vineri, iulie 19, 2024
24 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Promulgare lege scuter 125cc

Curtea Constituțională a României a respins ca neîntemeiată obiecția de neconstituționalitate formulată de Președintele României în ceea ce privește Legea de completare a art. 241 alin. (2) din OUG nr. 195 din 2002 privind circulația pe drumurile publice (Codul rutier).

Această lege conține un articol unic ce vizează permiterea posesorilor de permis categoria B să conducă și motociclete de 125 cmc, cu respectarea câtorva condiții speciale.

Legea a fost adoptată inițial de Parlamentul României în 13 iulie 2023 și se afla la promulgare în momentul în care Președintele a cerut reexaminarea actului normativ. Așadar, ca urmare a acestei cereri s-a reluat întreg procesul legislativ. În urma reexaminării, la sfârșitul lunii decembrie 2023, Parlamentul a trimis spre promulgare noua formă a legii. 

Președintele cerea Curții Constituționale să admită sesizarea și să constate neconstituționalitatea legii. Sesizarea făcută privea în primul rând o chestiune de formă, problema fiind dacă modificarea legislativă ar trebui inclusă în art. 241 alin. (2) așa cum era prevăzut în proiectul inițial sau în alin. (3) care reglementează dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, așa cum se menționează în obiecția din sesizare. Însă, cum cererea a fost respinsă de către CCR ca fiind neîntemeiată, modificarea a rămas a fi introdusă la alin. (2) al art. 241.

A doua obiecție din sesizare se referă la dovada pe care acești conducători auto trebuie să o facă în vederea absolvirii celor 10 ore de pregătire practică. În sesizare se susține că nu sunt oferite destule detalii despre cum anume se face această dovadă, astfel textul de lege nefiind clar. În cazul acesteia, Camera deputaților a adoptat un amendament în care a adus clarificări în legătură cu documentele justificative care trebuie depuse de șoferi. De asemenea, CCR a constatat că sunt respectate dispozițiile cuprinse în art. 1 alin. (5) din Constituția României referitoare la claritatea și previzibilitatea legii.

Scuter 125cc
Foto: The Bike Hub

Lege 125cc – 2024

Legea 118/2024 cuprinde un articol unic care introduce o nouă literă  g2) la art. 241 alin. (2) din OUG 195/2002. Modificarea vizează extinderea valabilității permiselor de conducere eliberate pentru categoria B şi pentru condusul de motociclete cu transmisie automată care au cilindree maximă de 125 cmc, o puterea maximă de 11 kW şi un raport putere/greutate de cel mult 0,1 kW/kg, categoria A1.

Aceleași text de lege nou introdus conține și câteva specificații importante pentru posesorii de permis de conducere pentru categoria B care își doresc să conducă și această categorie de motociclete. 

Condițiile care trebuie îndeplinite sunt:

  • deţinătorii permiselor să aibă vârsta de minimum 24 de ani împliniţi;
  • o experienţă de cel puţin 2 ani de conducere pentru categoria de vehicule B;
  • să facă dovada, printr-o adeverinţă, că au absolvit un curs de pregătire practică de minimum 10 ore în acest sens în cadrul unei unităţi autorizate de pregătire a conducătorilor de vehicule (adeverinţa obţinută se înscrie în Registrul naţional al cursanţilor gestionat de către Autoritatea Rutieră Română, iar informaţia deţinerii acesteia se transmite pe cale electronică Direcţiei Generale Permise de Conducere şi Înmatriculări în vederea introducerii menţiunilor corespunzătoare în Registrul naţional de evidenţă a permiselor de conducere şi a vehiculelor înmatriculate).
Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...