vineri, iulie 12, 2024

Președinții secțiilor de vot, cei mai bine plătiți în alegerile din 9 iunie. Cât câștigă ceilalți membrii?

Persoanele care s-au înregistrat pentru a face parte din personalul secțiilor de vot vor fi remunerate cu sume cuprinse între 240 și 330 de lei pentru fiecare zi de activitate. 

Cea mai substanțială recompensă financiară va fi alocată președinților de secții, care au, printre alte atribuții, și responsabilitatea de a număra voturile exprimate. 

O secție de votare este alcătuită dintr-un Președinte, un Locțiitor, un număr de până la șapte membri, operatori de calculator, precum și reprezentanți ai forțelor de ordine, respectiv polițiști și jandarmi, informează știrileprotv.ro.

Președintele și Locțiitorul sunt desemnați pe baza unei liste ce cuprinde juriști și alte persoane cu calificare adecvată, fiind remunerați cu 330 de lei pentru fiecare zi de activitate. 

Atribuțiile lor constau în coordonarea secției de votare. Totodată, Președintele este responsabil de redactarea proceselor-verbale și de raportarea rezultatelor scrutinului.

În paralel, în incinta secției de votare își desfășoară activitatea și membrii desemnați de formațiunile politice și organizațiile minorităților naționale, care sunt remunerați cu 240 de lei pe zi. Rolul acestora este de a supraveghea procesul de votare, de a asista la numărarea voturilor și de a contribui la întocmirea proceselor-verbale. 

Verificarea actelor de identitate ale alegătorilor intră în atribuțiile operatorilor de calculator, care pot fi în număr de unul sau doi în fiecare secție, în funcție de afluxul de cetățeni. La finalul zilei, aceștia primesc o remunerație de 330 de lei.

Pentru întreaga perioadă de cinci zile de activitate, vor fi recompensați cu o sumă brută de 1.650 de lei, fonduri alocate de prefectura fiecărui județ.

Bani

Peste 50.000 de persoane vor beneficia de instruire în vederea alegerilor programate pentru data de 9 iunie. Majoritatea acestora vor îndeplini rolul de operatori de tablete. 

Sarcina lor va consta în validarea cărților de identitate ale alegătorilor, atât pentru scrutinul europarlamentar, cât și pentru cel local, cu scopul de a preveni votul multiplu. 

Persoanele responsabile de verificarea cărților de identitate ale votanților provin din toate categoriile de vârstă și domeniile de activitate, fiind acceptate de Autoritatea Electorală Permanentă în urma unei solicitări pentru a face parte din personalul secțiilor de vot. Pentru a ilustra funcționarea sistemului, reprezentanții STS au realizat o prezentare demonstrativă.

 „Oricine poate ajunge operator de calculator. În secția de votare nu există niciun angajat al serviciului de telecomunicații speciale, noi suntem un serviciu de suport tehnic” a declarat Ilinca Laurențiu, colonel STS.

„După cum știți, aceste persoane vor fi instruite pentru operarea în secțiile de votare a sistemul informatic de prezență la vot”, informează Muhulet Marian, director AEP.

Prin urmare, în situația în care o persoană întreprinde o tentativă de a vota de două ori în cadrul aceluiași scrutin sau într-o altă secție decât cea desemnată, sistemul va respinge cartea de identitate, iar Ministerul Afacerilor Interne va fi alertat imediat.

Pe lângă remunerația de bază, toți membrii secției de votare beneficiază și de o indemnizație de protocol în valoare de 35 de lei pe zi.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare