duminică, iunie 30, 2024

Guvernul ia decizii cu privire la economiile din proiectele europene

Guvernul României are pe ordinea zilei de marți, punerea în discuție a unui proiect de ordonanță de urgență! Proiectul prevede obligarea ordonatorilor principali de credite să transfere 10% din valoarea creditelor bugetare și a creditelor de angajament la Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului, la solicitarea Ministerului Finanțelor, în termen de o zi.

Proiectul, raportat de Agerpres, implică un control centralizat mai strict asupra alocării și utilizării fondurilor publice.

„Se propune că, în anul 2024, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat să disponibilizeze la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, în termen de o zi de la solicitarea Ministerului Finanţelor, creditele de angajament şi creditele bugetare reţinute în proporţie de 10%, în conformitate cu prevederile art. 21 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările și completările ulterioare”, se menționează în nota de fundamentare.

Proiectul vizează posibilitatea cedării economiilor din fondurile destinate proiectelor cu finanțare externă către Fondul de rezervă bugetară.

„De asemenea, se creează temeiul legal ca din fondurile prevăzute la titlurile aferente proiectelor cu finanţare externă să poată fi cedate la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului economiile înregistrate în cursul exerciţiului bugetar”, mai arată Guvernul.

senat
Foto: informatiadegiurgiu.ro

Mai mulți bani pentru ministere

Un memorandum suplimentar de pe ordinea de zi a Guvernului vizează creșterea limitelor de credite bugetare pentru Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației în luna mai, cu o sumă de peste 950 de milioane de lei. Din această sumă, 204 milioane de lei sunt alocate pentru proiecte finanțate din componenta de împrumut a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). De asemenea, 750 de milioane de lei sunt destinate transferurilor de fonduri în cadrul Programului Național de Investiții Anghel Saligny și în Programul Național de Dezvoltare Locală, etapele I și II, pentru a acoperi cererile existente care nu au fost încă finanțate.

Un alt memorandum prevede suplimentarea cu 364 de milioane de lei a limitelor de credite de angajament şi credite bugetare aprobate pe luna mai pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Pentru a asigura efectuarea plăților către peste 250.000 de beneficiari ai formelor de sprijin, Guvernul consideră necesară suplimentarea limitelor de credite bugetare și credite de angajament pentru luna mai 2024.

„Pentru asigurarea condiţiilor necesare efectuării plăţilor pentru toate formele de sprijin unui număr de peste 250.000 de beneficiari este necesară suplimentarea limitei de credite bugetare şi credite de angajament pentru luna mai 2024 cu valoarea sumelor autorizate la plată în luna aprilie 2024 potrivit Hotărârii Guvernului nr. 124/2024 pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, pentru anul de cerere 2023, în sumă de 365.000 mii lei”, se menționează în document.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare