vineri, iunie 14, 2024

România ratifică Protocolul adițional privind participarea la activitățile autorităților locale, în pragul alegerilor locale și europarlamentare

În cadrul ședinței din 28 martie 2024, Guvernul României a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Protocolului adițional la Carta europeană a autonomiei locale, care se referă la dreptul de participare la activitățile unei autorități locale. Acest protocol a fost adoptat la Utrecht la data de 16 noiembrie 2009.

Proiectul de lege adoptat de guvern garantează continuitatea în legislația națională a normelor de drept abordate în Protocolul adițional la Carta europeană a autonomiei locale, referitoare la dreptul de participare la activitățile unei autorități locale.

Mai exact, acest Protocol consolidează garanțiile suplimentare privind dreptul constituțional de a alege și de a fi aleși, organizarea și funcționarea administrației publice locale, inclusiv procesul de alegere a autorităților locale, transparența în procesul decizional, prevenirea conflictelor de interese și reglementarea incompatibilităților. Prin aplicarea acestor norme, se protejează și se asigură respectarea drepturilor și libertăților fundamentale.

Protocolul adițional la Carta europeană a autonomiei locale, referitor la dreptul de participare la activitățile unei autorități locale, a fost integrat în legislația națională și se aplică tuturor categoriilor de autorități locale care activează în teritoriul țării semnatare.

România se alătură celor 12 state membre ale Uniunii Europene care sunt părți la acest tratat: Bulgaria, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Lituania, Malta, Olanda, Portugalia, Slovenia, Suedia și Ungaria, prin semnarea acestui protocol la 17 octombrie 2023 de către Reprezentantul Permanent al României la Consiliul Europei, Ambasadorul Ion I. Jinga.

Proiectul de lege va fi transmis pentru aprobare Parlamentului României.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare