vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

OUG 168 din 2022 – norme de aplicare

OUG nr. 168 din 2022 aduce modificări și completări Codului fiscal, Codului muncii, Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, Ordonanței Guvernului nr. 11/2022 și altor acte normative. Ordonanța vine în contextul aprobării măsurilor fiscal-bugetare prin acte normative pentru fundamentarea bugetului pentru 2023 și corelarea cu recomandările UE din 2020 privind corectarea deficitului excesiv prin luarea de măsuri stricte de către România. 

OUG 168 din 2022 – norme de aplicare

OUG 168 se aplică potrivit actelor adiacente adoptate în domeniile cuprinse de normele acesteia. În continuare vom trata distinct instituțiile juridice pe care ordonanța în discuție le vizează.

 1. Facilitatea pentru educație timpurie

În ceea ce privește modificările aduse facilitării educației timpurie introdusă prin Legea nr. 239/2020, se va amâna cu un an (până la 31 decembrie 2023) măsura care permitea angajatorilor să deducă din impozitul pe profit, în limita a 1.500 lei pe lună/copil, cheltuieli cu educația timpurie a copiilor angajaților. Aici se include facilitatea privind excluderea din baza de calcul a impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale a sumelor plătite de angajator pentru educația timpurie a copiilor angajaţilor. În perioada suspendării, cheltuielile pentru funcționarea creșelor și grădinițelor aflate în administrarea contribuabililor sunt considerate cheltuieli cu deductibilitatea limitată la 5%, aplicată la valoarea cheltuielilor cu salariile personalului.

2. Impozitul pe venit și contribuțiile sociale

În ceea ce privește situația salariaților care desfășoară activitate în baza unui contract individual de muncă și sunt încadrați cu normă întreagă, la locul unde se află funcția de bază, trebuie avut în vedere dacă nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe țară în vigoare și venitul brut realizat din salarii și asimilate salariilor. Dacă în baza aceluiași contract individual de muncă, pentru aceeași lună salariul nu depășește 4.000 lei/lună inclusiv, nu se datorează impozit pe venit și nu se include în baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/lună, reprezentând venituri din salarii și asimilate salariilor.

3. Impozitul pe profit/impozitul pe veniturile microîntreprinderilor

În măsura în care contribuabilii au redirecționat o sumă mai mare decât cea care putea fi redirecționată, conform legii, după depunerea formularului de redirecționare a impozitului pe profit sau a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor, impozitul se rectifică în sensul diminuării, aceștia fiind necesar să plătească diferența care a fost redirecționată în plus. Procedura privind determinarea și regularizarea acestei diferențe se stabilește prin ordin al Președintelui ANAF.

4. Taxa pe valoarea adăugată

Mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică începe de la 1 ianuarie 2023, iar prin intermediul acestuia se desemnează un achizitor unic ce va cumpăra de la furnizori și o va vinde mai departe la un preț unic reglementat. 

Conex acestei prevederi, se extinde măsura de simplificare a TVA urmând să cuprindă și comerciantul persoană impozabilă care are calitatea de achizitor unic în cadrul acestui mecanism.

5. Impozitele și taxele locale

Vor beneficia de scutire de la plată de la impozitul pe clădiri încăperile din unitățile sanitare private unde nu se desfășoară activități economice.

6. Codul muncii

În ceea ce privește modificările aduse Codului muncii, pentru sectorul construcțiilor, în perioada 1 ianuarie 2023 — 31 decembrie 2028 salariul minim brut pe țară garantat este majorat de la 3.000 RON la 4.000 RON, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri. Această modificare legislativă se aplică exclusiv domeniilor de activitate prevăzute la art. 60 pct. 5 din Legea nr. 227/2015.

7. Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

Pentru salariaţii care desfăşoară activitate în baza contractului individual de muncă, încadraţi cu normă întreagă, la locul unde se află funcţia de bază, OUG 168 din 2022 stabilește că nu se datorează impozit pe venit şi nu se cuprinde în baza lunară de calcul a contribuţiilor sociale obligatorii suma de 200 lei/lună în condiţiile menţionate la art. XXXVII din OUG 168/2022. Această sumă de 200 lei/lună se va utiliza la calcularea punctajului lunar, dar nu se va cuprinde în baza lunară de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii.

8. Ordonanța Guvernului nr. 11/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru modificarea unor termene – art. IV

Termenul până la care operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcționează pe bază de plăți cu cardul, precum și de acceptatoare de bancnote sau monede, după caz vor trebui dotate automatele comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale, se va prelungi până la 31 decembrie 2023.

OUG 168 din 2022 – pensionari

Principalele noutăți pe care această ordonanță le aduce în sectorul sistemului de pensii:

 • Valoarea punctului de pensie crește de la 1.586 lei la 1.785 lei.
 • Indicele de corecţie utilizat pentru determinarea cuantumului pensiei este de 1,41.
 • Indemnizaţia socială pentru pensionari crește de la 1000 lei la 1.125 lei.
 • Indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate, încadraţi în gradul I de invaliditate, crește de la 1269 lei la 1.428 lei.

După cum însăși motivarea OUG nr. 168 din 2022 precizează, acest act normativ își propune implementarea unor măsuri de protecție socială care au consecințe pozitive pentru această categorie de persoane şi care sunt menite să vină în sprijinul populaţiei, atât prin majorarea valorii punctului de pensie, cât şi prin majorarea indemnizaţiei sociale pentru pensionari. Aceste măsuri vin în contextul situării nivelului unor pensii din sistemul public încă sub nivelul veniturilor care să permită beneficiarilor un trai decent.

Ajutorul financiar reglementat de OUG 168 din 2022 se va plăti, în acord cu modificările aduse, doar pensionarilor sistemului public de pensii şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special plătite de casele teritoriale de pensii, care au domiciliul în România şi ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 3.000 de lei. 

Indemnizația socială pentru pensionari reprezintă un ajutor cu caracter social care a fost instituit prin OUG nr. 6 din 2009 ca înlocuitor al ”pensiei sociale minime garantate”. Pentru anul 2024, nivelul veniturilor care permit acordarea acestei indemnizații este de 1.281 lei. Indemnizația nu se va evidenția pe deciziile de pensie ca element distinct de calcul, ci va fi înscrisă doar pe cuponul de pensie ca sumă acordată în completarea drepturilor de pensie/venituri situate sub plafonul stabilit prin lege.

Categoriile de venituri care se au în vedere la acordarea ajutorului financiar: 

 • veniturile din pensii acordate în sistemul public de pensii, plătite în luna ianuarie 2023, respectiv octombrie 2023;
 • veniturile din pensii acordate în sistemele neintegrate sistemului public de pensii, plătite în luna ianuarie 2023, respectiv octombrie 2023;
 • veniturile din drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, cu următoarele excepții:

– indemnizațiile acordate în temeiul Legii nr. 341/2004 soţului supravieţuitor, copilului și părintelui eroului martir și soţului supravieţuitor, copiilor şi părinţilor celui decedat în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987;

-indemnizațiile, indemnizația de gratitudine și sporul de participare la război acordate în temeiul Legea nr. 49/1991 invalizilor de război, veteranilor de război,  văduvelor de război, pensionarilor I.O.V.R. accidentaţi de război în afara serviciului ordonat.

 • veniturile din indemnizaţia socială pentru pensionari acordată în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 6/2009;
 • veniturile din salarii şi asimilate salariilor, la nivelul lunii octombrie 2022, respectiv iulie 2023.

Ajutorul financiar se plătește în două tranșe egale în ianuarie 2023, respectiv octombrie 2023. Este important de menționat faptul că acesta se acordă diferențiat după cum urmează:

 • 1.000 lei pentru persoanele ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;
 • 800 lei pentru persoanele ale căror venituri lunare sunt cuprinse între 1.501 lei și  2.000 lei;
 • 600 lei pentru persoanele ale căror venituri lunare sunt cuprinse între 2.001 lei și  3.000 lei.
Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...