vineri, iulie 19, 2024
23 C
București

Devino un membru al comunității noastre

O mulțime de oameni ne urmăresc deja. Alătură-te și tu lor pentru a fi informat și a nu rata noutățile zilnice.

Control ANPC la peste 400 de operatori economici care comercializează autovehicule

ANPC (Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor), în perioada 12.02.2024 – 10.05.2024, a desfășurat la nivelul întregii țări, o serie de controale la nivelul reprezentanțelor și a dealerilor auto ce comercializează autovehicule noi, cu motoare termice/hybrid/electrice, precum și autovehicule second-hand.

mașini

Controalele au fost efectuate în vederea descoperirii de nereguli la nivel local, respectiv, pentru a verifica modalitățile în care persoanele fizice și juridice vizate își desfășoară activitatea curentă în domeniul comercializării de autovehicule.

Mai exact, controlul a vizat 414 operatori economici, dintre care 321 au fost sancționați pentru abaterea de la prevederile legale în vigoare.

Neregulile constatate au fost sancționate drastic, prin urmare amenzile au fost pe măsura neregulilor identificate, astfel, ANPC a dispus:

 • „-293 amenzi contravenționale, în valoare de aproximativ 1,5 milioane lei
 • -202 avertismente
 • oprirea temporară de la comercializare, pentru remedierea deficiențelor de etichetare a 117 autovehicule.”

Mai apoi, cele mai grave abateri de la legislație întâlnite în timpul acțiunilor de control, la companiile care comercializează autovehicule noi constau în:

 • „ lipsa principalelor caracteristici înscrise pe eticheta de produs: denumire produs, caracteristici tehnice, consum
 • lipsa meniului autoturismelor scris în limba română
 • lipsa posibilității selectării, respectiv configurării, în limba română, a volumului
 • lipsa afișării prețului exprimat în lei al autovehiculelor sau afișarea acestuia în euro, fără a fi menționat cursul valutar
 • lipsa mențiunilor diferențelor de preț în funcție de culoarea autovehiculului
 • punerea la dispoziție a unor certificate de garanție fără a avea menționate elemente obligatorii conform legii (perioada de remediere a deficiențelor, declarația clară prin care se indică faptul că consumatorul are dreptul la măsuri corective din partea vânzătorului, fără costuri, în caz de neconformitate a bunurilor, redactate neinteligibil, existând neconcordanțe în informațiile oferite, extinderea perioadei de garanţie cu durată remedierii neconformităţilor care fac obiectul acesteia etc.)
 • neconformități în redactarea contractelor de vânzare-cumpărare
 • lipsa afișării consumului mediu de carburanți sau a tipului acestuia
 • lipsa informării cu privire la durata acumulatorului sau la autonomie pentru autoturismele electrice
 • nerespectarea regimului promoțiilor.”

Conform comunicatului, printre deficiențele constatate în cazul comercializării autovehiculelor second hand, s-au numărat:

 • „ lipsa avizelor sau autorizațiilor de funcționare
 • lipsa etichetelor privind informațiile obligatorii, a țării de proveniență, a listei proprietarilor, lipsa înmatriculării și lipsa istoric daune
 • lipsa afișării prețului exprimat în lei al autovehiculelor sau afișarea acestuia în euro, fără a fi menționat cursul valutar
 • punerea la dispoziție a unor certificate de garanție neconforme.”
Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe rețelele de socializare!

212,821FaniÎmi place
6,079CititoriConectați-vă

Ultimele Știri

POS obligatoriu 2024 PFA. Proiect de lege

Un nou proiect de lege elaborat recent de Ministerul...

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un...

Comisia Europeană analizează reducerea taxelor vamale pentru mașinile electrice BMW și Volkswagen produse în China

Comisia Europeană analizează posibilitatea diminuării taxelor vamale pentru autovehiculele...

Caz șocant în Hamburg. Weekend în închisoare pentru insultă, suspendare pentru viol

Un caz din Germania a stârnit indignare publică, punând...

Devino un membru al comunității noastre

Te-ar putea interesa

Milioane de euro pentru românii afectați de vaccinul COVID?

Recent, a fost înregistrat la Senat, spre dezbatere, un proiect de lege privind modificarea Legii nr. 56/2020 pentru recunoașterea meritelor personalului medical participant la acțiuni medicale împotriva COVID-19. Proiectul de lege adaugă un articol unic...

Wiz Khalifa, reținut la Beach, Please! pentru consum public și deținere de cannabis

În cadrul festivalului Beach, Please din Costinești, un incident controversat a avut loc sâmbătă seara, implicând pe celebrul rapper american Wiz Khalifa. Artistul  s-a confruntat cu autoritățile locale după ce a consumat marijuana în mod...

Într-un caz de omor, o judecătoare a expediat numeroase SMS-uri prin care anunța că avocatul e „superb” și procurorul „transpiră prin haină”

O judecătoare din Oklahoma, Statele Unite ale Americii, care a fost surprinsă trimițând mesaje text și utilizând platformele de socializare în timpul desfășurării unui proces penal desfășurat anul trecut, și-a asumat comportamentul „inadecvat" și a renunțat...