joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Salariul minim pe economie 2024

Salariul minim pe economie este un aspect principal atât pentru angajați, cât și pentru angajatori în România, influențând semnificativ veniturile nete ale lucrătorilor și costurile suportate de companii. În acest articol, ne propunem să analizăm nivelul actualizat al salariului minim pe economie în 2024, având în vedere recentele modificări legislative și prevederile legale speciale aplicabile anumitor sectoare economice.

bani

Cât este salariul minim pe economie în 2024?

Salariul minim brut 2024

Conform Hotărârii de Guvern nr. 598/2024 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, începând cu 1 iulie 2024, salariul de bază minim brut pe țară este stabilit la 3.700 lei lunar. Aceasta valoare se aplică pentru un program normal de lucru de 168 de ore pe lună, echivalând cu 22,024 lei/oră. 

Trebuie avut în vedere că salariul minim brut nu include indemnizații, sporuri sau alte adaosuri. 

Deci, de  la 1 iulie 2024, angajații plătiți cu salariul minim pe economie vor primi în mână cu aproximativ 280 de lei în plus.

Excepții de la aplicarea salariului minim pe economie de 3.700 lei

Este important de menționat că salariul minim brut pe economie de 3.700 de lei nu se aplică angajaților din sectorul agricol, industria alimentară și construcții. Aceste sectoare au reglementări specifice privind salariul minim, stabilite prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 93/2023 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru sectoarele construcții, agricol și industria alimentară.

Conform art. 1 alin. (1) din OUG 93/2023, pentru sectorul construcții, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este stabilit la 4.582 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri. Aceasta valoare se aplică pentru un program normal de lucru de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 27,714 lei/oră.

Pentru sectorul agricol și industria alimentară, art. 2 alin. (1) din OUG 93/2023 stabilește că salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este de 3.436 lei lunar, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri. Aceasta valoare se aplică pentru un program normal de lucru de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 20,782 lei/oră.

Salariul minim net 2024

Pe baza noului nivel al salariului minim brut de 3.700 lei, salariul minim net în 2024 va fi de aproximativ 2.366 lei. Această sumă este calculată după deducerea contribuțiilor sociale obligatorii, incluzând contribuția la asigurările sociale (CAS), contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS) și impozitul pe venit.

Mai mult, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 59/2024 pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, începând cu data de 1 iulie 2024, suma neimpozabilă din salariul minim și care nu se include în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii se majorează de la 200 lei/lună la 300 lei/lună.

Salariul minim pe economie – part-time

În conformitate cu dispozițiile art. 164 din Codul Muncii, dacă programul normal de muncă este sub 8 ore zilnic, salariul de bază minim brut orar se calculează raportând salariul de bază minim brut pe țară la numărul mediu de ore lunar conform programului legal de lucru aprobat. Astfel, pentru noul salariu minim brut de 3.700 lei, salariul minim brut orar este de 22,024 lei.

Cât plătește angajatorul la stat pentru un salariu minim pe economie?

Pentru salariul minim pe economie, angajatorul are obligația de a vira la stat anumite taxe și contribuții sociale. Taxele plătite de angajator includ:

  1. Contribuția de asigurări sociale (CAS) – deși aceasta este suportată de salariat, angajatorul este cel care o reține și o virează către stat.
  2. Contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) – asemenea CAS, este suportată de salariat.
  3. Contribuția asiguratorie pentru muncă (CAM) – 2,25% din salariul brut, suportată de angajator.

Calculul pentru contribuția asiguratorie pentru muncă, pentru noul salariu minim de 3.700 lei este:

CAM = 3.700 x 2,25% = 83,25 lei 

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,150FaniÎmi place
5,940CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Tip handicap 2 somatic – ce înseamnă?

Conform legislației în România, există 10 tipuri de handicap, și anume: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare. Incapacitatea unei persoane se poate încadra la grad de handicap ușor, mediu,...

Coxartroza bilaterală se încadrează în handicap?

Coxartroza este o afecțiune degenerativă, care se manifestă prin degradarea progresivă a articulației șoldului. Aceasta este formată din capul femural cu forma sferică și cavitatea acetabulară. Între cele două se află un țesut cartilaginos,...

Scutire impozit persoane cu handicap grad 3

Persoanele cu handicap grad 3 au scutire la impozit? În România, persoanele cu handicap beneficiază de diverse facilități și prestații sociale, inclusiv anumite scutiri fiscale. Aceste beneficii variază însă în funcție de gradul de handicap....