marți, iunie 25, 2024

Angajare cetățeni străini – noi reguli pe piața muncii. Ce trebuie să știe angajatorii?

O nouă lege cu direcție către piața muncii! Din 8 martie, Legea nr. 28/2024 a adus în peisajul legislativ modificări ce țin de angajarea străinilor în România. Sunt vizate îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru profesioniștii calificați, introducerea unor facilități pentru mobilitatea acestora și ajustări ale cerințelor pentru angajatori și angajați.

Angajatorii trebuie să fie la curent cu modificările aduse cadrului legal pentru angajarea străinilor în România. Schimbările vizează facilitarea procesului de recrutare și integrare a personalului internațional. Ce se schimbă?

Norme pentru „talentele” de top din străinătate

Noua lege impune angajatorilor reguli mai stricte în ceea ce privește selectarea și angajarea lucrătorilor înalt calificați. Regulile includ un proces de selecție mai riguros, care implică eforturi susținute din partea angajatorilor pentru ocuparea pozițiilor vacante.

Aceștia sunt obligați să utilizeze atât agenția pentru ocuparea forței de muncă, dar și să publice anunțuri pentru informarea publicului larg. Contractele de muncă pentru acești angajați trebuie să fie cu normă întreagă și pentru o perioadă minimă de șase luni.

Noile reguli permit demonstrarea calificărilor necesare și prin intermediul experienței profesionale relevante, nu doar a diplomelor academice.

O mai mare flexibilitate la angajare

Legea implementează o flexibilitate mai crescută în demonstrarea calificărilor profesionale superioare. În loc să se bazeze exclusiv pe diplome academice, lucrătorii pot acum să își dovedească calificarea prin cel puțin cinci ani de experiență profesională în domeniul specificat în oferta de angajare.

Pentru domenii specializate, precum IT-ul, sunt necesari doar trei ani de experiență relevantă în ultimii șapte ani înainte de solicitarea avizului de muncă.

Venitul minim acceptat pentru lucrătorii înalt calificați a fost redus la nivelul câștigului salarial mediu brut național, care în 2024 este de 7.567 de lei.

Ce beneficii aduc noile reguli?

Legea aduce beneficii lucrătorilor înalt calificați și familiilor lor, facilitând procesul de reîntregire familială și îmbunătățind mobilitatea acestora în România și în cadrul Uniunii Europene.

Legea simplifică și accelerează procedurile prin reducerea timpului de așteptare pentru reîntregirea familiei cu aproximativ trei-patru luni și posibilitatea depunerii simultane a cererii pentru prelungirea dreptului de ședere și reîntregirea familiei.

Mobilitatea lucrătorilor înalt calificați este consolidată prin permiterea lucrului în România fără aviz de muncă pentru o perioadă de 90 de zile în orice interval de 180 de zile pentru deținătorii Cărții Albastre emise de orice stat membru UE. Aceștia pot obține  dreptul de ședere și de muncă în România pe un post înalt calificat fără aviz, cu condiția ca durata contractului de muncă să fie de minim șase luni și să solicite acest drept în termen de 30 de zile.

Modificări de condiții și termene pentru angajatori

Legea nr. 28/2024, în vigoare din 8 martie, aduce schimbări semnificative în legislația privind lucrătorii străini din România, afectând diverse aspecte ale procedurilor și termenelor asociate dreptului de ședere și de muncă. Printre aceste modificări se numără dublarea valabilității permiselor de ședere pentru lucrătorii permanenți, extinderea valabilității adeverinței privind locul de muncă vacant la 90 de zile și triplarea termenului de solicitare a vizei de lungă ședere în scop de detașare la 180 de zile.

Legea reduce termenul pentru notificarea schimbărilor personale de către străini la doar 10 zile față de 30 de zile în reglementarea anterioară.

Se impun noi condiții pentru obținerea avizelor de muncă, inclusiv compatibilitatea activităților desfășurate efectiv cu funcțiile pentru care este solicitat avizul și respectarea unor standarde riguroase de conformitate. Inspectorul General pentru Imigrări poate efectua controale pentru a verifica respectarea acestor condiții.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare