vineri, iulie 12, 2024

Permis de conducere internațional

Obținerea permisului de conducere internațional

Permisul de conducere internațional este un document care facilitează conducerea autovehiculelor în alte state în afara țării care a emis permisul național. Acesta este reglementat prin Convenția de la Viena din 1968 privind circulația rutieră, la care România este parte semnatară. Permisul internațional de conducere (PIC) se eliberează persoanelor care conduc autoturisme pe teritoriu străin, fiind o traducere legalizată a permisului național românesc în 7 limbi de circulație internațională.

conducere autovehicul

Pentru a obține acest permis, cetățenii români trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

  • să dețină un permis național de conducere valabil, emis de autoritățile competente din România (serviciile publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor);
  • să nu se afle sub incidența unei suspendări, retrageri sau anulări a permisului național de conducere;
  • să depună toate documentele necesare la ghișeul instituției abilitate cu eliberarea permiselor internaționale.

Documentele obligatorii care trebuie depuse în vederea obținerii permisului internațional  sunt: cererea tip completată cu datele personale, permisul național valabil atât în original, cât și în copie, o fotografie recentă color tip pașaport și dovada achitării taxei legale. Este important ca fotografia să respecte cerințele privind dimensiunea, calitatea și aspectul îngrijit.

După verificarea documentelor și a valabilității permisului național, permisul de conducere internațional este eliberat pe loc sau în termen de câteva zile lucrătoare, în funcție de fluxul de solicitări și capacitatea instituției emitente.

Taxă permis de conducere internațional

Pentru eliberarea permisului de conducere internațional se percep taxe de către Automobil Clubul Român. Potrivit art. 8 lit. f) din Statutul asociației membrii Automobil Clubul Român au dreptul să obțină documente internaționale de circulație rutieră. Prin urmare, pentru a putea dobândi permisul de conducere internațional, este necesară calitatea de membru al asociației. Este important de reținut că trebuie plătită o taxă atât pentru dobândirea calității de membru al asociației, cât și pentru obținerea permisului internațional de conducere. Cuantumul acestor taxe se actualizează periodic.

Permisul de conducere internațional are perioadă de valabilitate de 1 an de la data emiterii acestuia, dar în niciun caz nu poate depăși termenul de valabilitate a permisului național. În această perioadă, șoferii au obligația de a deține asupra lor atât permisul național român valabil, cât și cel internațional ori de câte ori conduc un autovehicul în afara granițelor țării.

Nerespectarea obligației de a poseda ambele documente la conducerea unui vehicul în străinătate poate atrage aplicarea de sancțiuni contravenționale sau chiar penale, în conformitate cu legislația din țara respectivă.  

La expirarea termenului de valabilitate, documentul trebuie reînnoit prin depunerea unei noi cereri și parcurgerea aceleași proceduri ca pentru obținerea inițială. În acest caz, autoritățile pot solicita suplimentar și acte doveditoare actualizate privind valabilitatea permisului național de conducere. 

Este important ca șoferii să se informeze și să respecte legislația privind circulația rutieră din fiecare țară în care călătoresc, deoarece pot exista reglementări sau cerințe speciale suplimentare.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare