vineri, iunie 14, 2024

Anexe gospodărești fără autorizație

Care sunt anexele gospodărești pentru care nu este nevoie de obținerea unei autorizații de construcție?

O definiție clară și specifică a termenului de anexe gospodărești este elaborată în Anexa 2 a Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii. Astfel, în conformitate cu prevederile reglementării antereferite, anexele gospodărești reprezintă: 

„Construcţiile cu caracter definitiv sau provizoriu, menite să adăpostească activităţi specifice, complementare funcţiunii de locuire, care, prin amplasarea în vecinătatea locuinţei, alcătuiesc împreună cu aceasta o unitate funcţională distinctă.”

În egală măsură, în categoria anexelor gospodăreşti, de regulă, sunt cuprinse:

 • bucătării de vară;
 • grajduri pentru animale mari;
 • pătule;
 • magazii;
 • depozite şi altele asemenea. 

În mod similar, sunt asimilabile noţiunii de anexe gospodăreşti şi garajele, serele, piscinele şi altele asemenea.

Art. 11 din Legea 50/1991 care prevede ipotezele în care se poate construi fără autorizație de construire, în cuprinsul alin. (1) lit. n) se referă inclusiv la anexele gospodărești prin expresia „modificări de compartimentare nestructurală, demontabilă, realizată din materiale ușoare.”

Prin urmare, anexele gospodărești sunt construcții auxiliare situate în curtea sau pe terenul unei locuințe, utilizate pentru diverse treburi casnice sau gospodărești precum activități de depozitare, agricole, de atelier sau adăpost pentru animale. Acestea sunt parte din gospodărie și contribuie la organizarea spațiului de locuit. 

Obținerea unei autorizații de construire pentru edificarea anexelor gospodărești este necesară numai în cazul în care construirea anexei necesită fundație și pereți, acces la utilități sau în cazul în care anexa care urmează a fi construită va îndeplini un rol de adăpost pentru animale. În celelalte cazuri obținerea autorizației de construire nu este necesară.

Astfel, orice proprietar va putea construi ca anexă la locuința sa, fără a avea nevoie de autorizație, o construcție cu acoperiș care nu necesită fundație, respectiv pereți sau alte construcții ușoare temporare, care nu necesită o fundație precum: 

 • foișoare, sere fără fundație, magazii de unelte/lemne, garaje și alte construcții ușoare care nu necesită o fundație permanentă.

Comentarii

 1. Buna ziua,

  Am o nelamurire va rog si sper sa ma ajutati, o piscina din materiale usoare – otel ingropata la 120cm poate fi considerata „compartimentare nestructurabila”?. Demontabila ar fi dar primaria ar putea spune ca am sapat groapa totusi.
  Este clar din Art 11 ca anexa gospodareasca cum este piscina nu are nevoie de autorizatie?

  Multumesc

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare