vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Produse cu risc fiscal ridicat

În încercarea de a combate evaziunea fiscală și de a optimiza colectarea taxelor, autoritățile fiscale din multe țări, inclusiv România, acordă o atenție sporită produselor cu risc fiscal ridicat. Ordinul numărul 12 din 6 ianuarie 2022 privind stabilirea produselor cu risc fiscal ridicat, comercializate în relația B2B emis de către Agenția Națională de Administrare Fiscală vine să clarifice și să reglementeze această categorie de produse în contextul tranzacțiilor B2B (business-to-business). Acest articol detaliază noțiunea de produse cu risc fiscal ridicat și listează produsele specifice desemnate sub acest ordin.

ANAF
Foto: brasovstiri.ro

Ce înseamnă produse cu risc fiscal ridicat?

Produsele cu risc fiscal ridicat sunt definite de legislația fiscală ca fiind acele bunuri sau servicii care, datorită naturii lor sau a condițiilor de piață, sunt considerate susceptibile de a fi implicate în activități de evaziune fiscală sau alte nereguli fiscale.

Aceste produse sunt adesea supuse unui regim fiscal special sau unor măsuri de supraveghere intensificată, întrucât tranzacțiile cu acestea prezintă un risc semnificativ în ceea ce privește pierderile de venituri bugetare.

Care sunt produsele cu risc fiscal ridicat?

Conform Ordinului numărul 12 din 6 ianuarie 2022, o serie de produse comercializate în relațiile B2B au fost identificate ca având risc fiscal ridicat.

Conform ultimelor reglementări, detaliem lista produselor cu risc fiscal ridicat, justificările asociate încadrării lor în această categorie și codurile NC (Nomenclatura Combinată) relevante:

  1. Legume, fructe, rădăcini și tuberculi alimentari

Coduri NC: 0701-0714; 0801-0814

Aceste produse prezintă un grad redus de fiscalizare, adesea neînregistrate în evidențele contabile ale contribuabililor de-a lungul lanțului de tranzacționare. Natură perisabilă și utilizarea extensivă a numerarului în tranzacțiile de piață favorizează evaziunea fiscală.

  1. Băuturi alcoolice

Coduri NC: 2203-2208

Domeniul băuturilor alcoolice este recunoscut pentru evaziune fiscală datorită gradului ridicat de impozitare. Acest sector prezintă un grad redus de fiscalizare și este frecvent subiectul reclamațiilor din partea asociațiilor de profil.

  1. Construcții noi

Volumul mare de tranzacții și regimul fiscal specific necesită monitorizare atentă pentru prevenirea evaziunii fiscale și identificarea timpurie a neconformităților.

  1. Produse minerale (apă minerală naturală, nisip și pietriș)

Coduri NC: 2201-2202; 2505; 2517

Extracția și comercializarea produselor minerale, inclusiv apa minerală, implică riscuri fiscale datorate cererii mari și dificultăților de monitorizare a producției.

  1. Îmbrăcăminte și încălțăminte

Coduri NC: 6401-6405; 6101-6117; 6201-6217

Aceste produse sunt adesea folosite în scheme de evaziune fiscală, cu tranzacții caracterizate de cicluri comerciale rapide și implicarea societăților cu comportament fiscal inadecvat.

Această clasificare a produselor cu risc fiscal ridicat subliniază necesitatea unei atenții sporite din partea contribuabililor și a organelor de control fiscal, pentru a asigura conformitatea și pentru a combate practicile ilegale. Monitorizarea eficientă a acestor produse este importantă pentru protejarea veniturilor statului și pentru menținerea unui mediu de afaceri echitabil și transparent.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Cheltuieli deductibile

Ce înseamnă cheltuieli deductibile? Conform Codului Fiscal, cheltuielile deductibile sunt acele cheltuieli necesare desfășurării activității economice precum cele cu chiria, utilitățile, echipamentele, achiziționarea de produse de papetărie sau altele asemenea în lipsa cărora desfășurarea activității...

TVA vin

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) reprezintă un instrument fiscal care influențează fluxurile comerciale și economice atât la nivel național, cât și în cadrul Uniunii Europene. Acest impozit indirect se aplică bunurilor și serviciilor tranzacționate...

TVA lunar sau trimestrial

Sistemul de raportare fiscală pentru Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) în România suferă modificări semnificative pentru anul 2024. Principiul general cuprins în art. 322 alin. (1) din Codul fiscal, stabilește ca regulă standard că...