vineri, iulie 12, 2024

Se poate construi în pădure?

Construirea în pădure este un subiect delicat și strict reglementat în România, fiind guvernat în principal de prevederile Codului Silvic. Acest cadru legal stabilește condițiile în care se pot realiza construcții în fondul forestier național, punând accent pe protejarea și conservarea pădurilor.

Principiul fundamental este stabilit în articolul 35 al Codului Silvic, care prevede că „reducerea suprafeței fondului forestier național este interzisă.” Această prevedere reflectă importanța acordată de legiuitor conservării pădurilor și menținerii integrității fondului forestier național.

casa in padure

Cu toate acestea, Codul Silvic prevede anumite excepții de la această regulă generală. Articolul 37 enumeră categoriile de lucrări și obiective pentru care se pot scoate definitiv terenuri din fondul forestier național. Acesta stipulează că pot fi scoase definitiv din fondul forestier național, doar cu condiția compensării acestora, fără reducerea suprafeței fondului forestier și cu plata anticipată a obligațiilor bănești, numai terenurile necesare realizării sau extinderii următoarelor categorii de lucrări și obiective:

– exploatarea resurselor minerale

– obiective turistice, de agrement, unități de cult, cimitire, obiective sportive, medicale și sociale

locuințe sau case de vacanță (doar în fondul forestier proprietate privată)

– obiective instalate înainte de 1990 și suprafețe aferente activelor vândute de Romsilva

– infrastructură (apă, canalizare, energie, comunicații, drumuri)

– explorare și exploatare de resurse minerale și energetice.

Articolul 37 stabilește și condițiile stricte pentru scoaterea definitivă a terenurilor din fondul forestier pentru construcții. De exemplu, pentru locuințe sau case de vacanță în păduri private, alineatul (2) prevede că „suprafața maximă care poate face obiectul scoaterii definitive din fondul forestier, incluzând construcția, accesul și împrejmuirea, este de maximum 250 mp în cazul proprietăților forestiere mai mari de 5 ha și de maximum 5% din suprafața proprietății forestiere, dar nu mai mare de 200 mp, dacă suprafața proprietății forestiere este mai mică de 5 ha.”

O condiție esențială pentru scoaterea definitivă din fondul forestier este compensarea. Conform articolul 37 alineatul (3) compensarea se realizează fizic cu un teren care are de 5 ori valoarea terenului care se scoate definitiv din fondul forestier național, iar suprafața terenului dat în compensare nu poate fi mai mică decât de 3 ori suprafața terenului care face obiectul scoaterii din fondul forestier național.

Procedura de aprobare pentru scoaterea definitivă sau ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier este detaliată la articolul 40. Acesta prevede că aprobarea se dă de către diferite autorități în funcție de suprafața în cauză:

  • pentru suprafețe de până la 1 ha – conducătorul structurii teritoriale de specialitate a autorității publice centrale care răspunde de silvicultură
  • pentru suprafețe între 1 și 10 ha – conducătorul autorității publice centrale care răspunde de silvicultură
  • pentru suprafețe peste 10 ha – Guvernul

Articolul 41 enumeră obligațiile financiare asociate scoaterii definitive a terenurilor din fondul forestier. Acestea includ:

a) taxa pentru scoaterea definitivă

b) contravaloarea terenului scos definitiv din fondul forestier național

c) contravaloarea pierderii de creștere determinate de exploatarea masei lemnoase înainte de vârsta exploatabilității tehnice

d) contravaloarea obiectivelor dezafectate

e) cheltuielile de instalare și întreținere a vegetației forestiere pe terenul de compensare

Articolul 41 alineatul (2) subliniază că „obligațiile bănești prevăzute la alin. (1) lit. b)-e) se achită anticipat predării-primirii terenului pentru care a fost emisă aprobarea de scoatere definitivă din fondul forestier național.”

Este important de menționat că potrivit articolului 38 alineatul (3), „schimbarea destinației obiectivului construit pe terenul care a făcut obiectul scoaterii definitive din fondul forestier național mai devreme de 5 ani determină abrogarea ordinului ministrului sau hotărârii Guvernului de aprobare și aducere la starea inițială a terenului scos din fondul forestier pe cheltuiala beneficiarului aprobării.”

În concluzie, deși construirea în pădure este posibilă în anumite situații, procesul este complex, costisitor și strict reglementat. Cadrul legal actual reflectă o abordare conservatoare, prioritizând protecția și conservarea fondului forestier național. Pentru cei care consideră construirea în pădure, este necesar să înțeleagă pe deplin implicațiile legale, financiare și de mediu ale unui astfel de proiect, și să consulte specialiști juridici și autorități competente în domeniul silviculturii pentru a demara și finaliza această procedură.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare