sâmbătă, iulie 27, 2024
18 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Permis la 17 ani – lege aprobată?

A fost aprobată legea conform căreia românii pot obține permis de conducere de la 17 ani?

În principiu, pentru a conduce autovehicule pe drumurile publice conducătorii auto trebuie să dețină un permis de conducere valabil. 

Există mai multe tipuri de categorii de vehicule pentru care se eliberează permisele de conducere, după susținerea unor examene teoretice și practice. În prezent, pentru a obține un permis auto, viitorul conducător trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să susțină un examen teoretic, respectiv un examen practic, susținut pe traseu. Astfel, înainte de a urma cursurile practice de învățare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice, solicitantul trebuie să facă dovada pregatirii teoretice, într-o unitate autorizată, în vederea obținerii permisului de conducere.

În plus, din momentul în care România a aderat la Uniunea Europeană, pregătirea pentru deținerea permisului de conducere trebuie realizată la o unitate autorizată, unde solicitantul trebuie să demonstreze că este apt din punct de vedere psihologic, pentru a nu pune în pericol alți conducători auto din trafic. 

Potrivit art. 29 din Regulamentul din 2006 de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, pot efectua cursurile practice de învăţare a conducerii unui vehicul pe drumurile publice şi persoanele care nu au încă vârsta minimă prevăzută de lege pentru categoria sau subcategoria din care face parte vehiculul respectiv, dar nu cu mai mult de 3 luni înainte de împlinirea acesteia sau, dacă urmează cursurile unei instituţii de învăţământ preuniversitar cu profil auto, nu cu mai mult de 1 an înainte de împlinirea vârstei.

Astfel, pentru a participa la cursurile de pregătire teoretică și practică organizate de o unitate autorizată în vederea obținerii permisului de conducere, persoana în cauză trebuie să aibă cel puțin 17 ani și 9 luni împliniți, limită de vârstă care se aplică pentru categoria de permis „B”.

Important de menționat este faptul că, deși pregătirea în vederea obținerii permisului pentru categoria „B” poate fi începută cu 3 luni mai devreme de împlinirea vârstei legale, permisul de conducere poate fi obținut efectiv numai după împlinirea vârstei minime legale de 18.

Însă, din anul 2024, Uniunea Europeană dorește să modifice vârsta la care conducătorii auto pot să obțină permisul de conducere. Chiar dacă se preconiza că vârsta minimă legală pentru a deține un permis auto, va crește, conform propunerii Comisiei Europene, vârsta va fi redusă la de la 18 ani, cât este în prezent în majoritatea statelor membre UE, la 17 ani. Astfel, se dorește implementarea unor legi care să permită obținerea permisului auto de la vârsta de 17 ani, dar cu anumite condiții. 

Deși, în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene, precum și în România, permisul auto se obține la vârsta de 18 ani, din anul 2024, se dorește scăderea acestei limite de vârstă la 17 ani. 

Cu alte cuvinte, propunerea legislativă va permite tinerilor care doresc să susțină examenul auto, să obțină mai devreme permisul de conducere de categoria B și BE.

Categoria B permite conducătorului să utilizeze un autovehicul cu masa de maxim 3500 kg și care să nu aibă mai mult de 8 locuri fără cel al șoferului. Pe de altă parte, categoria BE se referă la autovehiculele din categoria B, dar la care se poate atașa o remorcă. 

Condiția de bază care se dorește a fi introdusă, în cazul în care această lege va fi aprobată, este reprezentată de faptul că, persoanele care vor obține permisele de conducere la 17 ani, vor fi obligate să conducă autovehiculul în prezența unui adult care deține un permis de conducere din aceeași categorie (B sau BE) de cel puțin 10 ani, până când conducătorul va împlini vârsta de 18 ani. 

Este important de menționat că aceste reglementări se află, în prezent, la nivel de propunere, acestea nefiind încă aprobate de organele competente în acest sens. În plus, această propunere a Comisiei Europene trebuie aprobată de Parlamentul European și de  statele membre ale Uniunii Europene, pentru a putea fi introdusă. 

Astfel, în prezent, în conformitate cu art. 335 din  Codul Penal:  „Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.” Cu alte cuvinte, este strict interzisă conducerea unui autovehicul fără deținerea permisului de conducere, care la momentul actual, poate fi obținut, în România,  numai după împlinirea vârstei de 18 ani. 

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

219,941FaniÎmi place
7,188CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Contractul lui George Simion și forța obligatorie a actului juridic civil: două planuri paralele?

Recent, a circulat în media contractul prin care George...

Operațiune DIICOT: Droguri ascunse în corespondența deținuților

În urma unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT Pitești,...

Noi reglementări pentru organizarea alegerilor prezidențiale și parlamentare

În urma ședinței din 25 iulie, Guvernul a adoptat...

Date biometrice obligatorii pentru obținerea cetățeniei române

Guvernul României a luat ieri, 25 iulie, o decizie...

Costul libertății? 200 de lei. Medic arestat preventiv pentru luare de mită

Un caz de corupție în sistemul medical a fost...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Guvernul alocă fonduri suplimentare pentru modernizarea spitalelor din subordinea Ministerului Transporturilor

Instituțiile medicale aflate în subordinea Ministerului Transporturilor vor primi o infuzie de capital pentru a efectua lucrări de renovare și pentru a achiziționa dispozitive medicale avansate, cu impact minim asupra pacientului, cu scopul de...

A început implementarea sistemului de taxare pe autostrăzile din România

Țara noastră se pregătește să introducă un nou sistem de taxare pentru utilizarea autostrăzilor, aliniat cu practicile întâlnite în alte state ale Uniunii Europene.  Conform informațiilor furnizate de către Cristian Pistol, directorul general al Companiei...

OMS: Acord pentru o nouă categorie de „Urgență pandemică”

După o perioadă de doi ani de negocieri, statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au ajuns la un consens provizoriu privind actualizarea reglementărilor obligatorii din domeniul sănătății, prin introducerea unei noi categorii,...