duminică, iunie 30, 2024

Comercianții, obligați să verifice vârsta clienților la vânzarea de alcool, tutun și energizante.

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege care impune vânzătorilor din unităţile comerciale care comercializează produse din tutun și băuturi alcoolice sau energizante, precum și personalului din localuri publice, să verifice actele de identitate ale potențialilor consumatori, pentru a se asigura că aceștia au împlinit vârsta de 18 ani.

 În prezent, proiectul de lege se îndreaptă spre etapa de promulgare.

Conform noilor prevederi, angajații din sectorul comercial și din industria ospitalității vor fi obligați să examineze actele de identitate ale clienților înainte de a le vinde sau servi băuturi alcoolice, băuturi energizante sau produse din tutun.

Actul normativ stipulează explicit: „În vederea verificării împlinirii vârstei de 18 ani a cumpărătorilor şi consumatorilor care solicită vânzarea, respectiv servirea băuturilor alcoolice, băuturilor energizante şi/sau produselor reglementate de dispoziţiile art. 2 din Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor de tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor de tutun, cu modificările şi completările ulterioare, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unităţile comerciale au obligaţia de a solicita consultarea actelor de identitate ale consumatorilor.”

Obiectivul principal al acestei inițiative este implementarea unei proceduri obligatorii de examinare a actelor de identitate la achiziționarea produselor din tutun și a băuturilor alcoolice sau energizante, cu scopul de a diminua consumul acestor produse în rândul minorilor.

Nerespectarea acestei obligații atrage după sine amenzi a căror cuantum variază între 10.000 și 30.000 de lei.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare