vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Profitul Hidroelectrica scade față de lunile viitoare. Care este impactul pentru investitori?

Profitul Grupului Hidroelectrica în cădere! Scade cu 23% în primul trimestru 2024, ajungând la 1,326 miliarde de lei.

Grupul Hidroelectrica a raportat o scădere a profitului net cu 23%, conform Raportului din trimestrul I 2024, coborând la 1,326 miliarde de lei comparativ cu aceeași perioadă din 2023, când profitul net a fost de 1,723 miliarde de lei. Informațiile au fost publicate marți pe Bursa de Valori București și au fost furnizate de Agerpres.

Veniturile Hidroelectrica au înregistrat o scădere de 22% față de aceeași perioadă din 2023, ajungând la 2,536 miliarde lei, comparativ cu 3,272 miliarde lei.

Rezultatul pe acțiune a înregistrat o descreștere de 23%, coborând de la 3,84 lei/acțiune la 2,95 lei/acțiune.

Marja operațională a înregistrat un declin de 2%, atingând 59% în trimestrul I 2024 față de perioada similară din anul anterior. În același timp, marja netă s-a diminuat cu 1%, situându-se la 52%.

Scădere a rezultatelor comparativ cu T1 2023

„Grupul Hidroelectrica înregistrează rezultate operaţionale şi financiare în scădere pentru primele 3 luni ale anului 2024, faţă de aceeaşi perioadă a anului 2023, în linie cu previziunile bugetare. Marja operaţională şi marja netă ale Grupului au fost diminuate cu 2%, respectiv 1% faţă de perioada similară a anului 2023, în principal ca urmare a diminuării preţurilor de vânzare a energiei electrice (atât pe plan local, cât şi în piaţa interconectată europeană) şi a cantităţii de energie electrică vândută. Rezultatele obţinute în T1 2024 reflectă aşteptările stabilite în bugetul aprobat pentru 2024”, se arată în document.

Au fost influențate atât prețurile de vânzare a energiei electrice, cât și cantitatea de energie electrică comercializată. Veniturile generate din vânzarea de energie au fost reduse.

Producția netă de energie electrică, adică energia produsă și vândută, a înregistrat o ușoară descreștere de 3% în comparație cu aceeași perioadă din anul anterior. Cantitatea de energie electrică generată și comercializată în perioada ianuarie-martie 2024 a fost de 4.475 GWh. Diminuarea a fost influențată în principal de condițiile hidrologice înregistrate în luna martie 2024, când debitul mediu al Dunării a înregistrat o scădere de aproximativ 15% față de aceeași perioadă din 2023.

Hidroelectrica reprezintă cel mai important producător de energie verde din România și furnizorul principal de servicii tehnologice necesare în cadrul Sistemului Energetic Național.

Factorii care au influențat acest declin

Veniturile provenite din tranzacțiile înregistrate în primele trei luni ale anului 2024 au fost afectate de multipli factori, influențați de condițiile pieței energetice. Scăderea prețurilor la energie a fost accentuată de faptul că furnizorii care participau la mecanismul de achiziție unic au redus lunar cererea pentru cantitățile de energie disponibile prin intermediul acestuia, având în vedere că prețul de achiziție de 450 lei/MWh a devenit mai mare decât prețul la care aceștia puteau achiziționa energia din Piața pentru Ziua Următoare (PZU).

Faptul că Hidroelectrica nu a reușit să vândă întreaga cantitate alocată în cadrul licitației anuale din decembrie 2023 pentru livrare în 2024 prin intermediul MACEE a avut un impact negativ. Energia disponibilă a fost vândută la prețuri de pe piață, sub pragul de 450 lei/MWh, ceea ce a contribuit la o scădere a veniturilor înregistrate în primele trei luni ale anului 2024 cu 30% față de aceeași perioadă din 2023.

Veniturile realizate din furnizarea de energie electrică au înregistrat o scădere semnificativă de 24%, ajungând la 622 milioane lei, față de 822 milioane lei în aceeași perioadă a anului 2023.

Pe de altă parte, costurile de transfer asociate furnizării de energie electrică au înregistrat o creștere de 14%, ajungând la 380 milioane lei în primele trei luni ale anului 2024, față de 333 milioane lei în aceeași perioadă a anului 2023. Această majorare este în principal atribuită creșterii tarifelor reglementate începând cu luna aprilie 2023, care s-a perpetuat și în luna ianuarie 2024, și este influențată negativ de reducerea volumelor furnizate.

Veniturile provenite din alte contracte cu clienții au suferit o scădere semnificativă de 55%, ajungând la 61 milioane lei în primele trei luni ale anului 2024, comparativ cu 122 milioane lei în aceeași perioadă a anului 2023.

Această evoluție a veniturilor, generate din servicii furnizate de companie în calitate de Parte Responsabilă cu Echilibrarea, este influențată de comportamentul tuturor participanților de pe piața de energie electrică în gestionarea dezechilibrelor.

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

România livrează electricitate Ucrainei în urma atacurilor rusești

La solicitarea Ucrainei, România, împreună cu Polonia și Slovacia, a furnizat energie electrică de urgență duminică, iar acest sprijin a fost oferit și sâmbătă, conform rapoartelor din presa ucraineană, transmise de News.ro. Sâmbătă, necesarul de...

România în top datorită Hidroelectrica

În clasamentul privind capitalizarea bursieră a celor mai valoroase companii din marile economii europene, România este reprezentată de Hidroelectrica, care a fost listată la Bursa de Valori București anul trecut. Deși poate ocupa un...

ANRE merge în continuare cu taxa pe soare

APCE trage un semnal de alarmă: solicită eliminarea obligativității instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori! Se avertizează că aceste cheltuieli vor fi suportate de toți consumatorii și prosumatorii din România. Asociația Prosumatorilor și a...