joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Succesiune după soț

Reglementată în principal de Codul Civil, succesiunea după soț reflectă efortul legiuitorului de a echilibra interesele soțului rămas în viață cu cele ale altor potențiali moștenitori, recunoscând astfel importanța relației matrimoniale în contextul succesoral.

înmormântare

Succesiunea după soț este reglementată în principal de articolele 970-974 din Codul Civil român. Aceste prevederi stabilesc:

 • condițiile în care soțul supraviețuitor este chemat la moștenire,
 • cotele sale succesorale în diferite scenarii,
 • drepturile speciale de care poate beneficia soțul supraviețuitor.

Art. 970 din Codul Civil stipulează că soțul supraviețuitor îl moștenește pe soțul decedat dacă, la data deschiderii moștenirii, nu există o hotărâre de divorț definitivă. Această prevedere are implicații importante:

 • subliniază importanța statutului matrimonial la momentul decesului,
 • poate genera situații complexe în cazul proceselor de divorț în curs,
 • protejează drepturile soțului în cazul separării de fapt, atât timp cât divorțul nu este finalizat legal.

Conform articolului 971 din Codul Civil soțul supraviețuitor este chemat la moștenire în concurs cu oricare dintre clasele de moștenitori legali. În absența altor moștenitori sau dacă aceștia nu pot ori nu vor să vină la moștenire, soțul supraviețuitor culege întreaga moștenire

Acest articol reflectă poziția privilegiată a soțului supraviețuitor în ierarhia moștenitorilor, garantându-i dreptul la moștenire indiferent de prezența altor categorii de moștenitori.

Articolul 972 din Codul Civil stabilește cotele succesorale ale soțului supraviețuitor:

a) un sfert din moștenire, în concurs cu descendenții defunctului;

b) o treime din moștenire, în concurs cu ascendenți privilegiați și colaterali privilegiați;

c) o jumătate din moștenire, în concurs fie numai cu ascendenți privilegiați, fie numai cu colaterali privilegiați;

d) trei sferturi din moștenire, în concurs cu ascendenți ordinari sau colaterali ordinari.

Aceste cote reflectă efortul legiuitorului de a echilibra drepturile soțului supraviețuitor cu cele ale altor categorii de moștenitori, în funcție de gradul de apropiere față de defunct.

Art. 974 acordă soțului supraviețuitor un drept special asupra mobilierului și obiectelor de uz casnic care au fost afectate folosinței comune a soților, dar numai dacă soțul supraviețuitor nu vine în concurs la moștenire cu descendenții defunctului. Potrivit acestui articol când nu vine în concurs cu descendenții defunctului, soțul supraviețuitor moștenește, pe lângă cota stabilită potrivit art. 972, mobilierul și obiectele de uz casnic care au fost afectate folosinței comune a soților.

Conform articolului 973, soțul supraviețuitor care nu are locuință proprie beneficiază de un drept de abitație asupra casei în care a locuit până la data deschiderii moștenirii, dacă această casă face parte din bunurile moștenirii. 

Acest drept:

 • se stinge la partaj, dar nu mai devreme de un an de la data deschiderii moștenirii;
 • acest drept încetează, chiar înainte de împlinirea termenului de un an, în caz de recăsătorire a soțului supraviețuitor;
 • se exercită în mod gratuit, nu se poate înstrăina și nu poate fi urmărit;
 • poate fi restrâns la cererea moștenitorilor, dacă locuința depășește nevoile de locuit ale soțului supraviețuitor

Soțul supraviețuitor este moștenitor rezervatar, beneficiind de o rezervă succesorală care reprezintă jumătate din cota succesorală ce i s-ar fi cuvenit ca moștenitor legal, în concurs cu descendenții defunctului. Această prevedere protejează soțul supraviețuitor împotriva dezmoștenirii totale prin testament și se aplică și în cazul în care defunctul a făcut donații excesive în timpul vieții.

Ca orice moștenitor, soțul supraviețuitor are dreptul de a accepta moștenirea sau de a renunța la aceasta în termenul legal de un an de la data deschiderii succesiunii. 

Înainte de a se determina masa succesorală ce urmează a fi transmisă moștenitorilor, este necesară lichidarea regimului matrimonial. Acest proces implică:

 • identificarea bunurilor comune și proprii ale soților, precum și a datoriilor;
 • stabilirea cotei-părți a fiecărui soț asupra bunurilor comune conform regimului matrimonial aplicabil/ cotei de contribuție a fiecăruia dintre aceștia la dobândirea bunurilor comune;
 • includerea în masa succesorală doar a cotei-părți/ a bunurilor ce au aparținut defunctului.

Deși articolul se concentrează pe succesiunea legală, este important de menționat că:

 • un testament poate modifica distribuția cotității disponibile a moștenirii;
 • dacă prin dispozițiile testamentare se încalcă rezerva succesorală a soțului supraviețuitor, acesta poate solicita reducțiunea liberalităților excesive;

Sintetizând, succesiunea după soț reprezintă un domeniu al dreptului succesoral, care îmbină aspecte juridice, economice și emoționale. Cadrul legal oferă o protecție semnificativă soțului supraviețuitor, recunoscând importanța relației matrimoniale și contribuția acestuia la patrimoniul comun. Totuși, complexitatea situațiilor practice, potențialul de conflict cu alți moștenitori și implicațiile emoționale fac ca gestionarea unei astfel de succesiuni să fie adesea dificilă.

Tocmai de aceea este important ca soțul supraviețuitor să fie bine informat cu privire la drepturile sale și să beneficieze de consiliere juridică adecvată pentru a parcurge procesul succesoral. 

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,150FaniÎmi place
5,940CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...