vineri, iunie 14, 2024

Cum va arăta noul Start-Up Nation?

Pentru viitorul program de finanțare Start-Up Nation 2024, antreprenorii au de parcurs un drum în două etape. Înscrierile se vor face online, la fel  ca în edițiile trecute, pe o platformă gestionată de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS).

În comparație cu primele trei ediții ale programului de finanțare, Start-Up Nation 2024 aduce o schimbare majoră: înregistrarea în program este inițial destinată persoanelor fizice, nu firmelor.

Ce este Start-Up Nation?

Pentru cei care nu știu, Start-Up Nation România 2024 este o inițiativă guvernamentală menită să stimuleze crearea unor noi afaceri. Programul oferă fonduri nerambursabile pentru întreprinderile mici și mijlocii (I.M.M.) care doresc să-și transforme ideile în realitate.

În ce constau cele două etape ale programului?

  1. În prima etapă, care va fi lansată cel mai probabil în luna mai 2024, persoanele fizice se vor înscrie la cursuri de formare antreprenorială.

Prima etapă va fi lansată cel mai probabil în luna mai și reprezintă înscrierea persoanelor fizice care vor parcurge prima etapă, cea de formare antreprenorială. Ministerul va selecta furnizorii de formare acreditați,  furnizori care vor putea fi selectați de către beneficiari din platforma informatica la momentul înscrierii. Un detaliu important este că vom solicita și acreditare on-line a acestor cursuri pentru a asigura accesul cetățenilor romani care trăiesc în diaspora și care vor să aplice la acest program pentru a se reîntoarce acasă.

  1. Etapa a doua va avea loc probabil în septembrie 2024, cu depunerea planurilor de afaceri.

După această primă etapă, persoanele fizice care au absolvit cursul de formare vor putea depune, probabil din septembrie, planurile de afaceri, pentru obținerea unei finanțări de 250.000 lei.

O asemănare cu „România Start-Up Plus”

Așa cum arată Start-Up Nation 2024, seamănă mai degrabă cu un alt program de finanțare tip startup – România Start-Up Plus. În cadrul programului România Start-Up Plus, finanțat din fondurile europene din Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020, grupul-țintă, adică beneficiarii finali, era format din persoane fizice – viitori antreprenori care treceau prin cursuri de formare antreprenorială și profesională, primeau asistență în realizarea planului de afaceri și la final aplicau pentru finanțare. Firmele lor înființate făceau angajări, primind finanțare nerambursabilă.

Programul România Start-Up Plus era gestionat de administratori de granturi – ONG-uri, patronate, sindicate, universități etc. – care primeau fonduri europene de la Ministerul Fondurilor Europene pentru proiecte mari, iar ulterior aceste organizații decideau beneficiarii granturilor.

La primele 3 ediții ale programului Start-Up Nation s-au înscris în program întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri), nu direct antreprenorii ca persoane fizice. La ediția a doua, o parte din buget a provenit din fonduri europene, prin Programul Operațional Capital Uman (POCU) 2014-2020.

Programul Start-Up Nation 2024 va fi finanțat cu 400 de milioane de euro, din cadrul programului Educație și Ocupare (PEO) 2021-2027.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare