joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Acte necesare pentru scutirea de impozit persoane cu handicap

Persoanele cu handicap se confruntă adesea cu provocări semnificative în viața de zi cu zi, iar statul român a implementat o serie de măsuri menite să le ofere sprijin și să le faciliteze integrarea socială și profesională. Printre aceste măsuri se numără o serie de reduceri și scutiri fiscale, precum și beneficii în ceea ce privește asistența medicală și transportul.

Ce reduceri au persoanele cu handicap?

 1. Scutiri de impozit pe venit pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat

Una dintre cele mai importante facilități fiscale de care beneficiază persoanele cu handicap grav sau accentuat este scutirea de impozit pe venit pentru veniturile realizate din diverse surse, cum ar fi activități independente, salarii, pensii sau activități agricole, silvicultură și piscicultură, precum și pentru veniturile din transmiterea dreptului de proprietate cu titlu de moștenire, conform art. 60 din Codul Fiscal. Mai mult, conform art. 62 litera v) din Codul Fiscal veniturile reprezentând avantaje în bani și/sau în natură, stabilite potrivit legii, primite de persoanele cu handicap sunt venituri neimpozabile.

 1. Exceptarea de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate

Potrivit art. 154 alin. 1 lit. e) din Codul Fiscal, persoanele cu handicap sunt exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile obținute în baza Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

 1. Scutirea de la plata impozitului pe clădiri

În ceea ce privește locuința, art. 456 alin. 1 lit. t) din Codul Fiscal prevede că persoanele cu handicap grav sau accentuat, precum și persoanele încadrate în gradul I de invaliditate, beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu, aflată în proprietatea sau coproprietatea acestora. De aceeași reducere beneficiază și reprezentanții lor legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere și întreținere persoane cu handicap grav sau accentuat și persoane încadrate în gradul I de invaliditate, dacă clădirea folosită ca domiciliu al persoanei cu handicap se află în proprietatea acestora.

 1. Scutirea de la plata impozitului pe teren

Conform art. 464 alin. 1 lit. t) din Codul Fiscal nu se datorează impozit/taxă pe teren pentru terenul aferent clădirii de domiciliu, aflat în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat și a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanților legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere și întreținere persoane cu handicap grav sau accentuat și persoane încadrate în gradul I de invaliditate.

 1. Scutirea de la plata impozitului pe mijloacele de transport

conform art. 469 alin. 1 lit. b) din Codul Fiscal nu se datorează impozitul pe mijloacele de transport pentru mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea persoanelor cu handicap grav sau accentuat și a persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, respectiv a reprezentanților legali, pe perioada în care au în îngrijire, supraveghere și întreținere persoane cu handicap grav sau accentuat și persoane încadrate în gradul I de invaliditate, pentru un singur mijloc de transport, la alegerea contribuabilului.

 1. Asistență medicală gratuită

Accesul la servicii medicale este fundamental pentru persoanele cu handicap, iar art. 10 din Legea nr. 448/2006 prevede asistență medicală gratuită, inclusiv medicamente gratuite, atât pentru tratamentul ambulatoriu, cât și pe timpul spitalizării, în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate. De asemenea, art. 11 din aceeași lege stipulează că persoanele cu handicap beneficiază de dispozitive medicale gratuite în ambulatoriu și de servicii gratuite de cazare și masă pentru însoțitorul copilului sau adultului cu handicap grav sau accentuat în unitățile sanitare cu paturi, sanatorii și stațiuni balneare. Anual, acestea au dreptul la un bilet gratuit de tratament balnear, pe baza programului individual de reabilitare și integrare socială.

Pentru a sprijini terapia de recuperare, art. 11^1 din Legea nr. 448/2006 prevede că persoanele cu handicap primesc tichete de valoare anuale pentru terapia bazată pe recuperare medicală sau kinetoterapie, în funcție de diagnosticul principal și de fiecare dizabilitate.

 1. Beneficiu pentru locuire

Conform art. 20^2 din Legea nr. 448/2006, persoanele cu handicap pot beneficia de un beneficiu pentru locuire, suportat din bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile, în condițiile legii.

 1. Gratuitatea transportului

Transportul reprezintă un alt aspect important pentru integrarea socială a persoanelor cu handicap. Art. 23 din Legea nr. 448/2006 prevede gratuitate pe toate liniile la transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafață și cu metroul pentru persoanele cu handicap grav și accentuat, precum și pentru însoțitorii acestora. De asemenea, conform art. 24, persoanele cu handicap grav beneficiază de gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet de tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele de transport fluvial, pentru 24 de călătorii pe an calendaristic.

Pentru a facilita mobilitatea personală, art. 24 din Legea nr. 448/2006 menționează că persoanele cu handicap grav sau accentuat pot opta pentru acordarea gratuității la transportul interurban sau pentru acordarea de bonuri de carburant sau decontare pentru autoturismul proprietate personală, bonuri care nu pot să depășească suma de 1.500 lei, anual, pentru persoanele cu handicap grav, respectiv 750 lei, anual, pentru persoanele cu handicap accentuat.

Conform art. 28 din aceeași lege, acestea beneficiază și de scutire de la plata tarifului de utilizare a rețelelor de drumuri naționale pentru un singur autoturism deținut.

 1. Credit cu dobândă suportată din bugetul de stat

În ceea ce privește achiziționarea de autovehicule adaptate nevoilor specifice, art. 27 din Legea nr. 448/2006 stipulează că persoanele cu handicap pot accesa un credit cu dobândă suportată din bugetul de stat, atât pentru achiziționarea unui singur autovehicul, cât și pentru adaptarea locuinței, cu condiția plății la scadență a ratelor creditului, dar și cu condiția ca valoarea creditului să nu depășească 10.000 de euro, iar returnarea creditului să nu depășească 10 ani.

În cazul achiziționării de autovehicule adaptate special pentru transportul persoanelor cu handicap netransferabile, dependente de scaunul cu rotile, valoarea creditului nu poate depăși 20.000 de euro, perioada de rambursare fiind de 15 ani.

 1. Scutire de la plata tarifului de omologare individuală

Conform art. 28^1, acestea sunt scutite de la plata tarifului de omologare individuală perceput de Registrul Auto Român pentru autovehiculele modificate special în scopul conducerii de către persoanele cu handicap.

 1. Locuri gratuite de parcare

Potrivit art. 65 alin. 2 din Legea nr. 448/2006 persoanele cu handicap sau reprezentanții legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimație pentru locurile gratuite de parcare. Autovehiculul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card-legitimație beneficiază de parcare gratuită. Eliberarea cardurilor se face de către autoritățile administrației publice locale.

Unde se depun actele pentru scutire de impozit?

După cum am arătat mai sus, persoanele cu handicap grav sau accentuat, precum și persoanele încadrate în gradul I de invaliditate, beneficiază de scutiri de la plata impozitului pe clădiri, terenuri și mijloace de transport, conform Codului Fiscal.

Pentru a obține aceste scutiri, dosarul cu documentele necesare se depune la primăria în a cărei rază teritorială se află proprietățile respective.

Dosarul pentru solicitarea scutirii de impozit se poate depune la registratura primăriei sau se poate transmite și prin poștă, cu confirmare de primire ori poate fi depus online.

După înregistrarea dosarului, primăria va analiza documentele depuse și va decide acordarea sau nu a scutirii de impozit. În cazul în care cererea este aprobată, solicitantul va beneficia de scutire pentru proprietățile menționate pe toată perioada de valabilitate a certificatului de încadrare în grad de handicap sau de invaliditate.

Acte necesare pentru scutirea de impozit persoane cu handicap

Pentru a beneficia de scutirea de impozit, persoanele cu handicap grav sau accentuat, precum și persoanele încadrate în gradul I de invaliditate, trebuie să depună la primărie un dosar care să conțină următoarele acte:

 1. Cerere tip (se obține de la primărie sau se descarcă de pe site-ul instituției);
 2. Copie după actul de identitate al solicitantului;
 3. Copie după certificatul de încadrare în grad de handicap sau de invaliditate, după caz;
 4. Copie după actul de proprietate al clădirii, terenului sau mijlocului de transport pentru care se solicită scutirea;
 5. Copie după cartea de identitate a autovehiculului, în cazul în care se solicită scutirea pentru un mijloc de transport;
 6. Declarație pe propria răspundere că imobilul nu este folosit în scop turistic sau pentru activități economice;
 7. Dovada că solicitantul nu are datorii la bugetul local.

Toate copiile documentelor depuse trebuie să fie conforme cu originalul. În cazul în care se solicită scutirea pentru un mijloc de transport, aceasta se acordă doar pentru un singur autovehicul, la alegerea contribuabilului.

Documentele specificate mai sus au caracter orientativ. Astfel, pentru a vă asigură că dosarul dumneavoastră este complet vă sugerăm să vă adresați primăriei în a cărei rază teritorială se află proprietățile.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,150FaniÎmi place
5,940CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...