vineri, iulie 19, 2024
24 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Punctul de pensie 2024

Ce este punctul de pensie?

Punctul de pensie reprezintă un concept important în sistemul de pensii din România și constituie o unitate de măsură standardizată folosită în sistemul public de pensii din România pentru a calcula și exprima drepturile de pensie ale asiguraților.   

Așadar, punctul de pensie servește ca referință pentru calcularea pensiilor, asigurând o metodă unitară de evaluare a contribuțiilor la sistemul de pensii. Pe parcursul vieții active, o persoană acumulează un anumit punctaj de pensii, în funcție de venitul său și de contribuțiile plătite la sistemul de asigurări sociale, iar calculul pensiei se face înmulțind numărul total de puncte acumulate de o persoană pe parcursul vieții profesionale cu valoarea punctului de pensie la momentul pensionării.

pensie

La ce salariu se calculează un punct de pensie?

Un punct de pensie se calculează la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul respectiv. Acest sistem asigură că punctele de pensie reflectă contribuția relativă a fiecărui asigurat în raport cu media veniturilor din economie. Totodată, asigură o corelație între contribuțiile plătite, respectiv punctele de pensie acumulate, reflectând nivelul venitului în raport cu media pe economie.

Salariul mediu brut pe economie este estimat anual de către Comisia Națională de Strategie și Prognoză și se aprobă prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, în caz de necesitate putând fi revizuit în cursul anului. 

O persoană care câștigă exact salariul mediu brut pe economie va acumula 1 punct de pensie pentru acel an. Dacă câștigă mai mult, va acumula proporțional mai multe puncte de pensie, iar dacă câștigă mai puțin, va acumula proporțional mai puține puncte. Prin urmare, acest sistem încurajează contributivitatea, recompensând veniturile mai mari și perioadele mai lungi de contribuție. 

Majorarea punctului de pensie reflectă eforturile autorităților de a ajusta pensiile în conformitate cu inflația și creșterea veniturilor medii. Aceasta are un impact direct asupra cuantumului pensiilor, deoarece pensia se calculează înmulțind punctajul mediu anual al asiguratului cu valoarea punctului de pensie. De exemplu, dacă un pensionar are un punctaj mediu anual de 1,5 puncte, pensia lui lunară va fi: 1,5×2.032 lei=3.048 lei. Este important de menționat, însă, că există o limită superioară pentru numărul de puncte care pot fi acumulate într-un an, stabilită prin lege.

Valoare punct de pensie

Valoarea punctului de pensie este stabilită anual de către Guvern, reflectând politicile sociale și economice ale Guvernului și are un impact direct asupra sumei primite de pensionari cu titlu de pensie. Prin urmare, cu cât valoarea punctului de pensie este mai mare, cu atât pensia va fi mai mare.

Valoarea punctului de pensie este un indicator cheie pentru nivelul pensiilor și puterea de cumpărare a pensionarilor. Această valoare influențează direct calitatea vieții unei părți semnificative a populației, având un impact asupra ratei sărăciei în rândul vârstnicilor, iar creșterea valorii punctului de pensie duce la majorarea tuturor pensiilor din sistemul public.

De regulă, valoarea punctului de pensie este revizuită anual, iar factorii luați în considerare  pentru creșterea acestei valori includ rata inflației, creșterea salariului mediu brut și sustenabilitatea bugetului de pensii.

Actualmente, începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie este de 2.032 lei, marcând o creștere de 13,8% față de valoarea anterioară de 1.785 lei.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Tip handicap 2 somatic – ce înseamnă?

Conform legislației în România, există 10 tipuri de handicap, și anume: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare. Incapacitatea unei persoane se poate încadra la grad de handicap ușor, mediu,...

Coxartroza bilaterală se încadrează în handicap?

Coxartroza este o afecțiune degenerativă, care se manifestă prin degradarea progresivă a articulației șoldului. Aceasta este formată din capul femural cu forma sferică și cavitatea acetabulară. Între cele două se află un țesut cartilaginos,...

Scutire impozit persoane cu handicap grad 3

Persoanele cu handicap grad 3 au scutire la impozit? În România, persoanele cu handicap beneficiază de diverse facilități și prestații sociale, inclusiv anumite scutiri fiscale. Aceste beneficii variază însă în funcție de gradul de handicap....