vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

PFA sau SRL 2024

Alegerea formei juridice a unei afaceri este o decizie importantă pentru orice antreprenor, cu implicații semnificative asupra răspunderii, impozitării și complexității administrative.

Două dintre cele mai populare opțiuni în România sunt PFA (persoana fizică autorizată) și SRL (societate cu răspundere limitată). Vom studia în acest articol diferențele dintre aceste două forme de organizare, avantajele și dezavantajele fiecăreia, precum și aspecte specifice privind codurile CAEN și regimul fiscal aplicabil în 2024.

Ce înseamnă PFA?

PFA (persoana fizică autorizată) este o formă de organizare a activității economice, reglementată de OUG 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale, care permite unei persoane fizice să desfășoare activități economice în nume propriu.

Practic, titularul PFA este o persoană fizică ce își asumă răspunderea pentru obligațiile rezultate din activitatea economică. PFA este o entitate economică fără personalitate juridică, ceea ce înseamnă că patrimoniul afacerii nu este separat de patrimoniul personal al titularului. Potrivit dispozițiilor OUG 44/2008 titularul PFA răspunde pentru obligațiile asumate în exploatarea întreprinderii economice cu bunurile din patrimoniul de afectațiune. Dacă acestea nu sunt suficiente pentru satisfacerea creanțelor, pot fi urmărite și celelalte bunuri ale debitorului.

Această formă de organizare este preferată adesea de către persoanele care desfășoară activități independente, precum meșteșugari, artiști, liber-profesioniști etc.

O persoană titulară a PFA poate cumula calitatea de persoană fizică autorizată cu cea de salariat al unei terțe persoane care funcționează atât în același domeniu, cât și într-un alt domeniu de activitate economică decât cel pentru care PFA este autorizată.

Ce înseamnă SRL?

SRL (societatea cu răspundere limitată) este o formă de organizare juridică a unei afaceri, reglementată de Legea 31/1990 privind societățile comerciale, în care răspunderea asociaților este limitată la aportul lor la capitalul social. SRL are personalitate juridică, ceea ce înseamnă că patrimoniul societății este distinct de cel al asociaților. Această separare a patrimoniilor oferă un grad de protecție asociaților, ale căror riscuri financiare sunt limitate la investiția realizată în societate. SRL este forma juridică preferată de majoritatea antreprenorilor, fiind potrivită pentru afaceri de dimensiuni mici și mijlocii.

Diferența între PFA și SRL

Principalele diferențe între PFA și SRL sunt:

Răspunderea PFA vs SRL

În cazul PFA, titularul răspunde cu întreg patrimoniul personal pentru obligațiile asumate în activitatea economică. Aceasta înseamnă că, în caz de datorii sau litigii, bunurile personale ale titularului pot fi executate pentru acoperirea acestora. În schimb, asociații unui SRL răspund doar în limita aportului la capitalul social, patrimoniul lor personal fiind protejat de eventualele datorii ale societății.

Capital social PFA vs SRL

Pentru înființarea unui SRL este nevoie de un capital social minim de 1 RON, care trebuie vărsat integral la momentul înregistrării societății. Acest capital social poate fi format din aport în numerar sau în natură. În cazul PFA, nu este necesară o investiție inițială, titularul putând începe activitatea fără a fi obligat să aducă un aport.

Taxe și impozite

PFA și SRL sunt supuse unor regimuri fiscale diferite, care vor fi detaliate în secțiunea „Taxe PFA vs SRL”. În linii mari, PFA este supusă impozitului pe venit și contribuțiilor sociale, în timp ce SRL poate opta pentru impozitul pe profit sau pe veniturile microîntreprinderilor, în funcție de anumite criterii.

Complexitatea înființării și administrării PFA vs SRL

Înființarea și administrarea unui SRL implică mai multe formalități și costuri comparativ cu PFA. SRL necesită încheierea unui act constitutiv, numirea unui administrator, ținerea contabilității în partidă dublă și respectarea unei serii de obligații legale specifice. În cazul PFA, formalitățile de înregistrare sunt mai simple, iar contabilitatea poate fi ținută în partidă simplă.

Angajați PFA vs SRL

Un SRL poate angaja un număr nelimitat de salariați, pe baza contractelor individuale de muncă. În schimb, PFA poate desfășura activitățile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncă, încheiat și înregistrat în condițiile legii.

Câte coduri CAEN poate avea un SRL?

O societate cu răspundere limitată este autorizată să dețină un singur cod CAEN principal și, în principiu, poate avea un număr nelimitat coduri CAEN secundare. Acestea reprezintă activitățile economice pe care societatea le poate desfășura, fiind alese la momentul înființării și menționate în actul constitutiv. Codurile CAEN pot fi modificate ulterior prin hotărârea adunării generale a asociaților și înregistrarea mențiunilor la Registrul Comerțului. Este important ca societatea să aibă codurile CAEN corespunzătoare activităților efectiv desfășurate, pentru a evita riscul de a fi sancționată de autoritățile fiscale.

Activitatea principală a firmei, indicată prin codul CAEN principal, este specificată atât în actul constitutiv al societății, cât și în certificatul de înregistrare.

Câte coduri CAEN poate avea un PFA?

Spre deosebire de SRL, un PFA poate avea un număr maxim de 5 coduri CAEN, unul principal și 4 secundare. Acestea trebuie alese la momentul înregistrării PFA și reprezintă activitățile pentru care titularul este autorizat să desfășoare operațiuni economice.

Dacă titularul dorește să modifice sau să adauge coduri CAEN, este necesar să depună o cerere de modificare la Registrul Comerțului, însoțită de documentele justificative.

Taxe PFA vs SRL

Regimul fiscal aplicabil PFA și SRL diferă în funcție de mai mulți factori, precum cifra de afaceri, numărul de angajați sau opțiunea pentru un anumit sistem de impunere. Iată principalele aspecte fiscale pentru fiecare formă de organizare:

Taxe PFA:

– Titularul PFA datorează impozit pe venit, care poate fi calculat în funcție de venitul net (cota de 10%) sau de norma de venit (stabilită de ANAF în funcție de specificul activității).

– PFA este obligată la plata contribuțiilor sociale: CAS (contribuția de asigurări sociale) și CASS (contribuția de asigurări sociale de sănătate), calculate la o bază impozabilă stabilită în funcție de venitul net sau de norma de venit.

– Dacă cifra de afaceri anuală depășește plafonul de scutire (300.000 lei), PFA devine plătitoare de TVA, având obligația de a colecta și de a plăti TVA la bugetul de stat.

Taxe SRL:

– SRL-urile pot opta pentru a fi plătitoare de impozit pe profit (cota de 16%) sau de impozit pe veniturile microîntreprinderilor (1% sau 3%, în funcție de obiectul de activitate).

– Microîntreprinderile cu cifră de afaceri sub 500.000 euro și cu cel puțin un salariat beneficiază de cota redusă de impozitare de 1% sau 3%.

– SRL-urile au obligații privind plata contribuțiilor sociale pentru salariați (CAS, CASS, CAM – contribuția asiguratorie pentru muncă), reținute și virate lunar la bugetul de stat.

– Dacă cifra de afaceri anuală depășește plafonul de 300.000 lei sau dacă societatea efectuează anumite operațiuni specifice, SRL devine plătitor de TVA.

Este important de menționat că regimul fiscal poate suferi modificări de la an la an, în funcție de deciziile legislative. Prin urmare, antreprenorii trebuie să se informeze constant asupra actualizărilor fiscale și să apeleze la serviciile unor profesioniști în domeniu (contabili, consultanți fiscali) pentru a lua decizii corecte și eficiente din punct de vedere fiscal.

Alegerea între PFA și SRL depinde de o serie de factori, precum natura și dimensiunea afacerii, gradul de risc asumat, complexitatea administrativă și regimul fiscal aplicabil. Fiecare formă de organizare prezintă avantaje și dezavantaje, iar decizia optimă diferă de la caz la caz.

Este recomandat ca antreprenorii să analizeze cu atenție toate aspectele relevante și să apeleze la serviciile unor specialiști în domeniul juridic și fiscal, pentru a lua cea mai potrivită decizie pentru afacerea lor în contextul anului 2024.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

SRL fără activitate

O societate cu răspundere limitată (SRL) poate traversa diferite etape de inactivitate, fiecare cu particularitățile sale juridice și fiscale. Pot fi identificate trei scenarii distincte, fiecare necesitând o abordare specifică. În primul rând, o SRL...

Concurență neloială

În general, prin concurență se înțelege o confruntare între tendințe adverse, care converg spre același scop. Prin concurență, în sens juridic, înțelegem confruntarea dintre agenții economici cu activități similare sau asemănătoare, exercitate în domeniile...

Actul constitutiv

Ce este actul constitutiv? Actul constitutiv este documentul prin care se stabilesc regulile de bază pentru constituirea, organizarea și funcționarea unei societăți. Potrivit art. 5 din Legea nr. 31/1990 societățile se constituie fie prin contract...