vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Se poate construi pe un teren cu 9m deschidere?

Posibilitatea de a construi pe un teren cu o deschidere de doar 9 metri este o chestiune complexă din punct de vedere juridic, care necesită o analiză atentă a prevederilor legale aplicabile, inclusiv a celor cuprinse în Regulamentul General de Urbanism din 27 iunie 1996, republicat.

Conform art. 25 alin. (1) din Regulamentul General de Urbanism, „Autorizarea executării construcțiilor este permisă numai dacă există posibilități de acces la drumurile publice, direct sau prin servitute, conform destinației construcției. Caracteristicile acceselor la drumurile publice trebuie să permită intervenția mijloacelor de stingere a incendiilor.” Această prevedere stabilește ca o condiție obligatorie pentru autorizarea construcției asigurarea accesului la drumurile publice, fie în mod direct, fie prin intermediul unei servituți, accesul fiind necesar atât pentru destinația construcției, cât și pentru intervenția eficientă a mijloacelor de stingere a incendiilor.

Cu toate acestea, art. 25 alin. (2) din același act normativ prevede o situație de excepție, menționând că „În mod excepțional se poate autoriza executarea construcțiilor fără îndeplinirea condițiilor prevăzute la alineatul (1), cu avizul unității teritoriale de pompieri.” Astfel, în cazuri excepționale, se poate obține autorizația de construire chiar dacă accesul la drumurile publice nu îndeplinește condițiile standard, însă doar cu condiția obținerii avizului unității teritoriale de pompieri.

Un alt aspect important de luat în considerare este cel al parcelării terenului. Art. 30, alin. (2) din Regulamentul General de Urbanism stabilește condițiile cumulative pe care trebuie să le îndeplinească fiecare lot rezultat din parcelarea unui teren pentru a fi considerat construibil. Una dintre aceste condiții, prevăzută la litera a) se referă la deschiderea minimă a frontului la stradă, care trebuie să fie de minimum 8 m pentru clădiri înșiruite și de minimum 12 m pentru clădiri izolate sau cuplate.

În cazul unui teren cu o deschidere de doar 9 metri, dacă se dorește edificarea unui clădiri izolate sau cuplate, această condiție nu este îndeplinită, lotul rezultat neîncadrându-se în prevederile art. 30, alin. (2), lit. a) din Regulamentul General de Urbanism. Prin urmare, terenul în cauză nu poate fi considerat lot construibil potrivit art. 30, alin. (3) din același act normativ.

Mai mult, pe lângă prevederile cuprinse în Regulamentul General de Urbanism, pentru a construi pe un teren cu o deschidere de 9 metri, mai există câteva considerente importante de luat în seamă:

Reglementările locale – este obligatoriu să verificați reglementările de urbanism specifice zonei unde se află terenul. Acestea includ Planul Urbanistic General (PUG) sau Planul Urbanistic Zonal (PUZ) care stabilesc condițiile de construcție, inclusiv retragerile obligatorii față de limitele parcelei, procentul de ocupare a terenului (POT) și coeficientul de utilizare a terenului (CUT). Aceste elemente vor determina dimensiunea și tipul construcției pe care o puteți realiza.

Tipul de construcție – pe un teren cu deschidere de 9 metri, construcția va trebui adaptată pentru a respecta distanțele legale față de vecini și pentru a asigura funcționalitatea spațiilor interioare.

Acces și utilități – asigurați-vă că terenul are acces adecvat la drumul public și la utilitățile necesare (apă, canalizare, electricitate, gaz etc.).

Consultarea unui specialist – este recomandat să lucrați cu un arhitect sau cu un urbanist pentru a concepe un plan care să respecte toate normele legale și să optimizeze spațiul disponibil. Un profesionist vă poate ajuta să respectați complexitatea regulilor de urbanism și să obțineți toate aprobările necesare.

Obținerea autorizațiilor – înainte de a începe construcția, va fi necesar să obțineți autorizația de construire de la autoritățile locale. Acest proces poate include depunerea planurilor de construcție, a studiilor de impact și a altor documente solicitate de autoritățile locale.

Astfel, posibilitatea de a construi pe un teren cu o deschidere de doar 9 metri este supusă unor restricții legale semnificative, posibilitatea edificării unei construcții pe un teren cu o deschidere de doar 9 metri este extrem de limitată din punct de vedere juridic. Pentru a primi un răspuns la această întrebare, este recomandat ca, înainte de achiziționarea unui teren cu o deschidere mică, să se solicite un certificat de urbanism de la autoritatea locală competentă. Acest document va oferi informații despre posibilitățile de construire și condițiile ce trebuie îndeplinite.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,064CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cât timp durează o executare silită?

Procedura de executare silită? Executarea silită este o procedură reglementată de Codul de procedură civilă prin care debitorul care nu a îndeplinit la timp obligațiile sale față de creditor și este forțat (silit) să achite...

Cine moștenește casa părintească?

Moștenirea casei părintești este un subiect de mare interes și importanță în dreptul succesoral românesc. Transmiterea patrimoniului de la defunct la moștenitori se supune unor reguli stricte, prevăzute în Codul civil. Aplicarea corectă a...

Se poate construi fără PUZ?

Planul Urbanistic Zonal (PUZ) este un document esențial pentru planificarea și reglementarea dezvoltării teritoriale în România. Deși PUZ-ul este obligatoriu în multe cazuri, există situații specifice în care construcțiile pot fi realizate fără acest...