vineri, iulie 12, 2024

Cine este obligat să depună declarație de avere?

Ce este declarația de avere?

În România, declarația de avere este obligatorie pentru persoane care ocupă funcții publice importante sau de demnitate publică. Declarația de avere are caracter public și oficial, se depune anual, cu particularitatea depunerii sale la începutul sau la sfârșitul mandatului. Aceasta oferă transparență asupra patrimoniului și asupra intereselor persoanei care ocupă funcția.

Declarațiile se completează conform unor modele standardizate și trebuie depuse anual până pe 15 iunie, precum și în termen de 30 de zile de la numirea în funcție sau încetarea activității. Ele conțin informații despre bunurile imobile și mobile, active financiare, datorii, venituri și interese ale celui care depune și ale familiei sale.

Declarație de avere
Foto: primariacampina.ro

Veniturile se raportează pentru anul fiscal anterior. Declarația de interese vizează calitatea de asociat/acționar la firme, funcții de conducere în companii/instituții, apartenența la asociații profesionale și partide politice. Documentul trebuie să conțină:

 • Pentru bunurile imobile: adresa (anonimizată la publicare), categoria, anul dobândirii, suprafața, cota-parte, modul de dobândire și titularul;
 • La bunurile mobile se declară: autovehicule, ambarcațiuni, obiecte de artă și de cult valoroase;
 • Activele financiare: conturi bancare, investiții, pensii private; 
 • Se declară și datoriile, cadourile primite, contractele obținute de la instituții publice.

În procesul de completare a declarațiilor, în primul rând, trebuie reținut că indiferent de existența unei convenții de separare a bunurilor, este obligatorie declararea bunurilor și veniturilor soțului sau soției. De asemnea, antecontractele nu se includ în declarație, deoarece nu transferă dreptul de proprietate. În ceea ce privește veniturile copiilor minori, precum alocațiile și bursele, acestea sunt exceptate de la obligația de declarare. În schimb, orice contract încheiat de rudele de gradul I cu instituții publice trebuie menționat în mod explicit în declarație. 

Declarațiile de avere se primesc de către persoanele desemnate din instituțiile publice. Acestea verifică declarațiile, le publică pe site-ul instituției (cu datele personale anonimizate) și le transmit Agenției Naționale de Integritate(ANI). ANI poate efectua verificări și poate aplica sancțiuni pentru nedepunerea sau completarea incorectă a declarațiilor.

Atenție la excepția pentru categoria de persoane menționată la art. 1, alin. (1) din Legea nr. 176/2010, a căror venituri realizate ”din exercitarea funcţiei sau calităţii pentru care există obligaţia declarării averii şi intereselor, nu sunt supuse anonimizării, fiind exceptate de la normele care reglementează confidenţialitatea.”

Regimul juridic al declarației de avere este prevăzut în două legi speciale: Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative și Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenței în exercitarea demnităților publice, a funcțiilor publice și în mediul de afaceri, prevenirea și sancționarea corupției. 

Cine este obligat să depună declarație de avere?

Potrivit prevederilor legale din România, sunt obligați să depună declarația de avere următoarele categorii de persoane:

 • Demnitarii și funcționarii publici;
 • Managementul instituțiilor publice;
 • Magistrații (judecători și procurori);
 • Aleșii locali (primari, consilieri locali și județeni);
 • Persoanele cu funcții de conducere în companiile de stat;
 • Personalul din instituțiile de apărare, ordine publică și siguranță națională;
 • Membrii consiliilor de administrație ale companiilor naționale și societăților cu capital de stat.

Începând cu 1 ianuarie 2024, conform art. 2 din Legea nr. 176/2010 „Declaraţiile de avere şi declaraţiile de interese se transmit Agenţiei exclusiv prin intermediul platformei online de declarare a averii şi a intereselor, denumită în continuare e-DAI, gestionată de Agenţie.”

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare