vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Acte necesare pentru succesiune după decesul părinților

Procedura succesorală reprezintă ansamblul de acțiuni juridice necesare pentru transmiterea patrimoniului unei persoane decedate către moștenitorii săi. În cazul decesului părinților, copiii, în calitate de moștenitori legali de rang prioritar, trebuie să parcurgă această procedură pentru a intra în posesia bunurilor succesorale. 

Cadrul legal aplicabil

Procedura succesorală este reglementată în principal de:

 • Codul Civil;
 • Legea notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995, republicată
 • -Regulamentul de aplicare a Legii notarilor publici și a activității notariale nr. 36/1995

Acte necesare pentru deschiderea procedurii succesorale

acte

 1. Certificatul de deces al părintelui/părinților

Acest document reprezintă actul oficial care atestă decesul și este eliberat de oficiul de stare civilă din cadrul primăriei localității unde a survenit decesul. Conform art. 954 din Codul Civil, moștenirea se deschide la data decesului persoanei care lasă moștenirea. Certificatul de deces face, de asemenea, dovada ultimului domiciliu al defunctului. 

 1. Acte de identitate ale moștenitorilor

Copiii, în calitate de moștenitori, trebuie să prezinte acte de identitate valabile (carte de identitate, buletin de identitate sau pașaport). Aceste documente sunt necesare pentru identificarea corectă a moștenitorilor și pentru verificarea capacității lor de exercițiu. 

 1. Certificate de naștere ale moștenitorilor

Acestea sunt necesare pentru a dovedi filiația față de defunct și, implicit, calitatea de moștenitor legal. Certificatele de naștere sunt importante în stabilirea gradului de rudenie și, prin urmare, a drepturilor succesorale.

 1. Certificat de căsătorie al defunctului/defunctei

Acest document este necesar pentru a stabili regimul matrimonial și, eventual, drepturile succesorale ale soțului supraviețuitor. Regimul matrimonial poate influența semnificativ componența masei succesorale, în special în ceea ce privește bunurile comune ale soților.

 1. Acte de proprietate ale bunurilor defunctului

Acestea pot include:

 • contracte de vânzare-cumpărare
 • titluri de proprietate
 • extrase de carte funciară
 • contracte de donație
 • certificate de moștenitor anterioare (dacă este cazul)
 • contracte de concesiune
 • documente privind drepturi de proprietate intelectuală.

Aceste documente sunt indispensabile pentru stabilirea componenței masei succesorale și pentru determinarea drepturilor reale ale defunctului asupra bunurilor în cauză.

 1. Certificat de atestare fiscală

Eliberat de autoritățile fiscale locale, acest document atestă situația fiscală a bunurilor imobile din patrimoniul succesoral. Este important pentru a verifica existența eventualelor datorii fiscale care ar putea greva moștenirea.

 1. Extras de carte funciară pentru informare

Dacă imobilele care compun masa succesorală sunt înscrise în cartea funciară, moștenitorii trebuie să prezinte notarului public ori să solicite notarului public să obțină el, prin intermediul personalului biroului, extrasele de carte funciară pentru informare.

 1. Testamentul (dacă există)

În cazul în care defunctul a lăsat un testament, acesta trebuie prezentat notarului public. Conform art. 1042 din Codul Civil, testamentul poate fi olograf, autentic sau privilegiat. Prezentarea testamentului este necesară pentru respectarea voinței defunctului și poate modifica semnificativ distribuția bunurilor succesorale.

De asemenea, notarul public competent cu soluționarea procedurii succesorale va verifica Registrul Național Notarial de Evidență a Liberalităților (RNNEL), registru care oferă informații despre existența/inexistența unui eventual testament autentic lăsat de către defunct. 

Procedura de depunere a actelor

Actele menționate se depun la biroul notarial competent teritorial, în conformitate cu art. 103 din Legea nr. 36/1995. Competența teritorială aparține notarului public din circumscripția judecătoriei în a cărei rază teritorială defunctul și-a avut ultimul domiciliu.

În cazul în care există mai mulți notari publici în circumscripția respectivă, competența aparține primului notar public sesizat, conform art. 103 din aceeași lege.

Procesul de depunere implică următorii pași:

 • contactarea biroului notarial și programarea unei întâlniri
 • prezentarea actelor originale 
 • completarea unei cereri de deschidere a procedurii succesorale
 • plata taxelor notariale aferente.

Termenul de depunere

Deși legea nu prevede un termen limită pentru deschiderea procedurii succesorale, art. 1103 din Codul Civil stabilește un termen de un an de la data deschiderii moștenirii pentru acceptarea acesteia. Este recomandat, așadar, ca actele să fie depuse în acest interval pentru a evita eventuale complicații juridice. Nerespectarea acestui termen poate duce la pierderea dreptului de opțiune succesorală, cu consecințe semnificative asupra drepturilor moștenitorilor.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...