vineri, iulie 12, 2024

Cine este obligat să folosească e-Factura?

Începând cu 1 ianuarie 2024, sistemul e-Factura devine obligatoriu pentru o gamă largă de operatori economici. Modul de organizare și funcționare a acestui sistem sunt prevăzute în OUG nr. 120/2021. Sistemul vizează stocarea prin mijloace electronice a facturilor, transmiterea către destinatar și primirea facturii electronice de la emitent cu respectarea structurii prevăzute la art. 4 alin. (2). 

Acesta se aplică pentru tranzacțiile de tip B2B și B2G efectuate de operatorii economici – persoane impozabile stabilite în România conform art. 266 alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent dacă sunt sau nu înregistraţi în scopuri de TVA. 

e-Factura

Așadar, sfera aplicabilă nu se rezumă doar la SRL-uri, ci cuprinde și PFA-uri, Întreprinderi Individuale, Întreprinderi Familiale și chiar ONG-uri cu activitate economică. Obligația se extinde și asupra tranzacțiilor cu clienți străini, în cazurile în care locul prestării sau livrării este considerat a fi în România din perspectiva TVA. 

Ministerul Finanțelor și ANAF au publicat un ghid pentru contribuabili în ceea ce privește implementarea facturării electronice. Conform îndrumărilor de la cele două instituții, această implementare s-a realiza treptat. Pentru început, între 1 ianuarie și 30 iunie 2024, operatorii economici au avut obligația de a raporta în sistemul RO e-Factura toate facturile emise în relațiile B2B și cu instituțiile publice, cu excepția celor din relația B2G, pentru care obligația există deja din 1 iulie 2022. După, de la 1 iulie 2024, s-a introdus obligativitatea pentru destinatarii facturilor de a primi și procesa doar facturile transmise prin sistemul RO e-Factura, conform art. 319, alin. (11) din Codul fiscal.

Un detaliu important îl reprezintă prevederile articolului 10 alin. (7) din OUG nr. 120/2021: ”termenul-limită pentru transmiterea facturilor în sistemul naţional privind factura electronică RO e-Factura este de 5 zile calendaristice de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii la art. 319 alin. (16) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare”

Nerespectarea acestor termene poate constitui contravenție, dacă nu a fost săvârşită în condiţii potrivit cărora să fie considerată potrivit legii infracţiune. Cu titlu sancționator se pot aplica amenzi cuprinse între 500 și 10.000 în funcție de categoria de contribuabil.

În ceea ce privește procedura de trimitere și primire a facturilor prin sistemul RO e-Factura este necesar un certificat digital de semnătură electronică înregistrat la ANAF. Contribuabilii au opțiunea de a utiliza propriul certificat sau pe cel al contabilului, în funcție de programul informatic folosit pentru emiterea facturilor. 

Sistemul RO e-Factura reprezintă o evoluție în domeniul financiar-fiscal din țara noastră. Ordonanța de Urgență mai sus menționată urmărește modernizarea modului de facturare, asigurarea transparenței instituționale și realizarea interoperabilității cu sistemelor de facturare ale operatorilor economici, conform art. 16 din OUG 120/2021. 

Este interesant de văzut și prevederea de la alin. (2) al aceluiași articol: ”Toate funcţionalităţile sistemului naţional privind factura electronică RO e-Factura utilizate de către operatorii economici înrolaţi sunt accesibile acestora şi prin servicii digitale de tip maşină-la-maşină, respectiv interfeţe de aplicaţie programabile.” Astfel, sistemul național RO e-Factura este proiectat să fie compatibil și să comunice eficient cu sistemele de facturare existente ale operatorilor economici, facilitând astfel integrarea și utilizarea sa în practică.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare