joi, iulie 18, 2024
29.6 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Vătămare corporală

Vătămarea corporală este reglementată de Codul penal la art. 194 și face referire la infracțiunea de vătămare corporală comisă cu intenție, infracțiunea comisă din culpă fiind reglementată distinct. Vom discuta despre ambele variante în paragrafele următoare.

Ce înseamnă vătămare corporală?    

Conform art. 194 din Codul penal, vătămarea corporală este infracțiunea de loviri sau alte violențe (prevăzută la art. 193 Cod penal) prin care s-au produs anumite urmări specifice, prevăzute în mod expres. Astfel, infracțiunea de vătămare corporală presupune ”Lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice” prin care s-a produs una dintre următoarele consecințe: 

a) o infirmitate;

b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;

c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;

d) avortul;

e) punerea în primejdie a vieţii persoanei”.

Așadar, actele de violență care au produs urmări cu un grad ridicat de gravitate asupra victimei vor fi încadrate din punct de vedere juridic ca întrunind elementele infracțiunii de vătămare corporală. Aceste acte de violență trebuie înțelese în sens larg și nu numai în sensul unor lovituri propriu-zise. Astfel, conform prevederilor Codului penal, atât timp cât se produce una dintre urmările prevăzute mai sus, ne vom afla în prezența infracțiunii de vătămare corporală indiferent că vorbim despre loviri propriu-zise sau alte acte care au produs urmările prevăzute de lege (accident produs cu un autovehicul, de exemplu). 

În cazul infracțiunii de vătămare corporală comisă cu intenție (art. 194 Cod penal), acțiunea penală se declanșează din oficiu, nefiind necesară îndeplinirea procedurii de plângere prealabilă a persoanei vătămate. De asmenea, tentativa la această infracțiune se pedepsește conform regulilor generale din dreptul penal (reducerea la jumătate a limitelor de pedeapsă stabilite pentru infracțiunea consumată).

În ceea ce privește vătămarea corporală comisă din culpă (art. 196 Cod penal), aceasta nu admite tentativa (aceasta nefiind posibilă în lipsa intenției). De asemenea, în cazul acesteia, art. 196 Cod penal stipulează expres că fapta se urmărește la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Acest lucru înseamnă că, dacă victima nu depune plângere împotriva făptuitorului, fapta sa nu va fi urmărită.

Polițist

Pedeapsă vătămare corporală

Conform art. 194 alin. (1) Cod penal, infracțiunea de vătămare corporală comisă în formă de bază cu intenție se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani. 

La următoarele alineate, Codul penal prevede două forme agravate ale infracțiunii de vătămare corporală. Astfel, ”când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre consecinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.” 

De asemenea, conform alin. (2) ”Limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. (1) şi (2) se majorează cu o treime atunci când:

a) victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului;

b) victima este un minor;

c) fapta este săvârşită în public;

d) făptuitorul are asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor.”

Așadar, în cazurile prevăzute la alin (2) al art 194 Cod penal, pedeapsa închisorii se va aplica între limitele majorate cu o treime. Așadar, pedeapsa va fi închisoarea de la 2 ani și 8 luni la 9 ani și 4 luni.

În cazul infracțiunii de vătămare corporală din culpă, conform art. 196 Cod penal, aceasta se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Dacă aceeași faptă ”a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.”

De asemenea, ”Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile” ”săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.”

Dacă urmările faptelor enumerate până acum se produc față de 2 sau mai multe persoane, art. 196 alin. (4) Cod penal prevede că limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime.

Pe cât timp se suspendă permisul pentru vătămare corporală?

Așa cum am precizat, infracțiunea de vătămare corporală poate fi comisă și prin alte fapte decât lovirea propriu-zisă a unei persoane. Astfel, dacă în contextul unui accident rutier, o persoană suferă una dintre consecințele enumerate la art. 194 alin. (1) Cod penal, șoferul responsabil va putea fi urmărit pentru infracțiunea de vătămare corporală din culpă. 

În acest context, este important să menționăm și prevederile art. 111 alin. (4) ale OUG 195/2002, conform cărora ”Permisul de conducere al conducătorului de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, implicat într-un accident de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, se reţine de către poliţia rutieră dacă acesta a încălcat o regulă de circulaţie, eliberându-se dovada înlocuitoare fără drept de circulaţie, în situaţia în care regula de circulaţie încălcată este una dintre cele prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau la art. 102 alin. (4), sau dovada înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile, în celelalte cazuri.”

Astfel, dacă șoferul a condus sub influența băuturilor alcoolice, a depășit limita de viteză cu peste 70 km/h, nu a staționat la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roşii şi/sau sonore sunt în funcţiune sau a efectuat manevra de întoarcere sau de mers înapoi în zonele interzise, respectiv prin zona mediană sau racordurile dintre cele două părţi carosabile, se va elibera o dovadă înlocuitoare a permisului fără drept de conducere.

În celelalte cazuri, șoferului îi va fi eliberată o dovada înlocuitoare cu drept de circulaţie pentru o perioadă de 15 zile care va putea fi prelungită pe parcursul desfășurării anchetei, respectiv procesului penal. 

De principiu, dacă șoferul este găsit vinovat de comiterea faptei, este foarte probabil ca în hotărârea de condamnare să se aplice, pe lângă pedeapsa principală a amenzii sau închisorii și pedeapsa interzicerii dreptului de a conduce pentru o anumită perioadă de timp. Dacă, însă, dosarul va fi clasat, șoferul nefiind găsit vinovat, dreptul de a conduce va fi redat după încheierea cercetării, respectiv a procesului penal.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

211,150FaniÎmi place
5,940CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Polonia amendează PayPal cu 27,3 milioane de dolari pentru clauze contractuale ambigue

Instituția poloneză responsabilă de monitorizarea concurenței și apărarea drepturilor...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Comisie rogatorie

Comisia rogatorie este o procedură prin care o instanță care judecă fondul unui litigiu și nu poate administra direct probele, cere asistența unei alte instanțe să administreze probe. Această procedură poate fi utilizată atât...

Răspunderea penală a persoanei juridice

Ce înseamnă răspunderea penală a persoanei juridice?  În raporturile de drept penal, între persoana juridică și Stat există legături asemănătoare cu răspunderea persoanei fizice față de Stat. Astfel, persoana juridică se comportă aproape ca un...

Control judiciar

Ce înseamnă control judiciar? Controlul judiciar reprezintă cea mai puțin restrictivă măsură aplicată inculpatului dintr-un proces penal, deoarece nu înlătură libertatea de mișcare a acestuia, ci doar îi impune anumite obligații ce sunt necesar a...