luni, iunie 17, 2024

Cum se schimbă legile pentru turismul românesc?

Se propune stoparea demolării caselor de vacanță ilegale pe terenuri private! Stațiunile, rezervațiile naturale și zonele protejate ar putea fi scutite de amenințarea demolării, potrivit unei noi propuneri legislative.

O ordonanță legislativă care urmează să fie discutată în cadrul ședinței plenului Camerei Deputaților vizează posibilitatea restricționării demolării construcțiilor ilegale cu scop turistic, edificate pe terenuri private situate în stațiuni, rezervații naturale și zone protejate.

PSD și PNL propun să fie interzisă demolarea construcțiilor ilegale cu scop turistic construite pe terenuri private în stațiuni turistice, zone cu construcții protejate, zone de protecție a monumentelor istorice și rezervații naturale. Aceeași protecție ar urma să fie extinsă și asupra construcțiilor turistice și a celor situate într-o rază de 200 de metri de la linia de coastă în stațiunile turistice și localitățile de pe litoralul Mării Negre.

USR afirmă că în prezent toate structurile cu scop turistic din regiunile cu potențial turistic, stațiunile turistice, zonele cu construcții protejate, zonele de conservare a monumentelor istorice, rezervațiile naturale și alte zone similare, precum și structurile cu destinație turistică și cele construite într-o zonă de 200 de metri de la linia de coastă în stațiunile turistice și localitățile de pe litoralul Mării Negre, care sunt ridicate fără autorizație de construcție sau cu încălcarea acesteia, fie pe terenuri private, fie pe cele deținute de sectorul public, fie că sunt finalizate sau în curs de execuție, sunt supuse demontării.

USR subliniază că versiunea propusă pentru dezbatere precizează că numai structurile situate pe terenuri care sunt parte din domeniul public sau privat al statului pot fi demolate în cazul în care sunt considerate ilegale:

”Prin derogare de la prevederile art. 28, art.31 şi 32 din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, toate construcţiile cu destinaţie turistică din zonele cu potenţial turistic, staţiunile turistice, zonele construite protejate, zonele de protecţie a monumentelor istorice, rezervaţiile naturale şi alte asemenea, precum şi construcţiile cu destinaţie turistică şi construcţiile realizate în limita a 200 de metri de la linia de coastă, din staţiunile turistice şi din localităţile aflate pe litoralul Mării Negre, executate fără autorizaţie de construire sau cu nerespectarea prevederilor acesteia, aflate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului, finalizate sau în curs de execuţie, se desfiinţează”.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare