și constă în distrugerea sau degradarea unor bunuri imobile ori a unor lucrări, echipamente, instalaţii sau componente ale acestora și care a avut ca urmare moartea sau vătămarea corporală a două sau mai multor persoane. 

Săvârșirea unei infracțiuni de distrugere calificată poate fi pedepsită cu închisoare de la 7 la 15 ani, precum şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Distrugere din culpă – art 255 cod penal

Legislația română stabilește trei forme ale vinovăției, iar acestea sunt culpa, intenția și intenția depășită (praeterintenția). Culpa reprezintă acea formă a vinovăției ce relevă o periculozitate mai mică decât cea a intenției și are caracter excepțional, în sensul că o infracțiune săvârșită din culpă se pedepsește doar în măsura în care legea penală prevede expres.

O faptă se va considera că este săvârșită din culpă dacă făptuitorul prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l acceptă, socotind fără temei că el nu se va produce sau dacă nu prevede rezultatul faptei sale, cu toate că trebuia şi putea să îl prevadă.

În conformitate cu dispozițiile art 255 Cod penal, distrugerea poate fi săvârșită din culpă. Astfel, distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun, chiar dacă acesta aparţine făptuitorului, dacă are loc incendierea, explozia sau orice alt asemenea mijloc ce va pune în pericol alte persoane sau bunuri, va fi sancționată, chiar dacă autorul faptei a săvârșit infracțiunea din culpă. Sancțiunea pentru infracțiunea de distrugere din culpă este închisoarea de la 3 luni la un an sau amenda. De altfel, dacă fapta în concret săvârșită a avut ca urmare un dezastru, aceasta se va pedepsi cu închisoarea de la 5 la 12 ani.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,188CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Anularea permisului de conducere

Anularea permisului de conducere – Noul Cod penal Anularea permisului de conducere, spre deosebire de suspendarea permisului care este o măsură temporară, reprezintă revocarea în mod oficial și definitiv a dreptului de a conduce un...

Diferența dintre oprire și staționare

Care este diferența dintre oprire și staționare? Potrivit art. 63 alin. (1)  din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice: „Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de...

Amendă dacă porți semnele de începător?

Semnele de începător – legislație, OUG 195/2002 Pentru a spori siguranța pe drumurile publice din România, legislația națională impune anumite reguli și restricții pentru șoferii începători, o astfel de regulă fiind obligativitatea de a purta...