joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Schimbare de destinație fără autorizație

Schimbarea destinației unui spațiu sau a unei construcții reprezintă o modificare semnificativă în utilizarea acestuia și, în general, necesită obținerea unei autorizații de construire. 

Cu toate acestea, Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, republicată și actualizată, prevede anumite situații în care schimbarea de destinație se poate realiza fără autorizație.

Construcție casă

Conform articolului 11, alineatul (1), litera o) din Legea 50/1991, se pot executa fără autorizație de construire/desființare următoarele lucrări:

Schimbarea de destinație, numai în situația în care pentru realizarea acesteia nu sunt necesare lucrări de construire/desființare pentru care legea prevede emiterea autorizației de construire/desființare, cu încadrarea în prevederile documentațiilor de urbanism aprobate.”

Această prevedere legală permite schimbarea de destinație fără autorizație, dar cu respectarea unor condiții stricte:

 1. Absența lucrărilor de construire/desființare. 

Schimbarea de destinație nu trebuie să implice lucrări care ar necesita, în mod normal, o autorizație de construire sau desființare. Aceasta înseamnă că modificările fizice ale spațiului trebuie să fie minime sau inexistente.

 1. Conformitatea cu documentațiile de urbanism. 

Noua destinație trebuie să se încadreze în prevederile planului urbanistic zonal (PUZ) și ale regulamentului local de urbanism aferent zonei respective. Este esențial să se verifice dacă utilizarea dorită este permisă în zona respectivă.

 1. Respectarea altor reglementări. 

Chiar dacă nu este necesară o autorizație de construire, schimbarea de destinație trebuie să respecte toate celelalte norme legale aplicabile, cum ar fi cele privind siguranța la incendiu, normele sanitare, cele de protecție a mediului etc.

 1. Notificarea autorităților 

Deși legea nu prevede explicit, este recomandat să se notifice autoritatea locală (primăria) cu privire la intenția de schimbare a destinației, pentru a evita eventuale neînțelegeri sau sancțiuni ulterioare.

Este important de menționat că această excepție se aplică într-un număr limitat de cazuri. Exemple de situații în care s-ar putea aplica această prevedere includ:

 • transformarea unei camere dintr-o locuință în birou pentru profesii liberale (avocat, contabil etc.), fără modificări structurale.
 • schimbarea destinației unui spațiu comercial dintr-un tip de comerț în altul, fără lucrări de construcție.
 • transformarea unei garsoniere în cabinet medical individual, cu condiția respectării tuturor normelor sanitare și fără modificări structurale.

Cu toate acestea, multe schimbări de destinație vor necesita în continuare autorizație de construire, în special cele care implică:

 • modificări structurale ale clădirii
 • schimbări semnificative în sistemele de instalații (electricitate, apă, gaz)
 • modificări ale fațadei sau ale aspectului exterior al clădirii
 • schimbări care afectează siguranța la incendiu sau structura de rezistență a clădirii.

Consecințele nerespectării acestor prevederi pot fi severe. Realizarea unei schimbări de destinație fără autorizația necesară, în cazurile în care aceasta este obligatorie, poate atrage sancțiuni contravenționale semnificative, conform art. 26 din Legea 50/1991. De asemenea, pot fi dispuse măsuri de intrare în legalitate sau chiar de revenire la destinația inițială.

În concluzie, deși există posibilitatea legală de a schimba destinația unui spațiu fără autorizație în anumite condiții stricte, este întotdeauna recomandat să se consulte un specialist în urbanism  înainte de a proceda la o astfel de schimbare. Aceasta va asigura conformitatea cu toate reglementările aplicabile și va evita potențiale probleme legale ulterioare.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,150FaniÎmi place
5,940CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...