marți, iunie 25, 2024

Digitalizarea ONG-urilor cu și fără activitate economică prin PNRR

Apelul pentru digitalizarea sectorului organizațiilor neguvernamentale va fi deschis atât pentru ONG-urile care desfășoară activități economice, cât și pentru cele care nu au o astfel de activitate, potrivit informațiilor furnizate de fonduri-structurale.ro.

Conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), decizia de a include ambele tipuri de organizații neguvernamentale în apelul pentru digitalizare provine din lipsa de claritate în ceea ce privește eligibilitatea acestora în deciziile recente privind planul de redresare și reziliență al României.

Această decizie a fost luată în urma discuțiilor la nivelul Coordonatorului Național al PNRR, pentru a asigura o abordare echitabilă și cuprinzătoare în ceea ce privește participarea ONG-urilor în procesul de digitalizare.

„Decizia de punere în aplicare a Consiliului din 3 noiembrie 2021 de aprobare a evaluării planului de redresare şi reziliență al României modificată prin Decizia de punere în aplicare a Consiliului din 11 decembrie 2023, pentru Ținta 175 și Jalonul 176 nu sunt precizări clare legate de eligibilitatea ONG-urilor, dat fiind faptul că în sector activează două tipuri: ONG-uri care derulează activități economice și ONG-uri fără activitate economică, aspect discutat și la nivelul Coordonatorului Național al PNRR”, conform MIPE.

Potrivit datelor oficiale, s-a impus o separare a fondurilor pentru a echilibra cerințele ONG-urilor cu activități economice. Acest proces a inclus elaborarea și transmiterea unei scheme de ajutor de minimis dedicate acestor organizații către Consiliul Concurenței. A fost întocmit și un proiect de Ordin pentru aprobarea schemei și o analiză de oportunitate, pentru garantarea transparenței în ceea ce privește procesul de alocare a fondurilor.

Ce este ajutorul de minimis?

Ajutorul de minimis este definit ca fiind ajutorul acordat unei întreprinderi unice, fiind stabilit la un nivel la care să nu distorsioneze concurența sau comerțul la nivelul Uniunii Europene pe durata a trei ani consecutivi, conform informațiilor din Ghidul privind acordarea ajutoarelor de minimis elaborat de Consiliul Concurenței în anul 2017.

Aceste documente urmează să intre în procesul de avizare în adunarea Consiliului Concurenței care va avea loc în perioada 26-28 martie 2024, conform Ministerului pentru Investiții și Proiecte Europene (MIPE).

După ce schema va fi aprobată de către Consiliul Concurenței, MIPE va publica un ghid consolidat și o listă de întrebări și răspunsuri pe site-ul său oficial. În plus, conform estimărilor MIPE, ghidul specific care va detalia condițiile finale pentru granturile destinate digitalizării ONG-urilor și va anunța lansarea efectivă a apelului de proiecte este prevăzut să fie publicat în perioada 8-12 aprilie 2024.

Ghidul solicitantului a fost publicat la 16 ianuarie 2024 poate fi găsit pe fonduristructurale.ro.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare