vineri, iulie 19, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Plafon PFA 2024

Persoanele fizice autorizate (PFA) trebuie să fie la curent cu modificările legislative pentru a-și desfășura activitatea în mod eficient și pentru a evita eventuale probleme cu autoritățile fiscale. Anul 2024 aduce modificări importante pentru persoanele fizice autorizate (PFA) în ceea ce privește plafonul de venituri și taxele aplicabile.

În acest articol, vom discuta despre plafonul pentru PFA în 2024 și despre taxele pe care acestea le vor datora, atât pentru sistemul real, cât și pentru norma de venit.

Care este plafonul pentru PFA în 2024?

Una dintre cele mai importante modificări introduse în 2023 și care va avea un impact semnificativ în 2024 este plafonul pentru trecerea de la norma de venit la sistemul real de impozitare. Acest plafon a fost redus de la 100.000 euro la 25.000 euro, ceea ce înseamnă că mai multe PFA-uri vor fi nevoite să treacă la sistemul real.

Astfel, PFA-urile la norma de venit care au înregistrat în 2023 un venit brut anual mai mare decât echivalentul în lei al sumei de 25.000 euro, începând cu 2024 au obligația determinării venitului net anual în sistem real, folosind cursul mediu anual al euro comunicat de Banca Națională a României. Așadar, PFA-urile trebuie să fie atente la evoluția veniturilor lor pe parcursul anului și să se asigure că respectă obligațiile fiscale care le revin.

Taxe PFA 2024

Taxe PFA sistem real 2024

Pentru PFA-urile care determină venitul net în sistem real, cota de impozit pe venit rămâne 10%, aplicată la diferența dintre venitul brut și cheltuielile deductibile. Acest lucru înseamnă că PFA-urile trebuie să țină o evidență contabilă riguroasă pentru a putea justifica cheltuielile și pentru a plăti impozitul corect.

În ceea ce privește contribuția la asigurările sociale (CAS), cota rămâne 25%, cu cele două plafoane de 12 și 24 de salarii minime pe economie. Concret, dacă venitul net anual este sub 12 salarii minime, nu se datorează CAS. Dacă venitul este între 12 și 24 de salarii minime, se datorează CAS la nivelul a 12 salarii minime. Iar dacă venitul depășește 24 de salarii minime, se datorează CAS la nivelul a 24 de salarii minime.

O modificare importantă în 2024 vizează contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS). Deși cota rămâne 10%, începând cu 2024 CASS devine cheltuială deductibilă. Baza de calcul pentru CASS este venitul net realizat, cu un plafon minim de 6 salarii minime și un plafon maxim de 60 de salarii minime pe economie. La salariul minim actual de 3.300 lei, plafoanele sunt:

6 salarii minime: 19.800 lei, CASS 1.980 lei

60 salarii minime: 198.000 lei, CASS 19.800 lei

Dacă baza de calcul este sub 6 salarii minime, PFA-ul datorează diferența de CASS până la acest nivel, cu excepția situației în care în anul fiscal precedent a realizat venituri din salarii sau asimilate de minimum 6 salarii minime sau venituri pentru care a datorat CASS la un nivel de minimum 6 salarii minime.

Taxe PFA normă de venit 2024

PFA-urile la norma de venit vor aplica tot cota de 10% pentru impozitul pe venit, calculată la nivelul normei de venit.

CAS are aceleași reguli ca la sistemul real, cu cotă de 25% și plafoanele de 12 și 24 de salarii minime.

Nu se datorează CAS dacă venitul va fi sub plafonul de 12 salarii minime.

De asemenea, și la norma de venit cota CASS este 10%, dar baza de calcul este norma de venit sau norma anuală de venit ajustată.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,686FaniÎmi place
5,987CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cheltuieli deductibile

Ce înseamnă cheltuieli deductibile? Conform Codului Fiscal, cheltuielile deductibile sunt acele cheltuieli necesare desfășurării activității economice precum cele cu chiria, utilitățile, echipamentele, achiziționarea de produse de papetărie sau altele asemenea în lipsa cărora desfășurarea activității...

TVA vin

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) reprezintă un instrument fiscal care influențează fluxurile comerciale și economice atât la nivel național, cât și în cadrul Uniunii Europene. Acest impozit indirect se aplică bunurilor și serviciilor tranzacționate...

TVA lunar sau trimestrial

Sistemul de raportare fiscală pentru Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) în România suferă modificări semnificative pentru anul 2024. Principiul general cuprins în art. 322 alin. (1) din Codul fiscal, stabilește ca regulă standard că...