vineri, iulie 12, 2024

Se poate construi pe teren extravilan?

Terenurile extravilane sunt acele terenuri situate în afara perimetrului construibil al unei unități administrativ-teritoriale (municipiu, oraș, comună). În general, aceste terenuri sunt destinate agriculturii, pădurilor, pășunilor și altor activități legate de exploatarea resurselor naturale și sunt supuse unor reglementări stricte în ceea ce privește posibilitățile de construire.

Acest articol analizează prevederile legale relevante aplicabile în materie, evidențiind condițiile și excepțiile aplicabile.

Restricționarea dreptului de a construi în extravilan

Conform art. 92 alin. (1) din Legea nr. 18/1991 a fondului funciar amplasarea construcțiilor de orice fel pe terenuri agricole din extravilan este interzisă.

Interdicția generală de a amplasa construcții pe terenurile extravilane, consacrată de art. 92 alin. (1) din Legea nr. 18/1991, are la bază multiple rațiuni de interes public. În primul rând, această restricție urmărește să protejeze fondul funciar și resursele naturale ale țării, în special terenurile agricole, cele amenajate cu lucrări de îmbunătățiri funciare, precum și zonele cu valoare ecologică, peisagistică sau cultural-istorică deosebită. Dezvoltarea necontrolată a construcțiilor în extravilan ar putea conduce la diminuarea suprafețelor agricole, la fragmentarea habitatelor naturale și la alterarea peisajului rural tradițional.

În al doilea rând, limitarea posibilităților de construire în extravilan are ca scop concentrarea dezvoltării urbanistice în interiorul localităților, favorizând astfel o utilizare mai eficientă a infrastructurilor și serviciilor publice existente. Extinderea neplanificată a zonelor construite în afara perimetrelor locuibile poate genera costuri suplimentare pentru autoritățile publice, în ceea ce privește asigurarea utilităților, a transportului public sau a serviciilor sociale.

Nu în ultimul rând, restricționarea dreptului de a construi în extravilan contribuie la prezervarea identității și coeziunii comunităților rurale. Proliferarea construcțiilor dispersate în teritoriul agricol poate afecta structura socio-economică a satelor și poate diminua sentimentul de apartenență al locuitorilor la spațiul rural.

Ce se poate construi pe teren extravilan?

Cu toate că regula generală este aceea a interzicerii amplasării construcțiilor în extravilan, art. 92 alin. (2) din Legea nr. 18/1991 prevede totuși o serie de excepții notabile. Acestea vizează anumite categorii de construcții și amenajări care, fie nu se pot amplasa în intravilan din cauza naturii sau dimensiunii lor, fie prezintă un interes public semnificativ. Printre aceste excepții se numără:

  • proiecte publice și private cu potențial impact asupra mediului;
  • exploatări de resurse minerale, depozite de deșeuri, refugii montane sau în caz de urgență;
  • construcții aferente activităților agricole, zootehnice și serviciilor conexe;
  • obiective de interes național, județean sau local, declarate de utilitate publică;
  • anexe gospodărești ale exploatațiilor agricole;
  • amenajări specifice acvaculturii și pisciculturii;
  • construcții cu destinație militară, infrastructuri de transport, telecomunicații, energie etc.

Astfel, efectuarea anumitor construcții pe terenurile extravilane este posibilă, dar implică respectarea unor reglementări stricte și obținerea mai multor avize și autorizații. Tipurile de construcții permise variază în funcție de destinația inițială a terenului și de reglementările legale.

Cele mai comune construcții sunt cele agricole și forestiere, dar sunt posibile și construcții de agrement și de infrastructură, în funcție de specificul fiecărei zone.

Efectuarea unor construcții, precum casele de locuit, nu este permisă pe un teren situat în extravilanul unui localități. Pentru ridicarea unei astfel de construcții este obligatoriu ca terenul să fie situat în intravilanul localității și să obțineți autorizația de construire. Nerespectarea acestor cerințe legale poate atrage sancțiuni contravenționale și veți putea fi obligat să demolați construcția edificată fără autorizație.

Astfel, înainte de a cumpăra un teren situat în extravilanul unei localități, este obligatoriu să vă informați din timp și să urmați toate procedurile necesare pentru a evita complicațiile legale.

Recomandăm ca înainte de achiziționarea unui de teren să se obțină un certificat de urbanism de la primăria competentă pentru a vă putea asigura că pe acel teren se pot edifica construcții.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare