marți, iunie 25, 2024

Cine trebuie să dovedească orele lucrate pe timp de noapte și orele suplimentare pentru recalcularea pensiei

Statul impune, din nou, alte restricții atunci când vorba de a calcula pensia. În conformitate cu noile reglementări ale legii pensiilor, există o categorie de pensionari care vor suferi o reducere a veniturilor, deoarece nu li se va lua în considerare întreaga perioadă de contribuție la recalcularea pensiei. Recalcularea nu va include orele suplimentare lucrate sau sporurile care nu au fost înregistrate corect de către Casa de Pensii.

Foarte mulți pensionari reclamă faptul că angajatorii pentru care au lucrat de-a lungul vieții, unii chiar în perioada comunismului, nu mai există, motiv pentru care arhivele sunt aproape imposibil de găsit. Astfel, ei nu pot face dovada unor sporuri sau a orelor suplimentare prestate. Prin urmare, pensie va fi una mai mică.

Provocări aduse de noua lege a pensiilor

Una dintre principalele provocări ale noii legi a pensiilor este necesitatea ca pensionarii să dovedească că au lucrat în ore suplimentare, în weekenduri, pe timp de noapte sau peste program. În lipsa acestor dovezi, acele perioade de muncă nu vor fi luate în considerare la recalcularea pensiei lor.

O altă dilema ce ține de noua lege a pensiilor vine din necesitatea ca pensionarii să dovedească că au beneficiat de sporuri sau de al 13-lea salariu, altfel aceste beneficii nu vor fi luate în calcul la calcularea pensiei lor. În lipsa documentelor care să ateste aceste aspecte, acești pensionari risca să piardă sume semnificative din pensie. Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât instituțiile responsabile, precum Casa de Pensii și ITM, nu oferă sprijinul necesar în acest demers.

Cine va pierde bani?

Pensionarii care vor pierde bani sunt aceia care nu pot dovedi că au lucrat în ore suplimentare sau au beneficiat de sporuri și alte beneficii, iar aceste perioade nu vor fi incluse la recalcularea pensiei lor conform noii legi. Pentru a obține aceste dovezi, ei trebuie să se adreseze Arhivelor statului sau primăriei din localitatea în care activa firma la care au lucrat. Însă chiar și în cazul în care firma respectivă mai există, nu este garantat că aceasta mai păstrează documentele din anii anteriori, ceea ce face procesul de obținere a acestor dovezi încă și mai complicat pentru pensionari.

Cât timp au la dispoziție pensionarii pentru a aduna actele?

Pensionarii au la dispoziție șase luni de la intrarea în vigoare a legii pensiilor (1 septembrie – 1 martie) pentru a aduna aceste dovezi și a le înainta la Casa de Pensii. Prin urmare, dosarele lor de pensii vor fi supuse unei noi analize, iar pe baza documentelor noi, aceștia ar putea primi o recalculare a pensiei până la data de 1 martie 2025.

În caz contrar, acești pensionari riscă să nu primească beneficii pentru orele suplimentare lucrate, primele, al 13-lea salariu și alte beneficii. Cu alte cuvinte, perioadele lungi de muncă nu vor fi luate în considerare la calculul final al pensiei lor.

Ce pune Marius Budăi problema?

„Unde nu mai există angajatorii și arhiva sau lichidatorul care s-a ocupat și nu a predat adeverințele, acolo nu putem să știm. Angajații casei de pensii, și mă pricep, calculează drepturile în baza unor documente”, spune Budăi.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marius Budăi, a subliniat importanța acordării unei atenții deosebite situației pensionarilor, în special în ceea ce privește obținerea documentelor necesare pentru recalcularea pensiilor. El a evidențiat că angajații nu dețin întotdeauna calificarea necesară pentru a întocmi aceste adeverințe, ceea ce poate complica procesul pentru pensionari.

„Angajații nu au calificarea necesara să întocmească aceste adeverințe. Aici trebuie avută mare grija, să nu punem oamenii pe drumuri, și să rezolvam de la caz la caz. Am credință că se vor rezolva.

Chiar daca situația este una grea, grija documentelor este a noastră personala de-a lungul vieții. Și eu știu din practica că de multe ori oamenii au depus aceste adeverințe, ori cu scopul de a obține venituri, ori în scopul de a merge în instanță.”, a spus Budăi.

Riscul de a pierde din pensie?

Pentru mulți pensionari, situația este și mai dificilă. Cei care au pierdut cartea de muncă din cauza desființării firmei se confruntă cu refuzul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) de a emite o nouă carte de muncă. Fără cartea de muncă originală, reconstituirea anilor de contribuție se poate face doar prin intermediul instanței.

Singura soluție viabilă pare să fie angajarea unui avocat care să îi reprezinte în instanță și să îi ajute să obțină noi adeverințe de la firmele respective. Aceste acțiuni legale devin necesare pentru a asigura că perioadele de muncă sunt recunoscute și luate în considerare în calculul pensiei, oferind astfel pensionarilor dreptul la beneficiile cuvenite.

Pensia la recalculare

VPR (81 lei) X număr puncte.

  • Punctele: puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte necontributive.
  • Punctele de necontributivitate: armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).
  • Puncte contributivitate – cât ai contribuit.
  • Puncte de stabilitate:
  • 0,50 puncte/an, pentru anii 26 – 30 în muncă
  • 0,75 puncte/an, pentru anii 31 – 35,
  • 1 punct fiecare an peste 35 de ani

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare