sâmbătă, iunie 22, 2024

Ce trebuie să știe diaspora despre votul în străinătate la alegerile europarlamentare?

MAE a anunțat că va extinde numărul secțiilor de votare pentru diaspora cu 474 comparativ cu alegerile europarlamentare din 2019!

Ministerul Afacerilor Externe transmite informații organizatorice despre alegerile europarlamentare. Se vor organiza 474 de secții de votare suplimentare pentru diaspora în comparație cu alegerile europarlamentare din 2019, și vor fi 80 de secții mai multe decât cele de la alegerile prezidențiale din 2019.

Legat de alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) subliniază distribuția strategică a secțiilor de votare în străinătate, punând accentul pe statele în care se află comunități mari de cetățeni români. Italia, Spania, Regatul Unit al Marii Britanii, Germania, Franța și Principatul Monaco, Republica Moldova, SUA, Belgia, Austria, Irlanda, Regatul Țărilor de Jos, Danemarca și Canada sunt printre țările selectate pentru a găzdui secții de votare, în număr variabil în funcție de dimensiunea comunității românești din fiecare țară.

Orice român poate vota în străinătate

Cetățenii români cu drept de vot care se află în străinătate, fie că este vorba de domiciliu permanent, reședință sau ședere temporară, au posibilitatea de a-și exercita dreptul de vot la orice secție organizată în străinătate. Acest lucru poate fi realizat pe baza unor documente ce atestă cetățenia română, valabile în ziua votării.

Printre aceste documente se numără cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic sau de serviciu în diversele sale forme, precum și pașaportul simplu, inclusiv versiunile electronice sau temporare ale acestora.

Și elevii din școlile militare pot utiliza carnetul de serviciu militar pentru a-și exercita dreptul de vot în cadrul acestor alegeri europarlamentare.

Informații redate în comunicatul de presă al MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) coordonează organizarea a 915 de secții de votare în străinătate pentru alegerile destinate reprezentării României în Parlamentul European, programate pentru data de 9 iunie 2024. Acest demers este realizat prin intermediul Misiunilor Diplomatice și Oficiilor Consulare ale României din diverse țări. Ordinul nr. 868/2024 emis de către Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 434 din 10 mai 2024.

Decizia de a organiza aceste secții de votare este în concordanță cu prevederile legale specifice, cum ar fi articolul 34 alineatul (9) din Legea nr. 33/2007 referitoare la organizarea și desfășurarea alegerilor pentru Parlamentul European, republicată, cu modificările ulterioare, precum și articolul 10 alineatul (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 21/2024 privind unele măsuri pentru organizarea și desfășurarea alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024 și a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2024.

Pentru scrutinul programat să aibă loc la data de 9 iunie 2024, se va organiza un număr total de 915 secții de votare în străinătate. Acest număr arată o creștere  față de alegerile precedente: sunt cu 80 de secții mai multe decât cele deschise la alegerile prezidențiale din 2019 (835 secții), cu 167 mai multe decât cele organizate pentru alegerile parlamentare din 2020 (748 secții), și cu 474 mai multe decât secțiile de votare disponibile la alegerile europarlamentare din 2019 (441 secții).

Distribuirea secțiilor de votare

Prioritatea în distribuția acestor secții de votare a fost acordată statelor cu cea mai mare concentrare de cetățeni români.

Italia va găzdui 150 de secții, Spania 147 de secții, Regatul Unit al Marii Britanii 104 secții, iar Germania 87 de secții. Franța și Principatul Monaco vor dispune de 67 de secții, Republica Moldova de 52 de secții, SUA de 45 de secții, Belgia de 24 de secții, Austria de 17 secții, iar Irlanda, Regatul Țărilor de Jos și Danemarca vor avea fiecare câte 16 secții. Canada va avea 12 secții de votare.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) oferă posibilitatea consultării listei complete a secțiilor de votare din străinătate și a adreselor acestora prin intermediul paginii sale web dedicate alegerilor (https://www.mae.ro/node/64518).

La alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, cetățenii români cu drept de vot care se află în străinătate, fie că au domiciliul, reședința sau se află temporar acolo, au posibilitatea de a vota la orice secție de votare organizată în străinătate. Aceștia pot folosi diverse documente de identitate românească valabile în ziua votării, cum ar fi cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic sau de serviciu în variantele sale electronice sau temporare. Elevii din școlile militare pot utiliza carnetul de serviciu militar pentru a-și exercita dreptul de vot.

Orarul pentru votare la scrutinul din 9 iunie 2024 este definit astfel: procesul electoral începe la ora locală 07:00 și se încheie la ora locală 22:00. Cu toate acestea, alegătorii care sunt deja prezenți la sediul secției de votare la ora 22:00, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot, au dreptul să voteze până la ora locală 23:59.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare