vineri, iulie 19, 2024
24 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

România, Bulgaria, Polonia și Ungaria, codașe în UE la folosirea AI în afaceri

În anul 2023, aproximativ 8% dintre companiile din Uniunea Europeană cu minimum 10 angajați au raportat utilizarea tehnologiilor bazate pe Inteligența Artificială în derularea activităților lor, în timp ce în România doar 1,5% dintre companii au folosit astfel de tehnologii, potrivit datelor publicate miercuri de Eurostat, informează Economica.net. 

În comparație cu anul 2021, utilizarea tehnologiilor din domeniul Inteligenței Artificiale de către companiile din UE a înregistrat o ușoară creștere de 0,4 puncte procentuale, de la 7,6% la 8%.

Inteligență artificială

Companiile din Danemarca se situează în fruntea clasamentului UE privind utilizarea tehnologiilor din domeniul Inteligenței Artificiale, cu un procent de 15,2% în anul 2023, fiind urmate îndeaproape de cele din Finlanda (15,1%) și Luxemburg (14,4%).

În contrast, proporția companiilor care utilizează tehnologii din domeniul Inteligenței Artificiale este extrem de scăzută în România (1,5%), Bulgaria (3,6%), Polonia (3,7%) și Ungaria (3,7%).

În ceea ce privește tipul de tehnologie AI utilizată de companiile din UE, automatizarea diverselor sarcini sau asistența în luarea deciziilor (automatizarea proceselor cu roboți software-RPA) este cea mai răspândită, fiind folosită de 3% dintre companii.

Pe locul doi se află analiza textelor scrise (text mining), utilizată de 2,9% dintre companii, urmată de învățarea automată (machine learning), folosită de 2,6% dintre companii, conversia vorbirii în format lizibil de către mașini, utilizată de 2,5% dintre companii, și identificarea obiectelor sau persoanelor pe baza imaginilor, utilizată de 2,2% dintre companii.

Statisticile Eurostat evidențiază faptul că marile companii utilizează Inteligența Artificială într-o măsură mai mare decât companiile mici și mijlocii.

În anul 2023, 6,4% dintre companiile mici, 13% dintre companiile de dimensiune medie și 30,4% dintre companiile mari au utilizat Inteligența Artificială.

Această discrepanță poate fi explicată prin complexitatea implementării tehnologiilor AI la nivelul unei companii, prin economiile de scară sau prin costuri, în sensul că investițiile în AI sunt mai accesibile pentru o companie mare.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Guvernul deschide calea pentru implementarea inteligenței artificiale în instituțiile publice

În cadrul ședinței de guvern, prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunțat aprobarea unui document strategic privind inteligența artificială (IA) la nivel național. Acest cadru va servi drept fundament pentru atragerea de fonduri europene destinate implementării...

Rețele de socializare considerate un pericol pentru minori. Măsuri stricte pentru protejarea acestora.

Statul New York este pe punctul de a introduce o nouă legislație menită să reglementeze modul în care platformele de social media interacționează cu minorii, interzicând utilizarea algoritmilor pentru a recomanda conținut pe baza...

Ne aflăm în pericol de a pierde controlul asupra sistemelor AI. Extincția omenirii – o posibilitate din perspectiva Google și OpenAI.

Printr-o scrisoare deschisă, 11 actuali și foști angajați ai companiilor Google și OpenAI atrag atenția asupra faptului că o parte din companiile din industria inteligenței artificiale obstrucționează, din motive financiare, o monitorizare adecvată a...