joi, iulie 4, 2024

Persoanele care însoțesc un minor la ieșirea din țară nu mai au atâtea obligații

Libertate fără bariere! Guvernul elimină obligativitatea certificatului de cazier judiciar pentru însoțitorii minorilor la ieșirea din țară.

Fără cazier la graniță

Guvernul a emis o hotărâre pentru eliminarea cerinței ca persoanele adulte, altele decât părinții sau tutorii, care însoțesc minorii la ieșirea din țară, să prezinte un certificat de cazier judiciar. Polițiștii de frontieră pot verifica înregistrările judiciare ale acestor însoțitori prin intermediul Sistemului Național de Evidență Informatizată a Cazierului Judiciar (ROCRIS), iar cererea pentru un certificat de cazier judiciar poate fi procesată imediat.

Polițiștii de frontieră au acces la cele mai recente informații din certificatul de cazier judiciar al persoanelor respective.

Pașaportul adus prin curier

Executivul a luat decizia de a adopta o hotărâre de Guvern pentru a introduce modificări și completări în Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 248/2005, care reglementează aspectele legate de libera circulație a cetățenilor români în străinătate.

Aceste modificări urmează să fie integrate în cadrul Legii nr. 329 din 2023, care anterior a modificat Legea 248/2005, și acum se extind și la nivelul Normelor metodologice asociate.

Hotărârea reglementează și posibilitatea de a expedia pașapoartele electronice simple prin intermediul serviciilor de curierat către orice adresă din România. Această schimbare vine cu condiția ca acele costurile asociate cu expedierea să fie suportate de către solicitantul pașaportului.

Implementarea acestui sistem va începe imediat ce sunt îndeplinite toate cerințele tehnice necesare, dar cel târziu până la data de 1 ianuarie 2025.

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Te-ar putea interesa

Despre autor

Barry, the Legal Badger
Barry, the Legal Badgerhttps://legalbadger.org
Barry the Legal Badger este eroul nostru legal și de încredere. Cu o combinație unică de cunoștințe juridice profunde și un simț al umorului fermecător, Barry face ca subiectele complicate să devină simple și accesibile. De la drept civil la drept penal, articolele sale sunt gândite și redactate în așa fel încât orice persoană să parcurgă cu ușurință toate aspectele juridice relevante. Alăturați-vă lui Barry pentru o călătorie educativă prin lumea legislativă, unde fiecare problemă juridică își găsește soluția!

Urmărește-ne și pe Facebook!

Fii mereu la curent! Urmărește-ne pentru noutăți exclusive și conținut inspirațional. Dă-ne un 'Like' acum!

Articole Populare