luni, iunie 17, 2024

Pensia de invaliditate gradul 3 se consideră vechime în muncă?

Condițiile în care se acordă pensia de invaliditate, respectiv faptul dacă perioada în care o persoană beneficiază de o astfel de pensie constituie sau nu vechime în muncă, sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Potrivit art. 51 din reglementarea antemenționată, în sistemul public de pensii se acordă următoarele categorii de pensii:

 • pensia pentru limită de vârstă;
 • pensia anticipată;
 • pensia anticipată parţială;
 • pensia de invaliditate;
 • pensia de urmaş.

 

Ce înseamnă gradul 3 de invaliditate?

Potrivit art. 68 din Legea nr. 263/2010, pensia de invaliditate se cuvine persoanelor care nu au împlinit vârsta standard de pensionare prevăzută de lege şi care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, din cauza:

 • accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;
 • neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
 • bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu muncă.

Au dreptul la pensie de invaliditate, în cazul accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, şi elevii, ucenicii şi studenţii care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, ca urmare a accidentelor de muncă sau bolilor profesionale survenite în timpul şi din cauza practicii profesionale. 

Important de menționat este faptul că persoanele care și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza unor boli obișnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca beneficiază de pensie de invaliditate, dacă au realizat, în condițiile legii, stagiu de cotizare. Celelalte persoane au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat.

Încadrarea sau neîncadrarea într-un grad de invaliditate se face prin decizie emisă de medicul expert al asigurărilor sociale sau, după caz, de către comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.

În raport cu gradul de reducere a capacităţii de muncă, invaliditatea este:

 • de gradul I, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire;
 • de gradul II, caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă, cu păstrarea capacităţii de autoîngrijire;
 • de gradul III, caracterizată prin pierderea a cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

Astfel, încadrarea în gradul 3 de invaliditate se efectuează în contextul în care o persoană își pierde ca urmare a uneia dintre cauzele prevăzute de lege, cel puţin jumătate din capacitatea de muncă, persoana putând în continuare să presteze o activitate profesională, corespunzătoare a cel mult jumătate din timpul normal de muncă.

Criteriile şi normele pe baza cărora se face încadrarea în gradele I, II şi III de invaliditate se stabilesc prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, cu avizul Ministerului Sănătăţii.

Pensia de invaliditate gradul 3 se consideră vechime în muncă?

În conformitate cu prevederile art. 49 din Legea nr. 263/2010, în sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:

 • a beneficiat de pensie de invaliditate;
 • a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;
 • a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
 • a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
 • a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;
 • a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani;

Perioadele asimilate menționate supra se valorifică pentru obţinerea prestaţiilor de asigurări sociale în condiţiile prevăzute de lege. Astfel, potrivit Legii 263/2010, perioada în care o persoană beneficiază de pensie de invaliditate, indiferent de gradul de încadrare, se ia în considerare la stabilirea stagiului de cotizare pentru pensie, însă nu constituie vechime în muncă. 

Citește mai multe despre vechime minimă pentru pensie de boală.

Comentarii

 1. Bună ziua,înțeleg ca pe noua lege 360/2023 ,perioada pensiei de invaliditate nu se mai află printre stagiile asimilate pensiei limita de vârstă.Cum se interpretează acest lucru pentru actualii pensionari de invaliditate care se vor pensiona la limita de vârstă pe noua lege.?Se va lua în calcul ca stagiu sau nu?Multumesc

 2. Am 38 de ani de muncă am vrut să îmi fac dosar de pensionare .am gradul 3 adică mediu.si știu că este legea care ne permite sa mergem la pensie cu 10 ani mai repede.am fost și m-am interesat la casa de pensii .și mi sa cerut primul act de invaliditate care datează din anul 1992 dar pe care nu îl dețin am fost peste tot dar s-au clasat actele și am unu valabil din 2001 și mi sa zis că se calculează doar din 2001 .nu am de unde sa fac rost de act pentru că s-au aruncat .ce pot face in cazul meu.multumesc anticipat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare