luni, iunie 17, 2024

Costuri înființare SRL 2024

Care sunt costurile pentru înființare SRL 2024?

În România legea fundamentală care reglementează tipurile de societăți este reprezentată de Legea 31/1990, aceasta cuprinzând dispoziții referitoare la modul în care sunt înființate și organizate diferitele forme societare, cele mai întâlnite fiind următoarele: Societatea cu Răspundere Limitată (SRL) și Societatea pe Acțiuni (SA), iar formele mai puțin întâlnite sunt Societatea în Comandită Simplă (SNC) și Societatea în Comandită pe Acțiuni (SCA) 

Pentru comercianții care doresc desfășurarea unor afaceri mici sau mijlocii, o societate cu răspundere limitată pare a fi cea mai comună și facilă alegere, în special pentru următoarele motive:

 • Capital social redus. Contribuția financiară a asociaților la capitalul social al societății este redusă, iar, conform modificărilor recente, valoarea minimă a capitalului poate fi chiar și 1 leu. 
 • Răspundere limitată. Indiferent de implicarea asociaților în activitatea societății, există situații mai puțin plăcute în care societatea poate întâmpina diverse dificultăți financiare. În acest caz, o astfel de societate prezintă avantajul unei răspunderi restrânse a asociaților, doar până la concurența capitalului social pe care l-au subscris și vărsat.
 • Numărul asociaților. Este singura formă societară unipersonală, în acest sens, o societate cu răspundere limitată poate fi constituită și de către un singur asociat. Pe de altă parte, datorită caracterului mixt, numărul maxim de asociați care se pot întruni într-o astfel de întreprindere este 50. 
 • Administrare simplă. Acest tip de societate poate fi administrată de orice persoană (atât asociat, cât și terți), inclusiv de mai mulți administratori numiți prin actul constitutiv la înființare sau, ulterior acestui moment, prin hotărârea Adunării Generale a Asociaților. 
 • Costuri de înființare reduse. 

În ceea ce privește costul de înființare, o societate cu răspundere limitată prezintă numeroase avantaje în comparație cu o societate pe acțiuni spre exemplu. Astfel, așa cum am menționat anterior, investiția într-un SRL nu mai reprezintă o problemă conform noilor reglementări, capitalul social minim la deschidere putând fi în cuantum de 1 leu. 

În legătură cu taxele de înregistrare, pentru publicarea documentelor de înființare în Monitorul Oficial, Partea a IV-a, Registrul Comerțului va percepe un tarif de 128 lei. Acest tarif legal se va achita în contul trezoreriilor Oficiilor Registrului Comerțului înființat în fiecare județ, putând fi plătit atât în numerar, cât și cu ajutorul cardului bancar, la casieriile ORC, precum şi cu mandat poştal sau ordin de plată. Dacă viitorul asociat a optat pentru transmiterea documentelor care atestă înregistrarea în registrul comerţului prin poştă, se va percepe un tarif suplimentar de 7,68 lei.

La momentul înființării unui SRL va fi nevoie de un spațiu care va avea destinația de sediul social, iar, în cazul în care nu îl dețineți, va fi nevoie de achitarea costurilor referitoare la închirierea unei astfel de locații. 

Totodată, dacă aveți nevoie de consultanță juridică cu privire la obiectul de activitate al viitoarei societăți, la codurile CAEN care ar cuprinde toate activitățile pe care urmează să le desfășurați sau chiar la redactarea actului constitutiv, costurile se vor completa cu onorariile avocațiale pentru serviciile solicitate. 

Obligații înființare SRL 2024

În primul rând, pentru a putea desfășura o activitate comercială, viitorii asociați ai SRL-ului trebuie să îndeplinească formalitățile de înregistrare la Registrul Comerțului și achitarea taxelor aferente acestei proceduri. 

Totodată, chiar dacă valoarea minimă a capitalului social este de 1 leu, nu trebuie neglijată etapa vărsării acestuia, adică depunerea sumei în contul deschis.  În acest sens, în cuprinsul legii 31/1990, se menționează în mod expres că îi este interzis societății să desfășoare activitate înainte de vărsarea a minim 30% din valoarea capitalului social subscris, diferența putând fi transferată și ulterior începerii activității. 

Art. 9.1 alin. (2) al legii mentionate prevede ca societatea cu răspundere limitată trebuie să verse 30% din valoarea capitalului social subscris nu mai târziu de 3 luni de la data înmatriculării, dar înainte de a începe operațiuni în numele societății, iar diferența de capital social subscris va fi vărsată:

 1. a)pentru aportul în numerar, în 12 luni de la data înmatriculării;
 2. b)pentru aportul în natură, în termen de cel mult 2 ani de la data înmatriculării.

În legătură cu sediul social, asociații au obligația de a depune documentele care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu social și, dacă este cazul, înscrisul care atestă dreptul de folosinţă asupra spaţiului cu destinaţie de sediu secundar. Atâta timp cât spațiul are destinația de locuință, pentru a putea înființa un punct de lucru în acel spațiu, asociații trebuie să obțină avizul asociaţiei de proprietari privind schimbarea destinaţiei imobilelor colective cu regim de locuinţă, prevăzut de Legea nr. 196/2018. 

Este important de menționat că înființarea unei societăți cu răspundere limitată implică și câteva obligații fiscale, atât anterioare momentului înregistrării, cum ar fi depunerea Anexei privind înregistrarea fiscală (formular tipizat), cât și ulterioare, spre exemplu achitarea impozitului pe profit sau pe venitul microîntreprinderilor sau a contribuțiilor sociale. 

Documentele necesare pentru înființarea unei societăți cu răspundere limitată vor fi următoarele:

 • cererea de înregistrare, în original;
 • anexa privind înregistrarea fiscală;
 • declarația-tip pe propria răspundere referitoare la îndeplinirea condițiilor de desfășurare a activităților atât pentru sediul social cât și pentru sediile secundare;
 • dovada verificării disponibilității și rezervării denumirii firmei;
 • actul constitutiv, în original;
 • documentul care atestă dreptul de folosință asupra spațiului care are destinația de sediu social principal și/sau secundar;
 • actele de identitate ale fondatorilor, administratorilor, cenzorilor sau auditorilor persoane fizice sau juridice, după caz;
 • declarația pe proprie răspundere a persoanei fizice cetățean străin în nume propriu sau ca reprezentant al persoanei juridice străine care nu este înregistrată fiscal în România, în original, precum și traducerea realizată de un traducător autorizat, după caz;
 • informațiile din cazierul fiscal al persoanelor fizice care au obligația prezentării certificatului de cazier fiscal – acestea se solicită în mod direct de către ORC;
 • declarația privind beneficiul real al persoanei juridice;
 • dovezile privind plata tarifului legal.

Ai o firmă și plănuiești să o închizi? Află care sunt actele necesare pentru închidere firmă!

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare