vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Ce se întâmplă dacă ai datorii la ANAF?

Atunci când un contribuabil, fie că este persoană fizică sau juridică, are datorii neachitate către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), pot apărea o serie de consecințe neplăcute. ANAF are la dispoziție mai multe măsuri pe care le poate lua pentru a recupera sumele datorate, în funcție de situația specifică a debitorului și de cuantumul datoriei.

Una dintre primele acțiuni pe care ANAF le poate întreprinde este să trimită debitorului o notificare prin care îi aduce la cunoștință existența datoriei și îi solicită achitarea acesteia într-un anumit termen. În cazul în care debitorul nu dă curs notificării, ANAF poate trece la aplicarea măsurilor de executare silită.

Executarea silită poate implica poprirea conturilor bancare ale debitorului, sechestrarea bunurilor mobile și imobile, sau chiar valorificarea acestora prin licitație publică, cu scopul de a acoperi datoria. De asemenea, ANAF poate institui sechestru asupra veniturilor debitorului, cum ar fi salariul sau alte venituri periodice, până la concurența sumei datorate.

ANAF
Foto: manager.ro

O altă consecință a existenței datoriilor la ANAF este înscrierea debitorului în Registrul Persoanelor Fizice sau în Registrul Contribuabililor Inactivi/Reactivați, după caz. Acest lucru poate avea impact negativ asupra situației financiare și a credibilității persoanei în cauză.

În cât timp se prescrie o datorie la ANAF?

Conform Codului de procedură fiscală, dreptul ANAF de a stabili creanțe fiscale se prescrie, în general, în termen de 5 ani. Acest termen începe să curgă de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligația fiscală, dacă legea nu dispune altfel.

Există însă și excepții de la această regulă. În cazul în care creanțele fiscale rezultă din săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală, dreptul de a stabili aceste creanțe se prescrie într-un termen mai lung, de 10 ani de la data săvârșirii faptei ce constituie infracțiune.

Este important de menționat că termenele de prescripție pot fi întrerupte în anumite situații prevăzute de lege. De exemplu, depunerea declarației de impunere după expirarea termenului legal sau corectarea declarației de către contribuabil/plătitor conduc la întreruperea termenului de prescripție.

De asemenea, există și cazuri în care termenele de prescripție se suspendă. Aceste situații includ perioada cuprinsă între data începerii și data finalizării inspecției fiscale/verificării situației fiscale personale, perioada în care contribuabilul/plătitorul este declarat inactiv, sau perioada în care se desfășoară o cercetare penală în legătură cu creanțele fiscale.

Odată împlinit termenul de prescripție, ANAF nu mai are dreptul de a stabili creanțe fiscale, chiar dacă obligația fiscală nu a fost achitată. În această situație, organul fiscal va proceda la încetarea procedurii de emitere a titlului de creanță fiscală.

Pentru a concluziona, deși termenul general de prescripție a dreptului ANAF de a stabili creanțe fiscale este de 5 ani, există numeroase excepții și cazuri particulare care pot prelungi sau suspenda acest termen.

Este recomandat ca orice contribuabil care are datorii la ANAF să ia măsuri pentru achitarea acestora cât mai curând posibil, pentru a evita acumularea de penalități și dobânzi, precum și eventualele măsuri de executare silită.

În cazul în care se confruntă cu dificultăți în achitarea datoriilor, contribuabilul poate apela la mecanisme precum eșalonarea la plată, pentru a-și restructura obligațiile fiscale și a evita consecințele negative ale nerespectării lor.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cheltuieli deductibile

Ce înseamnă cheltuieli deductibile? Conform Codului Fiscal, cheltuielile deductibile sunt acele cheltuieli necesare desfășurării activității economice precum cele cu chiria, utilitățile, echipamentele, achiziționarea de produse de papetărie sau altele asemenea în lipsa cărora desfășurarea activității...

TVA vin

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) reprezintă un instrument fiscal care influențează fluxurile comerciale și economice atât la nivel național, cât și în cadrul Uniunii Europene. Acest impozit indirect se aplică bunurilor și serviciilor tranzacționate...

TVA lunar sau trimestrial

Sistemul de raportare fiscală pentru Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) în România suferă modificări semnificative pentru anul 2024. Principiul general cuprins în art. 322 alin. (1) din Codul fiscal, stabilește ca regulă standard că...