vineri, iulie 12, 2024

Toni Greblă, reacție după plângerea penală anunțată de Clotilde Armand: „Acolo era locul ei”

Deși scrutinul local și cel europarlamentar s-au încheiat, controversele persistă. Mai exact, Partidul REPER solicită renumărarea buletinelor de vot, în urma eșecului de a atinge pragul de 5% necesar pentru a accede în Parlamentul European. În paralel, Clotilde Armand continuă să se confrunte vehement cu George Tuță de la PNL,  anunță Observatornews.ro. 

Politiciana a prezentat trei exemple de procese verbale eronate și insistă asupra renumărării voturilor. Ea a anunțat depunerea unei plângeri penale împotriva lui Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, pentru abuz în serviciu și instigare la fals. 

Clotilde Armand
Foto: universul.net

Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2, se află într-o cursă strânsă cu Rareș Hopincă de la PSD-PNL și solicită renumărarea într-o secție unde 250 de voturi nu i-au fost atribuite lui, ci reprezentantei SOS România.

Comisia de numărare a recunoscut eroarea, dar Biroul Sectorial a refuzat reluarea procesului de contabilizare a voturilor. 

De asemenea, Radu Mihaiu susține că 504 voturi lipsesc de la numărătoare, deși alegătorii figurează pe procesele verbale din secții. Între timp, Toni Greblă, președintele Autorității Electorale Permanente, și președintele Biroului Electoral Central au solicitat derularea neîntreruptă a procedurilor de centralizare a rezultatelor. 

Suspendarea activității reprezintă o decizie excepțională și nu este prevăzută în legislație.

„Ieri a fost caniculă, iar condițiile în care au așteptat oamenii au fost de-a dreptul inumane. Astăzi s-au mai rezolvat din aceste probleme, nu au mai fost oameni afară care să aștepte cu sacii în căldură și mă bucur că în București operațiunea de centralizare a rezultatului votului s-a desfășurat neîntrerupt. Din păcate, în țară avem zece Birouri Electorale Județene care au decis să întrerupă la ora 19.00 operațiunea de centralizare șii să o reia mâine dimineață, însă eu am convingerea că cvasimajoritatea județelor, inclusiv sectoarele Municipiului București, mâine seară vor termina de numărat voturile. Asta ar însemna că miercuri se termină cele mai multe voturi de numărat”, a transmis Toni Greblă marți seara, conform sursei citate. 

Referitor la lipsa unor voturi de la numărătoare, arătată de Radu Mihaiu, președintele Autorității Electorale Permanente a menționat: „Tradițional, acolo unde primii doi competitori sunt la distanță foarte mică în ceea ce privește numărul de voturi obțiunute, cel care este pe locul 2 contestă, solicită renumărarea voturilor. Deci nu este nimic nou sub soare. Există o procedură legală în care Autoritatea Electorală Permanentă nu are nicio competență. Drept urmare, cei nemulțumiți pot să solicite birourilor respective, arătând dovezile pe care se sprijină, renumărarea voturilor. Și, în foarte multe cazuri, acest lucru se și întâmplă”.

În legătură cu primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, care a reclamat marți seară că la Secția 144 lipsesc 196 de voturi, Toni Greblă a declarat:

„Eu nu analizez chestiunile punctuale. Eu cred că, mai degrabă, în operațiunea de verificare a proceselor verbale s-a ajuns la această concluzie și au ajuns la această concluzie și au fost verificate din oficiu. În sistemul electronic centralizat, după ce este parcursă etapa Birourilor Electorale de sector, este imposibil să fie înscrise procese verbale care conțin inadvertențe, pentru că sistemul le refuză automat. Una e să îndrepți o eroare într-un proces verbal, alta este operațiunea prin care un competitor solicită renumărarea voturilor într-o secție de votare, din mai multe secții sau din toate secțiile. Pentru a ajunge la renumărare, trebuie să arăți niște dovezi, suspiciuni rezonabile pentru ca Biroul Electoral de sector sau cel de circumscripție locală să dispună, după ce analizează, într-o ședință în care participă președintele secției, locțuitorul acestuia și șapte reprezentanți ai partidelor politice. Ei hotărăsc acest lucru și nici o altă autoritate a statului. În prezent, la Biroul Electoral de circumscripție al Sectorului 2 s-a terminat operațiunea de centralizare, voturile au fost încărcate în sistem, astfel încât operațiunile la acest sector s-au încheiat”.

„Când oamenii pleacă cu sacii din secția de votare spre Biroul Electoral de sector, sacii nu sunt sigilați. În acei saci, dincolo de buletinele de vot și alte materiale se găsesc procesel verbale prin care s-a constatat rezultatul votului în secțiile de votare. Din acel moment nu se mai poate schimba nimic”, a afirmat Toni Greblă.

Întrebat despre plângerea penală pe care edilul Sectorului 1 a anunțat că o va depune împotriva sa, președintele Autorității Electorale Permanente a afirmat: „Doamna Clotilde Armand am văzut-o astăzi pe scările parchetului, în loc să fi fost pe scările Biroului secției de la sectorul respectiv, unde ieri au stat sute de oameni în stradă, toată ziua. Acolo era locul ei”.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare