luni, mai 20, 2024

Ce trebuie să conțină un cazier judiciar?

În contextul vieții de zi cu zi, se întâlnesc frecvent situații în care persoanelor fizice le este necesar un certificat de cazier judiciar, fie pentru a îndeplini cerințele pentru diverse activități, cum ar fi înscrierea la proba practică a școlii de șoferi sau pentru a se angaja, fie pentru a susține examene de acces în diverse profesii sau pur și simplu pentru a fi conștiente de propria lor situație penală.

Legea nr. 290/2004 reglementează aspecte legate de organizarea, conținutul și procedurile asociate cazierului judiciar, inclusiv înregistrarea și actualizarea datelor, precum și modalitățile de rectificare a informațiilor înscrise în acest document.

Cazierul judiciar și certificatul de cazier judiciar

Cazierul judiciar este un instrument important de evidență, menit să înregistreze informații despre persoanele fizice și juridice care au fost condamnate sau asupra cărora au fost luate alte măsuri de natură penală sau administrativă în conformitate cu prevederile Codului penal, precum și despre cele față de care s-au dispus măsuri procesual-penale.

Cazier Judiciar
Foto: stireasucevei.ro

În ceea ce privește certificatul de cazier judiciar, acesta este definit conform Legii nr. 290/2004 drept un document emis de autoritățile locale specializate, cum ar fi unitățile Poliției Române, la cererea unei persoane interesate, având scopul de a atesta situația judiciară a acelei persoane.

Diferența dintre certificatul de cazier judiciar și o copie a cazierului judiciar este importantă și trebuie clarificată. Certificatul de cazier judiciar este un document emis la cererea unei persoane și are scopul de a atesta situația judiciară a acelei persoane. Copia de pe cazierul judiciar este un document eliberat autorităților competente de către autoritățile române atunci când este necesar în contextul unei anchete penale sau al unui proces judiciar referitor la o persoană.

Copia de pe cazierul judiciar conține mai multe informații decât certificatul de cazier judiciar, deoarece este un extract complet al istoricului penal al unei persoane. Aceasta include detalii precum pedepsele primite (închisoare, amenzi), măsurile de siguranță și educative pronunțate în hotărâri judecătorești definitive, precum și informații despre amnistie, grațiere, prescripția executării pedepsei, reabilitare și caracterul politic al condamnării, printre altele.

În cazierul judiciar sunt înregistrate, în mod temporar, până la finalizarea definitivă a cauzei, informații referitoare la declanșarea acțiunii penale sau la luarea uneia dintre măsurile preventive prevăzute de Codul de Procedură Penală (cum ar fi reținerea, controlul judiciar, controlul judiciar pe cauțiune, arestul la domiciliu sau arestarea preventivă) împotriva unei persoane fizice.

Anumite evenimente juridice, cum ar fi clasarea sau renunțarea la urmărirea penală, soluțiile pe care procurorul le poate adopta în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală, nu sunt înregistrate în cazierul judiciar. O astfel de abordare este benefică pentru persoana în cauză, deoarece arată că organele judiciare au luat în considerare posibilitatea ca persoana să se fi regăsit într-o situație similară și, astfel, nu a fost necesară o sancțiune suplimentară.

Ce include certificatul de cazier judiciar?

Certificatul de cazier judiciar conține informații precum sancțiunile penale stabilite în hotărâri judecătorești definitive care produc efecte juridice. Nu sunt incluse informații despre sancțiunile penale impuse pentru infracțiuni săvârșite în timpul minorității, acestea fiind disponibile într-o copie a cazierului judiciar. Sunt incluse informații despre măsurile de siguranță luate fără aplicarea unei pedepse, cu excepția internării medicale și a interdicției de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite profesii. De asemenea, sunt incluse date despre persoanele împotriva cărora s-a inițiat acțiunea penală sau care au fost supuse uneia dintre măsurile preventive prevăzute de Codul de procedură penală.

Valabilitate cazier judiciar

Certificatele de cazier judiciar emise de unitățile de poliție locală sunt valabile timp de 6 luni de la data emiterii. De obicei, datele incluse în cazier sunt gestionate de operatori specializați, iar persoanele nu trebuie să solicite explicit radierea sau modificarea anumitor înregistrări din cazier, deoarece acestea sunt actualizate automat de personalul competent.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare