sâmbătă, iulie 27, 2024
18 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Vătămare corporală din culpă – Art 196 Cod Penal

Ce înseamnă vătămare corporală din culpă?

Încadrată în sfera infracțiunilor contra persoanei, respectiv contra integrității sănătății, infracțiunea de vătămare corporală din culpă sancționează acțiunile sau inacțiunile unei persoane prin care aceasta îi cauzează alteia, din imprudență sau neglijență, suferințe fizice. 

În cazul infracțiunii de vătămare corporală din culpă antrenarea răspunderii penale este atenuată față de cele prevăzute pentru alte infracțiuni contra integrității corporale săvârșite cu intenție. Practic, legiuitorul a înțeles să rezerve sancțiunile intruzive pentru cazurile în care gravitatea și circumstanțele faptei justifică o asemenea intervenție. 

Astfel, vătămările produse din culpă sunt susceptibile de sancțiuni penale numai atunci când aspectele definitorii ale fiecărui caz demonstrează necesitatea măsurilor punitive. Tratamentul relativ mai indulgent al infracțiunii de vătămare corporală se reflectă inlcusiv pe plan procedural, acțiunea penală în cazul acesteia urmând a fi pusă în mișcare exclusiv la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Prin excepție însă, când victimă este lipsită de capacitate de exercițiu (cu vârsta sub 14 ani) sau are capacitate de exercițiu restrânsă (cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani – neîmpliniți), acțiunea penală se demarează din oficiu, de către organele de anchetă competente.   

Art 196 Cod penal 

În conformitate cu prevederile art 196 Cod Penal, infracțiunea de vătămare corporală din culpă se realizează în două modalități distincte, unde elementul comun de culpabilitate se regăsește sub forma neglijenței. Această culpă este evaluată în mod concret în fiecare situație în parte.

Norma incriminatorie debutează cu o trimitere spre art. 193 Cod Penal, unde sunt enumerate faptele ce pot atrage răspunderea penală: lovirile sau orice acte de violență generatoare de traume fizice. Concret, prima modalitate de comitere, instituită de către alin (1) art 196 Cod penal implică satisfacerea a două condiții esențiale:


– fapta comisă a provocat leziuni corporale sau a periclitat starea de sănătate a victimei, fiind necesare îngrijiri medicale timp de cel puțin o zi, maxim 90;


– autorul se află fie sub influența băuturilor alcoolice, fie sub cea a substanțelor psihoactive sau a comis fapta în desfășurarea unei activități care prin sine constituie infracțiune (conducerea fără permis), caz în care se vor aplica regulile referitoare la concursul de infracțiuni.

Așadar, odată cu încadrarea faptei comise pe aceste situații, ea este pedepsită cu închisoare de la 3 luni la un an, alternativ cu amenda.

 
Anumite observații relevante în privința acestor spețe:

– Durata necesară acordării de îngrijiri medicale poate fi determinată prin intermediul unui certificat medical sau prin expertiză. 

– Aceste probe au o importanță deosebită pentru victimă, atât din perspectiva aprecierii gravității infracțiunii cât și din prisma faptului că despăgubirile ce urmează a fi acordate pentru daunele morale suferite se apreciază inclusiv în raport de perioada de vindecare;

În cele ce urmează, alin. (2) art 196 Cod penal instituie o serie de circumstanțe agravante, asociate comiterii infracțiunii de vătămare corporală din culpă și referitoare la starea fizică a victimei:

  • infirmitate;
  • leziuni traumatice care au implicat un interval de îngrijiri medicale de peste 90 de zile;
    un prejudiciu grav și permanent (deformări faciale, amputări);
  • avortul;
  • punerea în primejdie a vieții persoanei (intensitatea și zona loviturii).

Confirmarea oricăreia dintre aceste împrejurări în urma unei expertize medico-legale sau prin intermediul unui certificat medical conduc la posibilitatea aplicării unei pedepse cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda. În plus, când infracțiunea de vătămare corporală din culpă este de fapt urmarea neconformării la prevederile legale sau la măsurile de precauție destinate exercitării unei profesii, maximul special de 2 ani este înlocuit cu 3, conform alin. (3) art 196 Cod penal. 


În continuare, alin. (4) art. 196 Cod penal atinge ipoteza în care numărul subiecților pasivi este de două sau mai multe persoane, limitele de pedeapsă fiind majorate cu o treime. 


Pentru vătămarea corporală din culpă se anulează permisul?

Deși anularea permisului de conducere nu este o sancțiune penală, aceasta intervine drept consecință obligatorie a vătămării corporale din culpă, infracțiune întâlnită des în cadrul accidentelor rutiere. Deci, în caz de condamnare pentru o infracțiune de vătămare corporală comisă ca urmare a încălcării regulilor de circulație, anularea permisului nu este o pedeapsă complementară a interzicerii exercitării unor drepturi, ci intervine automat, de drept.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,188CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Anularea permisului de conducere

Anularea permisului de conducere – Noul Cod penal Anularea permisului de conducere, spre deosebire de suspendarea permisului care este o măsură temporară, reprezintă revocarea în mod oficial și definitiv a dreptului de a conduce un...

Diferența dintre oprire și staționare

Care este diferența dintre oprire și staționare? Potrivit art. 63 alin. (1)  din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice: „Se consideră oprire imobilizarea voluntară a unui vehicul pe drumul public, pe o durată de...

Amendă dacă porți semnele de începător?

Semnele de începător – legislație, OUG 195/2002 Pentru a spori siguranța pe drumurile publice din România, legislația națională impune anumite reguli și restricții pentru șoferii începători, o astfel de regulă fiind obligativitatea de a purta...