vineri, iunie 14, 2024

Vătămare corporală din culpă – Art 196 Cod Penal

Ce înseamnă vătămare corporală din culpă?

Încadrată în sfera infracțiunilor contra persoanei, respectiv contra integrității sănătății, infracțiunea de vătămare corporală din culpă sancționează acțiunile sau inacțiunile unei persoane prin care aceasta îi cauzează alteia, din imprudență sau neglijență, suferințe fizice. 

În cazul infracțiunii de vătămare corporală din culpă antrenarea răspunderii penale este atenuată față de cele prevăzute pentru alte infracțiuni contra integrității corporale săvârșite cu intenție. Practic, legiuitorul a înțeles să rezerve sancțiunile intruzive pentru cazurile în care gravitatea și circumstanțele faptei justifică o asemenea intervenție. 

Astfel, vătămările produse din culpă sunt susceptibile de sancțiuni penale numai atunci când aspectele definitorii ale fiecărui caz demonstrează necesitatea măsurilor punitive. Tratamentul relativ mai indulgent al infracțiunii de vătămare corporală se reflectă inlcusiv pe plan procedural, acțiunea penală în cazul acesteia urmând a fi pusă în mișcare exclusiv la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Prin excepție însă, când victimă este lipsită de capacitate de exercițiu (cu vârsta sub 14 ani) sau are capacitate de exercițiu restrânsă (cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani – neîmpliniți), acțiunea penală se demarează din oficiu, de către organele de anchetă competente.   

Art 196 Cod penal 

În conformitate cu prevederile art 196 Cod Penal, infracțiunea de vătămare corporală din culpă se realizează în două modalități distincte, unde elementul comun de culpabilitate se regăsește sub forma neglijenței. Această culpă este evaluată în mod concret în fiecare situație în parte.

Norma incriminatorie debutează cu o trimitere spre art. 193 Cod Penal, unde sunt enumerate faptele ce pot atrage răspunderea penală: lovirile sau orice acte de violență generatoare de traume fizice. Concret, prima modalitate de comitere, instituită de către alin (1) art 196 Cod penal implică satisfacerea a două condiții esențiale:


– fapta comisă a provocat leziuni corporale sau a periclitat starea de sănătate a victimei, fiind necesare îngrijiri medicale timp de cel puțin o zi, maxim 90;


– autorul se află fie sub influența băuturilor alcoolice, fie sub cea a substanțelor psihoactive sau a comis fapta în desfășurarea unei activități care prin sine constituie infracțiune (conducerea fără permis), caz în care se vor aplica regulile referitoare la concursul de infracțiuni.

Așadar, odată cu încadrarea faptei comise pe aceste situații, ea este pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an, alternativ cu amenda.

 
Anumite observații relevante în privința acestor spețe:

– Durata necesară acordării de îngrijiri medicale poate fi determinată prin intermediul unui certificat medical sau prin expertiză. 

– Aceste probe au o importanță deosebită pentru victimă, atât din perspectiva aprecierii gravității infracțiunii cât și din prisma faptului că despăgubirile ce urmează a fi acordate pentru daunele morale suferite se apreciază inclusiv în raport de perioada de vindecare;

În cele ce urmează, alin. (2) art 196 Cod penal instituie o serie de circumstanțe agravante, asociate comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă și referitoare la starea fizică a victimei:

  • infirmitate;
  • leziuni traumatice care au implicat un interval de îngrijiri medicale de peste 90 de zile;
    un prejudiciu grav și permanent (deformări faciale, amputări);
  • avortul;
  • punerea în primejdie a vieții persoanei (intensitatea și zona loviturii).

Confirmarea oricăreia dintre aceste împrejurări în urma unei expertize medico-legale sau prin intermediul unui certificat medical conduc la posibilitatea aplicării unei pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda. În plus, când infracțiunea de vătămare corporală din culpă este de fapt urmarea neconformării la prevederile legale sau la măsurile de precauție destinate exercitării unei profesii, maximul special de 2 ani este înlocuit cu 3, conform alin. (3) art 196 Cod penal. 


În continuare, alin. (4) art. 196 Cod penal atinge ipoteza în care numărul subiecților pasivi este de două sau mai multe persoane, limitele de pedeapsă fiind majorate cu o treime. 


Pentru vătămarea corporală din culpă se anulează permisul?

Deși anularea permisului de conducere nu este o sancțiune penală, aceasta intervine drept consecință obligatorie a vătămării corporale din culpă, infracțiune întâlnită des în cadrul accidentelor rutiere. Deci, în caz de condamnare pentru o infracțiune de vătămare corporală comisă ca urmare a încălcării regulilor de circulație, anularea permisului nu este o pedeapsă complementară a interzicerii exercitării unor drepturi, ci intervine automat, de drept.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare