vineri, iunie 14, 2024

Cum reușește Moldova să digitalizeze serviciile publice

Într-un interviu acordat pentru G4Media, vicepremierul Dumitru Alaiba, care deține și funcția de ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, a dezvăluit cum Moldova a făcut pași uriași către o administrație publică modernă și eficientă. Alaiba a menționat că în doar un an, volumul serviciilor disponibile digital s-a dublat, ducând la o transformare majoră în felul în care cetățenii interacționează cu statul. Cu eforturi concentrate pentru a extinde acest proces și prin portalul online, Moldova își propune să redefinească relația dintre cetățeni și instituțiile publice.

Scopul final? Eliminarea corupției din procesele administrative, asigurând transparență și eficiență în fiecare interacțiune. Interviul oferă o imagine detaliată a eforturilor Republicii Moldova de a se digitaliza și de a stimula creșterea economică.

Digitalizare
Foto: gisma.com

Alaiba a argumentat și necesitatea unei creșteri economice anuale de 8-10% pentru Moldova și a evidențiat măsurile adoptate pentru atragerea investitorilor, inclusiv scăderea impozitelor. În acest sens, a subliniat importanța colaborării cu Bursa de Valori de la București, pentru a crea oportunități de investiții și a stimula dezvoltarea economică în țară.

Nevoia urgentă de capital

Vicepremierul informează faptul că Republica Moldova recunoaște nevoia urgentă de acces la capital pentru a sprijini creșterea economică. În prezent, piața de capital din Moldova nu este suficient de dezvoltată pentru a oferi resursele necesare de investiții. De aceea, se discută intens cu Bucureștiul pentru a importa know-how și tehnologii și pentru a îmbunătăți infrastructura. Interconectarea burselor din Chișinău și București ar facilita acest lucru.

Pentru a atinge acest obiectiv, acesta declară că este necesară o reformă legislativă la nivel de Parlament în Moldova, pentru a moderniza cadrul legal și a efectua ajustări instituționale. Colaborarea activă cu Bursa de Valori București este considerată esențială pentru a dinamiza piața de capital din Chișinău. Există optimism că, cu voință și eforturi concentrare, se poate realiza progres în acest sens chiar în cursul anului curent. Este important de menționat că aceste declarații nu reprezintă promisiuni, ci direcții de acțiune.

Interconectarea piețelor de capital în Republica Moldova

Perspectiva exprimată sugerează că Republica Moldova ar putea avea mai mulți candidați pentru listarea pe Bursa de Valori din București. Interconectarea între burse ar facilita listarea mai ușoară a companiilor din Chișinău pe piața din București. Exemplele precum Purcari și MAIB demonstrează interesul companiilor moldovenești de a se lista pe Bursa din București, beneficiind de accesul la capital și de o piață mai dezvoltată.

Există și alte sectoare cu potențial de listare, cum ar fi telecomunicațiile, IT-ul și industria procesatoare. Cu toate acestea, lipsa unei piețe de capital mature în Republica Moldova a limitat până acum aceste posibilități de finanțare pentru antreprenori. Absența unei alternative la împrumuturile bancare a împiedicat dezvoltarea rapidă a companiilor.

Interconectarea burselor și posibilitatea listării pe Bursa de Valori din București ar putea oferi o soluție pentru această problemă, stimulând creșterea economică prin furnizarea de capital suplimentar pentru companiile moldovenești. Astfel, promovarea accesului la piața de capital poate fi văzută ca o modalitate de a sprijini dezvoltarea economică și antreprenorială în Republica Moldova.

Fără birocrație și corupție

Alaiba subliniază că țara a avansat rapid în digitalizare, cu o creștere semnificativă a serviciilor publice disponibile online, de la 38% la 54%, și cu un obiectiv de a ajunge la 75% până la finalul anului.

Eforturile sunt direcționate către creșterea eficienței și productivității antreprenorilor, prin eliminarea birocrației și a corupției. În acest sens, se face referire la Estonia ca sursă de inspirație, iar lansarea aplicației EVO este prezentată ca un instrument esențial pentru simplificarea interacțiunii cu statul.

În paralel cu inițiativele de digitalizare, Republica Moldova își propune să atragă investitori străini, iar Alaiba evidențiază atractivitatea regimului fiscal pentru sectorul IT și eforturile de a reduce impozitele pentru a încuraja investițiile.

Cu toate acestea, interviul evidențiază și provocările politice și economice cu care se confruntă Moldova. Se discută despre tensiunile geopolitice și nevoia de reforme ambițioase pentru a accelera creșterea economică. Este menționată, de asemenea, preocuparea pentru echitatea fiscală și necesitatea de a asigura un mediu de afaceri predictibil.

În ciuda acestor provocări, oficialii sunt optimiști cu privire la viitorul Republicii Moldova și se angajează să promoveze stabilitatea și dezvoltarea economică a țării, în pofida incertitudinilor politice și economice.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare