marți, iunie 25, 2024

Ghid cumpărare auto second hand

Experții unei companii specializate în date auto dezvăluie cele mai întâlnite 10 escrocherii ce se practică în piața mașinilor second-hand. Printre acestea se numără cererea de plată în avans sau modalitățile de plată suspecte folosite.

  1. Site-uri Auto false

Hoții cibernetici creează site-uri false care par a fi asociate cu dealeri auto de încredere, prezentând oferte atrăgătoare pentru publicul larg. Aceste site-uri sunt de multe ori identice sau foarte similare cu cele alea dealerilor consacrați. Odată ce clienții sunt atrași de aceste oferte și contactează presupușii agenți de vânzări, li se solicită să plătească în avans. În momentul în care fac acest lucru, își pierd banii. Potențialii cumpărători ar trebui să fie întotdeauna precauți atunci când fac achiziții online și să examineze cu atenție fiecare site web înainte de a efectua o plată. Dacă o ofertă pare prea bună pentru a fi adevărată, este posibil să fie exact așa.

  1. Plata în avans

Una dintre tactici preferate ale escrocilor din domeniul vânzărilor auto este să creeze anunțuri care par să ofere mașini la prețuri foarte mici, conform concluziilor experților de la carVertical.

Ei atrag potențialii cumpărători, prezentând mașina ca fiind un adevărat chilipir, apoi îi conving să transfer către ei banii înainte chiar de a vedea sau a primi vehiculul. Pentru a crea o presiune suplimentară, pretind că există și alți cumpărători interesați, inducând astfel un sentiment de urgență în mintea potențialilor clienți. După ce primesc banii, escrocii șterg rapid anunțul și dispar.

  1. Facebook Marketplace

O tactică utilizată este listarea pieselor auto false pe platforma Facebook Marketplace. Escrocheria implică publicarea unui anunț pentru un set de roți sau un kit de caroserie pentru un model popular de mașină la un preț foarte atractiv, astfel creând iluzia unui chilipir. Atunci când potențialii cumpărători îi contactează, escrocii solicită transferul banilor înainte de a furniza produsul. După ce primesc banii, dispar fără a mai livra produsele. Experții avertizează că Facebook Marketplace are un control slab al calității și oferă suport limitat pentru clienți, motiv pentru care cumpărătorii trebuie să fie extrem de prudenți și să plătească doar după ce au văzut bunurile în persoană.

  1. Omiterea faptului că mașina a fost adusă din străinătate

Uneori vânzătorii omit să dezvăluie că o parte din istoricul unei mașini este legată de o țară străină. Chiar dacă mașina a fost importată acum 5 sau 8 ani, acest detaliu este încă important și poate influența decizia de cumpărare. Este destul de ușor și relativ ieftin să aduci o mașină din altă țară, ceea ce face ca multe vehicule să fie cumpărate într-o țară și apoi revândute în alta. În timpul acestor tranzacții transfrontaliere, kilometrajul poate fi modificat și unele daune pot fi ascunse.

  1. Ascunderea daunelor

Uneori, vânzătorii omit să divulge toate detaliile referitoare la daunele anterioare ale unei mașini, iar singura modalitate de a le afla este prin intermediul unei verificări a istoricului vehiculului. Cumpărătorii care achiziționează mașini la mâna a doua ce au suferit daune în trecut, pot fi expuși la costuri substanțiale pentru reparații în viitor. În plus, aceste vehicule ar putea avea daune structurale care compromit siguranța lor pe termen lung.

  1. Fraudarea odometrului

Manipularea kilometrajului este o practică des întâlnită printre escrocii care încearcă să sporească artificial valoarea mașinilor pe care le vând. Odometrele mașinilor mai vechi pot fi modificate manual, în timp ce cele ale modelelor mai noi pot fi ajustate prin intermediul dispozitivelor de diagnosticare conectate la computerul de bord. Prin fraudarea odometrului, escrocii fac ca o mașină să pară că a parcurs mai puțini kilometri decât în realitate – acest lucru pune potențialii cumpărători în pericol de a achiziționa vehicule cu probleme mecanice și care valorează mult mai puțin decât suma plătită pentru ele.

  1. Raport istoric auto falsificat

Unii vânzători recurg la falsificarea rapoartelor care prezintă istoricul vehiculelor pentru a convinge potențialii cumpărători că mașinile pe care le vând sunt în stare perfectă, fără defecte ascunse. Atunci când aceste rapoarte istorice sunt tipărite și nu sunt generate în timp real, există riscul ca unele evenimente  produse să fie șterse sau mascate.

  1. Mașini taxi sau închiriate

În general, ar trebui evitate mașinile ce au fost închiriate pe termen scurt și cele folosite ca taxi, fiind mai uzate decât indică kilometrajul. Uneori vânzătorii ascund aceste detalii din trecutul mașinilor pe care le pun în vânzare.

Vehiculele de mâna a doua care au fost utilizate pentru închiriere au de obicei mai multe cicluri de pornire la rece, ceea ce poate duce la o uzură accelerată a motorului și a altor componente, făcându-le mai puțin fiabile și mai predispuse la defecte. Taxiurile au adesea un kilometraj ridicat și pot prezenta uzură considerabilă în interior, în special pe locurile din spate

  1. Mașini furate

Practic toate vehiculele furate sunt comercializate pe piața neagră sub formă de piese de schimb, însă uneori aceste mașini pot fi întâlnite și în anunțuri auto sau pe rețelele de socializare. Verificarea istoricului unui vehicul poate furniza informații dacă respectiva mașină a fost furată în trecut.

  1. Modalități de plată suspecte

Când escrocii insistă să primească plăți prin servicii precum Western Union și refuză transferurile bancare, acest lucru ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru cumpărători. Escrocii pot crea identități false și pot colecta banii fără a fi identificați ulterior.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare