luni, iunie 17, 2024
Dicționar JuridicCConflict negativ de competență

Conflict negativ de competență

Potrivit art. 133 Cod de procedură civilă, există conflict negativ de competență când două sau mai multe instanţe şi-au declinat reciproc competenţa de a judeca acelaşi proces sau, în cazul declinărilor succesive, dacă ultima instanţă învestită îşi declină la rândul său competenţa în favoarea uneia dintre instanţele care anterior s-au declarat necompetente.

Ca regulă, chestiunea competenței se pune în discuție contradictorie la primul termen de judecată, atât din oficiu, cât și la cererea părților, instanța fiind obligată să verifice exigențele cu privire la respectarea dispozițiilor în materie. 

În consecință, dacă instanța se va declara competentă, va trece, de îndată, la judecarea cauzei cu care a fost învestită prin cererea de chemare în judecată, iar dacă nu se declară competentă, dosarul cauzei va fi trimis de îndată instanței judecătorești competente. Astfel, dacă instanța sesizată ulterior va își va declina, la rândul ei competența în favoarea instanței învestite inițial, se va crea un conflict negativ de competență. 

Instanța înaintea căreia s-a ivit conflictul de competență va suspenda din oficiu judecata cauzei și va înainta dosarul instanței competente să soluționeze conflictul. Conflictul negativ de competență ivit între două instanțe judecătorești se va soluționa de instanța imediat superioară și comună instanțelor aflate în conflict, în cameră de consiliu, fără citarea părților. De menționat este că nu se poate crea conflict de competență cu Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, astfel, hotărârea de declinare de competență sau de stabilire a competenței pronunțată de ICCJ este obligatorie pentru instanța de trimitere.  

Totodată, conflictul de competență care apare între o instanță judecătorească și un alt organ cu activitate jurisdicțională se rezolvă de instanța judecătorească ierarhic superioară instanței în conflict. Potrivit art. 136 Cod procedură civilă, regulile anterior menționate se vor aplica prin asemănare și în cazul secțiilor specializate ale aceleiaşi instanţe judecătoreşti, care se pronunţă prin încheiere.

Termeni Similari