sâmbătă, iulie 27, 2024
19.9 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Valabilitate cazier judiciar

Ce înseamnă cazier judiciar? 

În conformitate cu dispozițiile art. 1 al Legii nr. 290 din 24 iunie 2004, cazierul judiciar este un document oficial ce servește ca mijloc de cunoaștere și identificare operativă a persoanelor ce au comis infracţiuni contra persoanei şi a libertăţii acesteia, a patrimoniului şi, în general, a ordinii de drept.

De asemenea, cazierul judiciar este instrumentul de protecție a societății, în care se va ține evidența persoanelor fizice și a persoanelor juridice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal, precum şi a celor faţă de care au fost dispuse măsuri procesual penale.

În ceea ce privește organizarea cazierului judiciar, Ministerul Administraţiei şi Internelor este organul competent, iar acesta va fi ținut de unităţile Poliţiei Române, prin structuri specializate în acest domeniu. 

Potrivit art. 7 al legii antemenționate, inspectoratele de poliţie judeţene şi Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sunt competente de organizarea şi funcţionarea cazierul judiciar local. Prin acestea se va ține evidența atât a  persoanelor fizice născute în raza administrativ-teritorială a judeţului, respectiv a municipiului Bucureşti, cât și a persoanelor juridice ce au sediul pe raza administrativ-teritorială a judeţului, respectiv a municipiului Bucureşti.

Pentru persoanele fizice, înregistrarea în cazierul judiciar se realizează nominal, prin înscrierea datelor cu caracter personal, iar pentru cele juridice se vor înscrie datele de identificare. De asemenea, în situațiile prevăzute de lege, pentru persoanele fizice înregistrarea în cazierul judiciar se face şi dactiloscopic prin luarea impresiunilor digitale şi palmare ce sunt necesare pentru identificarea dactiloscopică a persoanelor înregistrate şi cunoaşterea exactă a situaţiei lor juridice.

De asemenea, pentru obținerea certificatelor de cazier judiciar sau extraselor din cazierul judiciar, persoanele fizice și juridice vor depune o cerere tip motivată. Această cerere se va depune la orice unitate ori subunitate de poliţie în care funcţionează ghişeu de eliberare a certificatelor de cazier judiciar. Persoanele fizice pot depune cererea-tip electronic sau personal, iar persoanele juridice o vor putea depune electronic sau prin reprezentant legal, care trebuie să îşi dovedească calitatea. În aceste situații certificatul de cazier judiciar se va elibera în termen de cel mult 3 zile de la data solicitării.

De asemenea, conform art. 29 Lege nr. 290 din 24 iunie 2004, persoanele fizice aflate în străinătate vor putea solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României.

Acte necesare cazier judiciar

Pentru eliberarea unui certificat de cazier judiciar, persoanele fizice majore, cât și cele minore cu vârstă cuprinsă între 14 și 18 ani vor trebui să depună următoarele documente:

  • cererea-tip pentru obţinerea copiilor şi extraselor de pe cazierul judiciar;
  • actul de identitate al titularului.

Totodată, potrivit art. 31 Lege nr. 290 din 24 iunie 2004, certificatul de cazier judiciar se va putea solicita pentru persoanele fizice și prin intermediul împuterniciților acestora. Astfel, în țară, certificatul de cazier judiciar poate fi solicitat de avocatul persoanei fizice în baza împuternicirii avocaţiale emise cu respectarea prevederilor Legii nr. 51/1995 pentru organizarea şi funcţionarea profesiei de avocat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Statutului profesiei de avocat, adoptat prin Hotărârea Consiliului Uniunii Naţionale a Barourilor din România nr. 64/2011, cu modificările şi completările ulterioare, sau de un alt împuternicit, pe baza unei procuri autentificate de notarul public. De asemenea, împuternicirea va putea avea loc în străinătate pe baza unei procuri autentificate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori de către un notar, cu respectarea cerinţelor legalizării actelor oficiale străine, iar pentru acele state ce au aderat la Convenţia de la Haga din 5 octombrie 1961 este de ajuns aplicarea apostilei.

Certificatul de cazier judiciar poate fi obținut de către un părinte, tutore sau chiar împuternicit pentru minorii ce nu au împlinit vârsta de 14 ani. În vederea eliberării certificatului, va fi necesară depunerea următoarelor documente:

  • cererea tip pentru obţinerea copiilor şi extraselor de pe cazierul judiciar; 
  • actul de identitate al părintelui, tutorelui sau al împuternicitului;
  • certificatul de naștere al minorului. 

De asemenea, dacă cererea este depusă prin intermediul împuternicitului, acesta va trebui să prezinte și procura notarială ce îi atestă calitatea.

În situația în care persoanele juridice solicită eliberarea cazierului judiciar, aceasta se va realiza prin intermediul reprezentantului legal ce își va dovedi calitatea. Reprezentantul legal va trebui să depună: 

  • cererea tip pentru obţinerea copiilor şi extraselor de pe cazierul judiciar;
  • dovada calității de persoană juridică;
  • dovada că persoana care depune cererea este reprezentantul legal al persoanei juridice solicitante;
  • copia actului de identitate al reprezentantului legal.

Valabilitate cazier judiciar

În scopul eliberării certificatelor, respectiv extraselor de cazier judiciar, persoanele fizice și cele juridice vor depune cererea tip alături de documentele necesare la orice unitate ori subunitate de poliţie în care funcţionează ghişeele cu atribuții în acest sens. 

Astfel, după îndeplinirea formalităților necesare pentru eliberare, certificatul de cazier judiciar va avea valabilitate de 6 luni de la momentul eliberării. După ce această perioadă va expira, persoana interesată va putea solicita eliberarea unui nou certificat de cazier judiciar. 

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,162CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Anularea permisului de conducere

Anularea permisului de conducere – Noul Cod penal Anularea permisului de conducere, spre deosebire de suspendarea permisului care este o măsură temporară, reprezintă revocarea în mod oficial și definitiv a dreptului de a conduce un...

Diferența dintre oprire și staționare

Care este diferența dintre oprire și staționare? Potrivit art. 63 alin. (1)  din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice: „Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de...

Amendă dacă porți semnele de începător?

Semnele de începător – legislație, OUG 195/2002 Pentru a spori siguranța pe drumurile publice din România, legislația națională impune anumite reguli și restricții pentru șoferii începători, o astfel de regulă fiind obligativitatea de a purta...