vineri, iulie 12, 2024

Tipuri de gard fără autorizație

Ca regulă, construcțiile se edifică pe baza unei autorizații de construire care poate fi obținută de la instituțiile publice în condițiile prevăzute de lege. Prin acest mecanism se urmărește protejarea siguranței publice, evitarea inconvenientelor între vecini, respectarea limitelor drepturilor de proprietate, precum și păstrarea esteticii la nivel de comunitate. 

În general, pentru obținerea unei autorizații de construire este nevoie, în primul rând, de obținerea certificatului de urbanism aferent zonei în care se dorește edificarea construcției de către persoana în cauză. Acest certificat este eliberat de autoritățile administrative locale sau județene și conține informații cu privire la statutul tehnic, economic și juridic al imobilului, precum și caracteristicile și cerințele urbanistice ale zonei în care este amplasat imobilul. 

În urma obținerii certificatului de urbanism, în funcție de construcția care se vrea a fi edificată, trebuie îndepliniți anumiți pași pentru a obține o autorizație de construire. Odată obținută această autorizație, construcția trebuie edificată în termenul și în condițiile prevăzute în aceasta. Orice încălcare a autorizației, precum și construirea fără obținerea prealabilă a unei autorizații poate atrage diferite sancțiuni, de la amenzi până la demolarea construcției edificate fără respectarea obligațiilor impuse de legislația în materie. 

Totuși, raportat la prevederile Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, există câteva tipuri de lucrări de construcții care pot fi realizate fără obținerea în prealabil a unei autorizații de construire. Aceste construcții sunt cele care nu aduc modificări structurii de rezistență sau aspectului arhitectural al imobilului, de cele mai multe ori, fiind vorba de reparații, dar nu numai (spre exemplu, montarea sistemelor locale de încălzire). Este posibil ca, pentru edificarea acestor construcții, să fie necesare anumite avize. Altele însă, pot fi construite în lipsa oricărei formalități, așa cum sunt, spre exemplu, anumite tipuri de garduri.

Care sunt tipurile de gard pentru care nu este nevoie de obținerea unei autorizații de construcție?

Cum am menționat deja, obținerea unei autorizații de construire nu este necesară pentru  lucrările care nu modifică structura de rezistență a imobilelor existente, expres prevăzute de lege. Așadar, în primul rând, amintim că lucrările de reparații, văruire sau vopsire a gardului nu sunt supuse formalităților reglementate de Legea 50/1991, acestea putând fi efectuate oricând de către proprietar sau, după caz, de persoana care are un drept real asupra imobilului. De asemnea, nu vor fi supuse obținerii unei autorizații de construcție nici gardurile mobile sau gardurile vii. 

Trebuie să reținem faptul că, deși nu se impune obținerea unei autorizații de construire, astfel de lucrări trebuie să respecte anumite prevederi, cum ar fi înălțimea. Dacă prin legi, reguli de urbanism sau prin obiceiurile locului nu se prevede altfel, înălțimea maximă pe care o poate atinge gardul este de 2 metri, socotind și coama zidului. 

De asemenea, este foarte important ca cel care construiește să respecte limitele dreptului de proprietate, al său și al vecinilor, respectiv dreptul de proprietate publică. În mod firesc, este nevoie ca persoana care edifică o astfel de construcție să aibă dreptul de a face acest lucru. Cu alte cuvinte, este necesar ca cel care construiește să aibă un titlu valabil de proprietate asupra imobilului în cauză, un alt drept real sau să fie în vreun fel îndreptățit de către adevăratul proprietar să realizeze astfel de lucrări.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare