joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Posesie teren fără acte

Posesia terenului fără acte este o problemă complexă și des întâlnită în practica juridică, mai ales în mediul rural. Aceasta implică exercitarea drepturilor de proprietate asupra unui teren fără a avea un titlu legal valabil, cum ar fi un contract de vânzare sau un certificat de moștenitor.

Ce este actul de posesie?

Posesia este definită la art. 916 din Codului Civil ca exercitarea de fapt a prerogativelor conferite de dreptul de proprietate asupra unui bun de către persoana care îl stăpânește și care se comportă ca un proprietar. Posesorul poate exercita aceste prerogative fie în mod direct, prin putere proprie, fie prin intermediul altei persoane.

Posesia se caracterizează prin două elemente fundamentale:

  • Corpus – este elementul material, reprezentând deținerea fizică a bunului. În contextul unui teren, aceasta înseamnă că posesorul se ocupă de teren, fie că îl cultivă, construiește pe el sau îl întreține.
  • Animus – este elementul intențional, reprezentând intenția posesorului de a se comporta ca un proprietar. Posesorul trebuie să aibă intenția de a exercita drepturile asupra terenului ca și cum ar fi proprietar de drept.

Posesorul are dreptul de a folosi și de a se bucura de terenul pe care îl posedă. De asemenea, posesorul trebuie să respecte obligațiile legale, cum ar fi plata impozitelor și respectarea reglementărilor locale. În anumite condiții, posesorul poate dobândi dreptul de proprietate asupra terenului prin uzucapiune, dacă posedă terenul o perioadă îndelungată și în mod continuu, public și pașnic.

Posesie teren fără acte

teren

Posesia terenului fără acte înseamnă deținerea și utilizarea unui teren fără a avea un titlu de proprietate valabil. Conform art. 919 din Codul civil, până la proba contrară, posesorul este prezumat proprietar, cu excepția imobilelor înscrise în cartea funciară. Această prezumție de proprietate poate fi răsturnată dacă se dovedește că posesia este precară.

Art. 928 din Codul Civil prevede principalul efect al posesiei, respectiv posibilitatea de a dobândi proprietatea asupra bunului posedat prin uzucapiune, în condițiile legii. Pentru a dobândi dreptul de proprietate prin uzucapiune, posesorul trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  1. Posesia trebuie să fie continuă – fără întreruperi semnificative.
  2. Posesia trebuie să fie publică – posesorul trebuie să acționeze în mod vizibil.
  3. Posesia trebuie să fie pașnică – fără conflicte sau violențe.
  4. Posesia trebuie să fie sub nume de proprietar – posesorul trebuie să aibă intenția de a se comporta ca un proprietar.

Proceduri alternative de notare a posesiei în cartea funciară

Pe lângă acțiunea în constatarea uzucapiunii, Legea cadastrului și a publicității imobiliare nr. 7/1996 a instituit și alte mecanisme menite să faciliteze recunoașterea drepturilor reale prin notarea posesiei în cartea funciară:

  1. Înregistrarea sistematică

Realizată din oficiu pentru toate imobilele dintr-o unitate administrativ-teritorială. Permite notarea posesiei în baza fișei de date a imobilului și a unei adeverințe de la primărie. Determină intabularea dreptului de proprietate din oficiu la împlinirea unui termen de 3 ani de la notare.

  1. Înregistrarea sporadică

Realizată la cererea persoanelor interesate pentru anumite categorii de imobile. Necesită documentație cadastrală, adeverință de la primărie, proces-verbal de vecinătate, declarație autentică a posesorului și alte înscrisuri. Permite dobândirea proprietății în 3 ani de la notare sau oricând în baza unui act translativ.

Aceste proceduri oferă avantaje importante pentru posesorii fără acte, precum înscrierea corectă a imobilului în evidențele de cadastru, posibilitatea obținerii extrasului de carte funciară, dobândirea rapidă a proprietății tabulare și valorificarea ulterioară a imobilului în circuitul civil (spre exemplu, prin încheierea unor contracte de vânzare).

În concluzie, deși posesia fără acte ridică probleme complexe, cadrul legal actual oferă soluții viabile pentru clarificarea regimului juridic al imobilelor și dobândirea dreptului de proprietate de către posesorii de bună-credință. Fie prin acțiunea în constatarea uzucapiunii, fie prin mecanismele de notare a posesiei în cartea funciară, „proprietarii fără acte” au la dispoziție instrumente eficiente pentru consolidarea drepturilor lor și reintegrarea imobilelor în circuitul civil.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,150FaniÎmi place
5,940CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...