luni, iunie 17, 2024

Se extinde perioada fără sancțiuni pentru e-Factura până la 31 mai!

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că perioada în care nu vor fi impuse sancțiuni pentru neîndeplinirea obligației de a transmite facturile emise în sistemul RO e-Factura va fi prelungită până la data de 31 mai 2024.

Această decizie vine în contextul unei încercări de a facilita tranziția către utilizarea sistemului RO e-Factura și a dificultăților deja întâmpinate de anumiți operatori economici. Astfel, companiile vor avea mai mult timp să se familiarizeze cu acest sistem electronic, fără să fie sancționați pentru nerespectarea termenului de transmitere a facturilor către sistemul e-Factura.

Primele sancțiuni pentru neconformarea obligației de a raporta facturile emise în sistemul e-Factură, într-un interval de 5 zile lucrătoare, ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 iunie. În prezent, conform legislației existente, sancțiunile sunt suspendate numai până la sfârșitul lunii martie.

„Am decis. (Extindem, n.r.) până în 31 mai, ca urmare a faptului că încă sunt 74.000 de plătitori de TVA care nu folosesc e-Factura. Vor primi notificări. Contribuabilii trebuie, însă, să fie atenți – cu data de 1 iulie amenda este de 15% din valoarea facturii”, a transmis ministrul, în cadrul unui interviu cu Profit.ro.

„De ce este important: Până la 1 iulie sunt valide în continuare facturile utilizate și în anii trecuți, care trebuie doar raportate (încărcate) și în sistemul eFactură. De la 1 iulie, însă, nu se vor mai putea emite facturi decât prin sistemul eFactură. În perioada 1 ianuarie-30 iunie este obligatorie raportarea facturilor și în e-Factură, în termen de 5 zile, nerespectarea obligației urmând să fie sancționată cu amendă. Termenul actual până la care sunt suspendate aceste sancțiuni este 31 martie, urmând să fie extins acum până la 31 mai.

Introducerea, de la 1 ianuarie, a raportării obligatorii pentru toate facturile dintre firme a generat în primă fază probleme de adaptare unui număr semnificativ de contribuabili. De asemenea, Ministerul Finanțelor a operat modificări în ultimele luni, pentru a ține seama de nevoile celor care folosesc e-Factură.”

Potrivit informațiilor furnizate de Profit.ro, Guvernul a convenit asupra unei extinderi a termenului fără impunerea sancțiunilor, însă pentru ca această măsură să devină efectivă, trebuie să fie adoptată și publicată în Monitorul Oficial.

În prezent, neîndeplinirea termenului limită pentru transmiterea facturilor prin intermediul sistemului e-Factură constituie contravenție și se sancționată cu amenzi proporționale cu dimensiunea companiei.

Așadar, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari, sancțiunile aplicate pot varia între 5.000 și 10.000 de lei.

În ceea ce privește persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mijlocii, amenzile pot fi cuprinse între 2.500 și 5.000 de lei și cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum și pentru persoanele fizice.

Începând cu data de 1 ianuarie 2024, sistemul de transmitere a facturilor către ANAF, cunoscut sub denumirea de  RO e-Factura, a devenit obligatoriu pentru toate relațiile comerciale  Business-to-Business (B2B) din România.

Până la data de 1 iulie 2024, se permite facturarea simultană atât prin intermediul sistemului e-Factura, cât și prin alte mijloace tradiționale. Totuși, după această dată, sistemul e-Factura va deveni unic pentru facturile emise între companiile din România, în timp ce pentru tranzacțiile cu firme din afara țării, acesta va continua să funcționeze în paralel.

Conform reglementărilor în vigoare, până la data de 31 martie 2024, nu vor fi aplicate amenzi pentru nerespectarea obligației de raportare în sistemul RO e-Factura. Cu toate acestea, începând cu această dată, vor putea fi aplicate sancțiuni pentru companiile care nu respectă cerințele de raportare digitală stabilite de autorități.

Această extindere a termenului fără sancțiuni vine în sprijinul companiilor, oferindu-le o perioadă suplimentară pentru a se conforma obligativității de utilizarea a sistemului RO e-Factura.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare