sâmbătă, iunie 22, 2024

Rujeola, consecințe asupra copiilor și adulților nevaccinați

Ministrul Sănătății atrage atenția asupra rujeolei. Forma bolii este mai agresivă în cazul adulților!

Conform declarației Ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, făcută în cadrul unei conferințe de presă sâmbătă, epidemia de rujeolă continuă să se dezvolte în România. Acesta a subliniat că fenomenul este observat pe scară largă în Uniunea Europeană, cu mențiunea că în țara noastră, situație pare să evolueze mai mult în comparație cu alte state membre.

„Forma e mult mai agresivă la adult.” Ministrul a îndemnat la imunizarea copiilor și a adulților care nu au fost vaccinați sau care nu au avut contact anterior cu boala. Aceste declarații au fost comunicate prin intermediul agenției de știri News.ro.

Epidemia de rujeolă persistă în România

Alexandru Rafila a evidențiat că epidemia de rujeolă persistă în România, cu accent pe câteva județe grav afectate, observând că aceste focare sunt predominant în comunitățile cu acoperire vaccinală redusă. În comparație cu alte țări din Uniunea Europeană, evoluția epidemiei în România pare să fie mai pronunțată. Rafila a îndemnat părinții să-și vaccineze copiii, precum și adulții nevaccinați sau cei care nu au avut contact anterior cu boala.

”Epidemia de rujeolă evoluează în continuare în România. Sunt câteva județe care sunt mai afectate. În general focarele apar acolo unde sunt comunități cu grad redus de acoperire vaccinală. Rujeola evoluează în toată Uniunea Europeană, dar în România probabil mai mult decât în alte țări”, a declarat ministrul.

”Încurajăm părinții care nu și-au vaccinat încă copiii să o facă, pot să o facă la medicul de familie, chiar și adulții care nu au trecut prin boală sau nu au fost vaccinați o pot face, pentru că formele care apar, și de multe ori decesele, au apărut la adolescenți sau la adulți care nu erau protejați. Ori dacă intră in contact o astfel de persoană cu un copil care are pojar, forma e mult mai agresivă la adult, pentru că avem și alte boli, și altă vârstă și reacționăm diferit”, informează Alexandru Rafila.

Conform celei mai recente statistici, care acoperă perioada 1 ianuarie 2023 – 28 aprilie 2024, în România au fost raportate 13,985 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care 15 au fost fatale. Distribuția deceselor este următoarea: 4 în județul Brașov, 4 în Municipiul București, 3 în județul Giurgiu, 2 în județul Argeș, câte unul în județele Mureș și Sibiu. Cel de-al 15-lea deces, înregistrat în județul Giurgiu, a implicat un bărbat în vârstă de 42 de ani, fără istoric cunoscut de vaccinare antirujeolică. Acesta prezenta comorbidități, printre care boala toxică a ficatului cu colestază și hipertensiunea esențială.

Cele mai numeroase cazuri de îmbolnăvire, depășind cifra de 5,000, sunt înregistrate în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 1 și 4 ani.

Între 1 ianuarie 2023 și 31 decembrie 2023, în România au fost raportate 2805 de cazuri confirmate de rujeolă, cu un număr de 3 decese înregistrate în aceeași perioadă.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare