vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Poți scoate bani de pe cardul de cumpărături?

În lumea financiară modernă, cardurile de cumpărături au devenit o opțiune din ce în ce mai populară pentru consumatori. Aceste instrumente de plată oferă o serie de avantaje, cum ar fi posibilitatea de a plăti în rate, acumularea de puncte de loialitate sau obținerea de reduceri la comercianții parteneri. Cu toate acestea, există și unele aspecte mai puțin cunoscute legate de cardurile de cumpărături, inclusiv posibilitatea de a scoate bani de pe ele. În acest articol, vom explora în detaliu ce sunt cardurile de cumpărături, cum le putem folosi corect și dacă permite retragerea de numerar.

Ce este cardul de cumpărături?

Un card de cumpărături, denumit și card de credit de loialitate sau card de fidelitate, este un instrument financiar emis de un comerciant sau de o instituție financiară în parteneriat cu un comerciant. Aceste carduri sunt asociate de obicei cu un anumit lanț de magazine sau cu un grup de comercianți și au ca scop principal facilitarea achizițiilor și recompensarea clienților fideli.

Cardurile de cumpărături funcționează similar cu cardurile de credit clasice, permițând titularului să efectueze achiziții în limita unui plafon prestabilit. Cu toate acestea, spre deosebire de cardurile de credit obișnuite, cardurile de cumpărături oferă adesea avantaje specifice, cum ar fi:

– plata în rate fără dobândă pentru o perioadă determinată (de exemplu, 6, 12 sau chiar 24 de luni);

– acumularea de puncte de loialitate care pot fi utilizate pentru achiziții viitoare sau pentru a obține reduceri;

– oferte speciale, reduceri sau cupoane exclusive pentru deținătorii de card;

– cashback sau alte recompense pentru utilizarea cardului la comercianții parteneri.

Potrivit datelor BNR, numărul persoanelor care folosesc carduri de cumpărături pentru achiziții în rate a crescut semnificativ în ultimii ani. Acest lucru se datorează în parte avantajelor oferite de aceste carduri, dar și flexibilității pe care o oferă în gestionarea bugetului personal.

Poți scoate bani de pe cardul de cumpărături?

Una dintre întrebările frecvente legate de cardurile de cumpărături este dacă permit retragerea de numerar. În general, răspunsul este nu. Cardurile de cumpărături sunt concepute în primul rând pentru a fi utilizate la comercianții parteneri, cu scopul de a facilita plata produselor și serviciilor oferite de aceștia.

Spre deosebire de cardurile de credit clasice, care permit în mod obișnuit retragerea de numerar de la bancomate (ATM-uri), cardurile de cumpărături nu oferă această funcționalitate. Motivul principal este acela că aceste carduri sunt legate de un cont de credit specific, destinat achizițiilor la comercianții parteneri, și nu de un cont curent personal din care să se poată retrage numerar.

Cu toate acestea, există și unele excepții rare. Anumite carduri de cumpărături emise de instituții financiare pot permite retragerea de numerar în anumite condiții, dar acest lucru vine de obicei cu costuri semnificative. Dacă un card de cumpărături permite retragerea de numerar, aceasta este tratată ca un avans de numerar și este supusă unor comisioane și dobânzi ridicate, similare cu cele aplicate cardurilor de credit clasice.

Este important de reținut că, spre deosebire de achizițiile obișnuite efectuate cu un card de cumpărături, avansurile de numerar nu beneficiază de perioadă de grație pentru plata fără dobândă. Dobânzile pentru sumele retrase începe să se acumuleze imediat, ceea ce poate duce la costuri suplimentare semnificative pentru utilizator.

Un alt aspect important de luat în considerare atunci când folosim un card de cumpărături este termenul de restituire al banilor cheltuiți. De obicei, există o perioadă de grație de până la 50-60 de zile în care putem achita suma utilizată fără a plăti dobândă. Acest lucru ne permite să beneficiem de un credit gratuit pe termen scurt, cu condiția să achităm integral suma datorată până la data scadentă. După expirarea perioadei de grație, dacă nu am achitat integral suma utilizată, se vor aplica dobânzi și comisioane semnificative.

Pentru a folosi corect un card de cumpărături și a evita acumularea de datorii, este important să ne gestionăm cu atenție cheltuielile și să ne asigurăm că putem achita integral sumele datorate în termenul stabilit. De asemenea, este recomandat să folosim cardul de cumpărături doar pentru achiziții planificate și necesare, evitând cumpărăturile impulsive sau cheltuielile excesive.

Astfel, cardurile de cumpărături sunt instrumente financiare utile pentru a face achiziții în rate sau pentru a beneficia de avantaje specifice la comercianții parteneri. Cu toate acestea, aceste carduri nu sunt concepute pentru a scoate bani, iar încercarea de a retrage numerar de pe ele poate duce la costuri semnificative. Pentru a ne bucura de avantajele unui card de cumpărături fără a ne expune riscurilor financiare, este important să înțelegem corect funcționarea acestuia, să ne gestionăm cu prudență cheltuielile și să respectăm termenele de plată. Prin utilizarea responsabilă a cardurilor de cumpărături, putem beneficia de flexibilitate și recompense în gestionarea bugetului personal, fără a acumula datorii nedorite.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...